Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Γαλλία - Ρεκόρ αποχής στις δημοτικές εκλογές: Μεγάλη νίκη Πράσινων, Γαλλικού ΚΚ και Σοσιαλιστών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία - Ρεκόρ αποχής στις δημοτικές εκλογές: Μεγάλη νίκη Πράσινων, Γαλλικού ΚΚ και Σοσιαλιστών

Του Αργύρη Παναγόπουλου 

Μια μεγάλη νίκη κατέγραψαν οι Πράσινοι, το Γαλλικό ΚΚ και ασφαλώς οι Σοσιαλιστές στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν να αποτελεί το μεγάλο ηττημένο των εκλογών και τους πολιτικούς αναλυτές να αναμένουν ανασχηματισμό.
Οι γαλλικές προοδευτικές, δημοκρατικές, οικολογικές και αριστερές δυνάμεις κατάφεραν μια μεγάλη νίκη στο δεύτερο γύρο των εκλογών σε 4.820 δήμους, από τις οποίες όμως βγήκε τραυματισμένη η δημοκρατία, γιατί ο κορωνοϊός… κέρδισε στις κάλπες με την αποχή να φθάνει στο 60%, από το 54,5% του πρώτου γύρου.  Στις εκλογές είχαν κληθεί να ψηφίσουν 16,5 εκατ. πολίτες.

Ο πρώτος γύρος είχε διεξαχθεί στις 15 Μαρτίου, δύο μόνο ημέρες από το lockdown, μετά τις πιέσεις της κυβέρνησης και του προέδρου Μακρόν, που εξέφρασε χθες τις «ανησυχίες» του για τη μικρή συμμετοχή στην κάλπες, έχοντας πιθανώς την ψευδαίσθηση ότι οι πολίτες παρά τις υψηλές θερμοκρασίες θα φορούσαν τις μάσκες και θα λάμβαναν όλα τα μέτρα κατά της πανδημίας για να εκλέξουν τις αυτοδιοικητικές αρχές της χώρας. 

Η Ινταλγκό σάρωσε στο Παρίσι 
H Αν Ινταλγό επανεκλέχθηκε για δεύτερη φορά δήμαρχος του Παρισιού με περίπου το 50%, ενώ η δεξιά Ντατί των Les Républicains περιορίστηκε στο 32% και η Μπιζόν, που στηρίχθηκε από την La République en Marche του Μακρόν, πήρε μόλις το 16%. Η σοσιαλίστρια Ινταλγκό, κόρη πολιτικών εξόριστων από την Ισπανία του Φράνκο, κατάφερε να κερδίσει μια δεύτερη θητεία έχοντας τη στήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF).

Θρίαμβος για τους Πράσινους 
Οι Πράσινοι, με την επωνυμία Ευρώπη – Οικολόγοι – Πράσινοι (EELV), κατάφεραν να κερδίσουν μια σειρά μεγάλων και μεσαίων δήμων, όπως της Λυών, του Στρασβούργου, του Μπορντό, του Μπριανσόν, του Ποτιέρς και του Ανεσί έστω και για 27 ψήφους.

Το γεγονός ότι οι Πράσινοι συμμάχησαν σχεδόν παντού με τους σοσιαλιστές και την Αριστερά στο δεύτερο γύρο τους επιτρέπει να συμμετάσχουν στην πλειοψηφία πολλών περισσότερων δήμων από αυτούς που κατέφεραν να εκλέξουν το δήμαρχο, ξεκινώντας από το Παρίσι που στήριξαν την Ινταλγκό.
Η Λυών, η τέταρτη σε μέγεθος πόλης της Γαλλίας, θα έχει δήμαρχο τον Πράσινο Ντουκέτ, που κατάφερε να κερδίσει τον πρώην σοσιαλιστή ιστορικό δήμαρχο Κολόμπ, που διετέλεσε και πρώην υπουργός Εσωτερικών του Μακρόν και ήταν από τους ιδρυτές του κόμματος του Γάλλου προέδρου. 
Στο Μπορντό ο οικολόγος Ουμίκ κέρδισε με το 46,8% το δεξιό απερχόμενο δήμαρχο Φλοριάν, που πήρε 43,2%, ενώ ο Νοτού του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA) πήρε 10%.

Γαλλικό ΚΚ: Πρώτη μεγάλη ανάκαμψη από το 2001 
Το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCF) κατάφερε να αναδειχθεί ήδη από τον πρώτο γύρο στην τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη των εκλογών, με αποτέλεσμα να ελέγχει πάνω από 100 δήμους σε πόλεις με περισσότερους από 3.500 κατοίκους, χάρη στα αναγνωρισμένα στελέχη του από τις τοπικές κοινωνίες και την ανοικτή πολιτική των συμμαχιών του, ενώ είχε βάλλει ως στόχο του την εκλογή 67 δήμων με περισσότερους από 10.000 κατοίκους. Χθες κατάφερε να εκλέξει αρκετούς επιπλέον δημάρχους.
Το Γαλλικό ΚΚ κατάφερε ένα εξαιρετικά καλό αποτέλεσμα στο δεύτερο γύρο, αλλά αισθάνθηκε την πικρία της απώλειας του Σαιν Ντενίς του Παρισιού, ένα από τα παραδοσιακά προπύργια του ΚΚ, που πέρασε στα χέρια των σοσιαλιστών. 
Ο γραμματέας του Γαλλικού ΚΚ Φαμπιάν Ρουσέλ υπογράμμισε ότι οι ψηφοφόροι έδωσαν ένα μήνυμα για να συνεχιστεί η δυναμική συνεργασία των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων που κατάφεραν να κερδίσουν σημαντικούς και πολλούς δήμους και στο δεύτερο γύρο. «Οι δυνάμεις της Αριστεράς, της Οικολογίας και οι πολίτες έχουν δημιουργήσει μια δυναμική», τόνισε ο Ρουσέλ από τις οθόνες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης France2. «Αποτελεί ένα μήνυμα για το μέλλον», τόνισε ο Ρουσέλ ικανοποιημένος γιατί «είναι η πρώτη φορά από το 2001 που οι κομμουνιστές σταμάτησαν τη μείωση της εκλογικής τους δύναμης στις αυτοδιοικητικές εκλογές». Για τον Ρουσέλ οι εκλεγμένοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Γαλλικού ΚΚ καλούνται σήμερα «να δώσουν τη μάχη για να διασφαλίσουν σε τοπικό επίπεδο τις δημόσιες υπηρεσίες, να δώσουν οικολογικές απαντήσεις, να σεβαστούν την βιοποικιλότητα και να καταπολεμήσουν τις ανισότητες».
Στη Μασσαλία η Αριστερή Ρουμπιρολά κατάφερε να εκθρονίσει μετά από μια 25ετία τη δεξιά από τη δημοτική αρχή της πόλης, μετατρέποντας το μεγάλο γαλλικό λιμάνι σε ένα εργαστήριο για τη συνεργασία των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων. Στο Μπορντό και τη Μασσαλία οι Πράσινοι και η Αριστερά κέρδισαν μόνο χάρη στη συνεργασία τους.  
Στη Λιλ η σοσιαλίστρια Οβρί, η κόρη του Ντελόρς και δήμαρχος από το 2001, φαίνεται ότι κατάφερε να επανεκλεγεί κερδίζοντας για 227 ψήφους τον Πράσινο υποψήφιο, παρόλο που οι Πράσινοι αμφισβήτησαν την νίκη της.

Επανεκλογή  πρωθυπουργού Φιλίπ στη Χάβρη
Η μόνη θετική εξαίρεση για το στρατόπεδο του Μακρόν είναι η επανεκλογή του πρωθυπουργού Φιλίπ στη θέση του δημάρχου της Χάβρης με το 58,8%. Για τον Μακρόν θα μπορούσε να αποτελέσει μια μεγάλη ανάσα γιατί τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών είναι τραγικά για την La République en Marche, αλλά η αντιπαράθεσή του με τον Φιλίπ ίσως οδηγήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας ακόμη και σε… ανασχηματισμό.  
Από τις δημοτικές εκλογές δεν αναδείχθηκε ούτε ένα ηγετικό στέλεχος για το κόμμα του Μακρόν, ενώ για αρκετούς η επιτυχία του Φιλίπ θα βαρύνει στη σκιά του προέδρου. Η σημερινή συνάντηση ανάμεσα στο Μακρόν και τον Φιλίπ θα κρίνει και τις τύχες της κυβέρνησης, με τους αναλυτές να αναμένουν έναν ανασχηματισμό ή ακόμη και την αντικατάσταση του Φιλίπ. 
Ο Μακρόν για να αποφύγει την ήττα είχε συμμαχήσει σε πολλές πόλεις με τη δεξιά, όπως στο Μπορντό, την Τουλούζη και το Κλερμόντ Φεράντ, αλλά οι ψηφοφόροι του γύρισαν της πλάτες. «Πιστεύω ότι υπήρξε ένα μέτωπο εναντίον μας», τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Νιαντί. Στο διάδρομο της διαδοχής του Φιλίπ φαίνεται ότι βρίσκεται ο πρώην σοσιαλιστής υπουργός Εξωτερικών Ντριάν ο πρώην δεξιός υπουργός Οικονομικών Λεμέρ και ο υπουργός Αμύνης Παρλί. 

Η Λε Πεν με τον έλεγχο του Περπινιάν 
Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (Rassemblement National) της Λε Πεν κατάφερε μια σημαντική νίκη με τον Αλιό, τον πρώην σύντροφο της Λε Πεν, που εκλέχθηκε με το 52,7% στο Περπινιάν, δίπλα στα σύνορα με την Ισπανία, με αποτέλεσμα η γαλλική ακροδεξιά να ελέγχει για πρώτη φορά έναν δήμο με περισσότερους από 100 χιλιάδες κατοίκους.

Το κόμμα της Λε Πεν κατάφερε πάντως να επανεκλέξει 7 από τους 12 δημάρχους που είχε στον πρώτο γύρο. 
Ο Αλιό κατάφερε να νικήσει στο δεύτερο γύρο το δεξιό δήμαρχο Πουζόλ, με τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να δυσκολεύονται να ψηφίσουν ένα δεξιό δήμαρχο στο δεύτερο γύρο διευκολύνοντας την εκλογή του ακροδεξιού και ρατσιστή υποψηφίου στην καταλανική Γαλλία.  

Δημοσκοπήσεις για προεδρικές εκλογές: Ο Μακρόν θα κέρδιζε ξανά τη Λε Πεν
Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν σε 22 μήνες και καλό θα ήταν ίσως να μην συγχέουμε προς το παρόν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών με την πρόθεση ψήφου στις προεδρικές εκλογές, γιατί σε αυτή την περίπτωση οι προοδευτικές, οικολογικές και αριστερές δυνάμεις δεν θα είχαν καμία εναλλακτική λύση.
Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop, του δημοσιεύτηκεστις 22 Ιουνίου, έδειξε ότι ο Μακρόν και η Λε Πεν πρέπει να δώσουν τη μάχη της προεδρίας στο δεύτερο γύρο, που θα διασφάλιζε την επανεκλογή του Μακρόν, αλλά με χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με το 2017.
Σύμφωνα με το Ifop ο Μακρόν θα κέρδιζε στο δεύτερο γύρο με το 55% έναντι του 48% της Λε Πεν, σε σχέση με το 66,1% έναντι του 33,9% που είχε κερδίσει το 2017 την ακροδεξιά υποψήφια, ενώ κανείς άλλος από τους πιθανούς υποψηφίους δεν θα ξεπερνούσε το 12% στον πρώτο γύρο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL