Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Λευκορωσία: «Συντριπτική» νίκη του Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λευκορωσία: «Συντριπτική» νίκη του Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Λευκορωσίας κέρδισε τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή, με 80,23% των ψήφων, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta σήμερα. Ποσοστό 9,9% απέσπασε η μεγάλη αντίπαλος του Λουκασένκο, Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα.

Οι τρεις άλλοι υποψήφιοι στις εκλογές συγκέντρωσαν καθένας χαμηλότερο ποσοστό από 2% των ψήφων, σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Μινσκ και σε πολλές άλλες πόλεις της Λευκορωσίας για να διαμαρτυρηθούν έπειτα από μια πρώτη ανακοίνωση επίσημης δημοσκόπησης στην έξοδο εκλογικών τμημάτων που έδειχνε νίκη του Λουκασένκο με ποσοστό σχεδόν 80% των ψήφων.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Spring 96 δήλωσε σήμερα ότι τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε από κλούβα της αστυνομίας και δεκάδες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα στην αστυνομία και διαδηλωτές μετά τις εκλογές.

Παράλληλα η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna ανακοίνωσε σήμερα μέσω Telegram ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι συνελήφθησαν χθες, Κυριακή, κυρίως κατά την καταστολή διαδηλώσεων που έγιναν τη νύχτα κατά της εξουσίας.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική αυτή οργάνωση της Λευκορωσίας, τουλάχιστον 110 άνθρωποι συνελήφθησαν στο Μινσκ, κοντά σε εκλογικά τμήματα ή σε κινητοποιήσεις.

Συλλήψεις έγιναν επίσης σε τουλάχιστον 10 άλλες πόλεις της χώρας, σύμφωνα με την Viasna.

Σημειώνεται ότι ο Αλεξάντερ Λουκασένκο βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας από το 1994. Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης ο ίδιος, αντιμετωπίζει ένα κύμα οργής για τον χειρισμό της πανδημίας της COVID-19, της οικονομίας και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Τιχανόφσκαϊα εισήλθε στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές μετά την φυλάκιση του συζύγου της και αντικυβερνητικού μπλόγκερ Σεργκέι, ο οποίος σκόπευε να είναι υποψήφιος. Η 37χρονη πρώην καθηγήτρια αγγλικών υποστήριξε χθες, Κυριακή, το βράδυ ότι "η πλειοψηφία" των συμπολιτών της την υποστηρίζει.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL