Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Σαλέρνο: Κατασχέθηκαν 84 εκατ. χάπια Captagon, του «Ναρκωτικού του ISIS» ή «Ναρκωτικού της Τζιχάντ» (Video+Foto)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σαλέρνο: Κατασχέθηκαν 84 εκατ. χάπια Captagon, του «Ναρκωτικού του ISIS» ή «Ναρκωτικού της Τζιχάντ» (Video+Foto)

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Η ιταλική οικονομική αστυνομία κατάσχεσε στο Σαλέρνο 14 τόννους, ή καλύτερα 84 εκατ. χάπια Captagon, του «Ναρκωτικού του ISIS» ή «Ναρκωτικού της Τζιχάντ», γιατί καταφέρνουν να αναστείλουν την αίσθηση φόβου και κόπωσης στους τζιχαντιστές. Είναι η μεγαλύτερη κατάσχεση αμφεταμινών σε παγκόσμια κλίμακα.

Αυτή την φορά ο ISIS φαίνεται ότι προσπάθησε να κάνει μια μεγάλη εισβολή στην Ευρώπη διοχετεύοντας τα χάπια Captagon που κατασκεύασε στη Συρία και των οποίων η «εμπορική» αξία ξεπερνά τα 1 δισ. ευρώ.

https://www.youtube.com/embed/f8u5yiZ_Hpo

Η ιστορία ξεκίνησε προ μηνών όταν η ιταλική οικονομική αστυνομία βρήκε στο λιμάνι του Σαλέρνο ανάμεσα σε μπλουζάκια πακέτα με αμφεταμίνες που είχαν το σύμβολο που χρησιμοποιεί ο ISIS για το Captagon. Οι ειδικές δυνάμεις της οικονομικής αστυνομίας και των τελωνείων κατάλαβαν αμέσως ότι δεν επρόκειτο για ένα απομονωμένο επεισόδιο, αλλά για ένα δίκτυο διακίνησης που είχε ως στόχο να πλημμυρίσει με τα συγκεκριμένα ναρκωτικά την Ευρώπη.

Αργότερα οι ιταλικές αρχές βρήκαν χάπια Captagon σε κοντέινερ μιας εταιρείας από τη Συρία που έστελνε διαμέσου μιας ελβετικής εταιρείας και την ενδιάμεση χρήση του λιμανιού του Σαλέρνο εξοπλισμό γυμναστηρίων στη… Λιβύη.

Η εισαγγελία της Νάπολης ξεκίνησε αμέσως μια έρευνα, για να βρει σε άλλες τρείς αποστολές των ιδίων εταιρειών τα θαυματουργά χαπάκια των τζιχανιστών.

Αυτή την φορά όμως οι ιταλικές αρχές αποφάσισαν να δράσουν όταν κατάλαβαν ότι ο ISIS είχε κρύψει τα Captagon σε τρία κοντέινερ, που φαινομενικά είχαν τυπογραφικό χαρτί για βιομηχανική χρήση και τα οποία από το λιμάνι του Σαλέρνο θα έπρεπε να φθάσουν στο Λουγκάνο της Ελβετίας, στο όνομα ιταλών υπηκόων.

Το Captagon είναι ένα μίγμα από αμφεταμίνες και άλλες ουσίες που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες στον Περσικό Κόλπο και τη Μέση Ανατολή, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει διαδοθεί ανάμεσα στους μαχητές του «Ιερού Πολέμου» και χρησιμοποιείται για τα άτομα που αναλαμβάνουν αποστολές αυτοκτονίας. Υπάρχουν στοιχεία ότι παιδιά – στρατιώτες χρησιμοποιούν το Captagon στη Νιγηρία.

Το άτομο που κάνει χρήση του Captagon αισθάνεται ανίκητο και μπορεί να μην φάει και να μην κοιμηθεί για αρκετές ημέρες, χάνει την αίσθηση της λογικής κρίσης, διακατέχεται από ευφορία, αλλά μετά παρουσιάζει κατάθλιψη, διαταράξεις στον  ύπνο του, κακή διατροφή, μορφές καρδιοπάθειας και διατάραξης των αιμοφόρων αγγείων.

Οι γαλλικές αρχές έχουν αναφέρει ότι οι τρομοκράτες που διέπραξαν την επίθεση στο Μπατακλάν το 2015 είχαν χρησιμοποιήσει το Captagon, γιατί βρέθηκαν χρησιμοποιημένες σύριγγες στο κρησφύγετό τους, όπως και στο αίμα ενός τζιχαντιστή που σκοτώθηκε στη Τυνησία.

Οι αμφεταμίνες είχαν χρησιμοποιηθεί μαζικά από το ναζιστικό στρατό του Χίτλερ, ήδη από την εισβολή στην Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία το Μάιο του 1940, όταν οι Γερμανοί στρατιώτες προέλασαν χωρίς διακοπή για τέσσερις διαδοχικής ημέρες δίνοντας μάχες χωρίς να κοιμηθούν.  Ο Νόρμαν Όχλερ στο βιβλίο του «Η ολοκληρωτική ευφορία» υποστηρίζει ότι ο γερμανικός στρατός χρησιμοποιούσε το Pervitin, ένα «πολύτιμο στρατιωτικά φάρμακο», το οποίο χρησιμοποιούσε ο Ρόμελ και ο ίδιος ο Χίτλερ.

Το Der Spiegel μάλιστα είχε αποκαλύψει ότι περισσότερες από 35 εκατ. δόσεις Pervitin των 3 χιλιοστογράμμων είχαν καταναλωθεί από το γερμανικό πεζικό και την αεροπορία από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 1940, ενώ οι χειριστές των τανκς το αποκαλούσαν Panzerschokolade, «σοκολάτα για τα άρματα μάχης».

Ο ιαπωνικός στρατός χρησιμοποίησε μαζικά μεταμφενταμίνες, οι παρενέργειες των οποίων εμφανίζονταν αρκετά χρόνια μετά τον πόλεμο στους χρήστες τους. Οι Αμερικανοί πιλότοι χρησιμοποίησαν 250 εκατ. και οι Βρετανοί 72 εκατ. συσκευασίες του μείγματος με αμφεταμίνες Benzedrine κατά τη διάρκεια του Β. Παγκόσμιου Πολέμου. Στον πόλεμο το Βιετνάμ το 10% με 15% των Αμερικανών στρατιωτών είχε κάποιο είδος εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες και αμφεταμίνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL