Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
Α. Κόστα: Αηδιαστική η στάση της Ολλανδίας σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Ecofin
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Α. Κόστα: Αηδιαστική η στάση της Ολλανδίας σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Ecofin

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα χαρακτήρισε «αηδιαστική» τη στάση της Ολλανδίας στη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την αντιπαράθεση ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου να αποτρέπει την υιοθέτηση μιας κοινής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Για τον Κόστα η Ολλανδία του Μαρκ Ρούτε αποτέλεσε την χώρα που εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση εναντίον των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου και άλλων, που υποστήριξαν την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγων και την στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας χωρίς μνημόνια.

Ο Κόστα χαρακτήρισε τις θέσεις του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα «αποτρόπαιες», «άσκοπες» και «εντελώς απαράδεκτες».

«Αυτή η κυνικότητα απειλεί τρέχουσα απειλή για το μέλλον της ΕΕ», συμπλήρωσε ο Κόστα. Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας είχε ζητήσει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ecofin να δημιουργήσει μια Επιτροπή για να εξετάσει γιατί ορισμένες χώρες δεν είχαν την απαραίτητη δημοσιονομική επιφάνεια για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση του κορωνοϊού.   

«Εάν παραμείνουμε στις αντιθέσεις μας που μπλόκαραν ήδη αποφάσεις μας από το 2008 και με το μεταναστευτικό η Ευρώπη θα υποφέρει πολύ από αυτό το τσουνάμι», υπογράμμισε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι η Ευρώπη έχει μια «ιστορική ευκαιρία».

Για το λόγο αυτό θεωρώ «απολύτως αναγκαίο» να προχωρήσει η ΕΕ στην έκδοση κοινών ομολόγων, για να καταφέρουμε καλύτερες συνθήκες δανεισμού για το κάθε κράτος μέλος, κατέληξε ο Αντόνιο Κόστα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL