Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Λευκορωσία: Επεισόδια στη σκιά των προεδρικών εκλογών - Πληροφορίες για έναν νεκρό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λευκορωσία: Επεισόδια στη σκιά των προεδρικών εκλογών - Πληροφορίες για έναν νεκρό

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε από "κλούβα" της αστυνομίας και δεκάδες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα στην αστυνομία και διαδηλωτές μετά τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία, σύμφωνα με εκπρόσωπος της οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Spring 96, Βαλεντίν Στεφάνοβιτς.

«Τουλάχιστον 120 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, αλλά αυτά είναι τα πρώτα στοιχεία», δήλωσε ο ίδιος στο Reuters.

Σημειώνεται ότι η αστυνομία, έκανε εκτενή χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ξέσπασαν χθες το βράδυ στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ και σε άλλες πόλεις της χώρας, μετά τις προεδρικές εκλογές.

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν το κέντρο της πρωτεύουσας, στήνοντας οδοφράγματα σε κεντρικές λεωφόρους.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της κεντρικής εκλογικής επιτροπής, Λιντίγια Γερμόσινα, ο 65χρονος Λουκασένκο εξασφαλίζει 79,69% - 94% των ψήφων σε διάφορες περιοχές όπου έγινε το επίσημο έξιτ πολ, ενώ η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια μεταξύ εξασφαλίζει 6,8% με 10,1%. Η Γερμόσινα πρόσθεσε ότι αναμένει τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα.

Η συμμετοχή στις εκλογές ανερχόταν στο 84,05% περί τις 20:00 χθες.

Η Τιχανόφσκαγια δεν εννοεί να αποδεχθεί την ήττα της. «Δεν μπορεί να υπάρξει αναγνώριση ενός τέτοιου εκλογικού αποτελέσματος», είπε η Άννα Κρασούλινα, εκπρόσωπός της, στο Γερμανικό Πρακτορείο, τονίζοντας πως οι εκτιμήσεις περί νίκης του προέδρου με περίπου 80% των ψήφων βρίσκονται «πολύ μακριά από την πραγματικότητα». Κατά την αντιπολίτευση, τις εκλογές κέρδισε η Τιχανόφσκαγια με το 70% των ψήφων.

Καμία από τις δύο εκδοχές δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα. Εξάλλου, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, τις χθεσινές εκλογές δεν παρακολούθησαν παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ελλείψει έγκαιρης πρόσκλησης από το Μινσκ.

Στη Μόσχα, εκατοντάδες αντίπαλοι του Λουκασένκο συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Λευκορωσίας φωνάζοντας ρυθμικά «Φύγε!».

Από την πλευρά του ο Λουκασένκο είπε αφού ψήφισε πως σκοπεύει να εγγυηθεί πως δεν θα επικρατήσει ατμόσφαιρα εμφύλιας σύγκρουσης. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε εναντίον προσπαθειών ξένων δυνάμεων να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Η χώρα «δεν θα βυθιστεί στο χάος, ή σε εμφύλιο πόλεμο. Σας το εγγυώμαι αυτό», τόνισε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Καταδικάζει τη βία στις διαδηλώσεις ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ανάρτησή του στο twitter καταδίκασε τη βία εναντίον διαδηλωτών σε συγκεντρώσεις στη Λευκορωσία.

Ειδικότερα ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι «η βία εναντίον των διαδηλωτών δεν είναι η απάντηση. Η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία του συνέρχεσθαι, τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να γίνουν σεβαστά».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL