Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Μήνυμα Μέρκελ σε Σάντσεθ, Κόντε και Ευρώπη: Τα γεράκια της λιτότητας θα πεθάνουν τελευταία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήνυμα Μέρκελ σε Σάντσεθ, Κόντε και Ευρώπη: Τα γεράκια της λιτότητας θα πεθάνουν τελευταία

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Η Άνγκελα Μέρκελ έστειλε ένα σαφές μήνυμα διαμέσου του Κόντε και του Σάντσεθ σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Στην Ευρώπη τα γεράκια της λιτότητας θα πεθάνουν τελευταία, γιατί ανάμεσα στα άλλα έχουν ανοσία και στον κορωνοϊό.

Μετά από έξι ώρες μπροστά από μια οθόνη, γιατί το Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, η Γερμανίδα καγκελάριος εξοργίστηκε για άλλη μια φορά με τις χώρες της Νοτίου Ευρώπης και κυρίως με την Ιταλία και την Ισπανία, που επέμεναν για την έκδοση ευρωομολόγων και την χρησιμοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αλλά χωρίς… μνημόνια.

Για άλλη μια φορά ο Εμανούελ Μακρόν απέδειξε όταν δεν έχει τη στόφα να αποτελέσει το δεύτερο και έστω σχεδόν ισότιμο μέλος αυτού που αποτελούσε παλιά τον γαλλογερμανικό άξονα. Μετά το τέλος της συνεδρίασης κατέφυγε στα κοινωνικά δίκτυα για να μας ενημερώσει ότι σχεδιάζει να πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες με το πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Μάλλον για να κάνει μαύρο χιούμορ και να τρομάζει όσους Ευρωπαίους έχουν ακόμη την υγεία τους. Η Γερμανίδα καγκελάριος απέφυγε πάντως να χρησιμοποιήσει χθες την έκφραση που το 2012 είχε αφήσει εποχή αρνούμενη την έκδοση ευρωομολόγων: «Μόνο εάν περάσετε πάνω από το πτώμα μου»

Δίπλα στη Μέρκελ πάντως στάθηκε όλο το βαρύ πυροβολικό της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, με σημαιοφόρο για άλλη μια φορά τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Ρούτε.

Στην Ιταλία και την Ισπανία καταγράφονται πάνω από χίλιοι θάνατοι την ημέρα. Όταν το Eurogroup θα κληθεί να συζητήσει τα μισόλογα που άφησαν στο τραπέζι οι «27» ηγέτες της ΕΕ σε δύο εβδομάδες, και όχι σε δέκα μέρες που ζητούσαν η Ισπανία και η Ιταλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, οι Σκανδιναβικές χώρες και οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, που έχουν μάλιστα και μεγάλη έλλειψη μονάδων εντατικής, μπορεί να βρίσκονται δυστυχώς στην ίδια κατάσταση. Το θράσος και η υπεροψία της κεντροαριστερής Σουηδίας, που αρνείται να υιοθετήσει περιοριστικά μέτρα, είναι εν μέρει ενδεικτικά για τον μεγαλοϊδεατισμό του Βορρά και την απαξίωση που κοιτά το Νότο.

Έναν Νότο που χρειάστηκε δύο ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων για να προσπαθήσει να βάλλει στο τελικό κείμενο της Συνόδου τον όρο «προτάσεις» έναντι της επιμονής των Βορείων χωρών να μπει ο όρος «πρόταση», για το τι ακριβώς θα συζητηθεί στο Eurogroup. Το «προτάσεις» θα σήμαινε ότι πέρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας υπάρχει και κάτι άλλο ή κάτι άλλα, ας πούμε τα ευρωομόλογα. Με τον προσδιορισμό «πρόταση» ότι υπάρχει μόνο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και τέλος. Συνοδευόμενος στην ουσία με ένα καλό μνημόνιο, που δεν πρόφθασε να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.  

Ας μην έχουμε αυταπάτες για τις προοπτικές αυτή τη στιγμή του κοινού μετώπου της Γαλλίας, Βελγίου, Ελλάδας, Ιρλανδίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Λουξεμβούργου, Πορτογαλίας και Σλοβενίας.  

Το τελικό ντοκουμέντο αναφέρεται στην ανάγκη «να μάθουμε όλα τα μαθήματα από τον κρίση». Το «μάθημα» για τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Φιλανδία, την Αυστρία και όλες τις άλλες πρώην χώρες του ανύπαρκτου σοσιαλισμού είναι γνωστό: Δεν μπορεί να υπάρξει μια αλληλεγγύη στους κινδύνους, είτε πρόκειται για την οικονομία είτε πρόκειται για τους πρόσφυγες, παρόλο που η Γερμανία σε αυτό το θέμα κρατά μια διαφορετική στάση.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός αποτέλεσε τον εκπρόσωπο της λιτότητας, ξεκαθαρίζοντας επανειλημμένα ότι όχι μόνο δεν θα εκδοθούν ευρωομόλογα, αλλά και ότι η χρήση των 410 δισ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας μπορεί να γίνει μόνο με την υπογραφή μνημονίου.

Πόσες χιλιάδες Ιταλών και Ισπανών ή άλλων Ευρωπαίων πολιτών θα πρέπει να πεθάνουν στο βωμό της λιτότητας αυτές τις ημέρες και τα επόμενα χρόνια;

Για κάποιους μπορεί να προκαλεί δέος ο αριθμός των τεσσάρων χιλιάδων νεκρών της Ισπανίας. Αλήθεια; Στην Ισπανία τα τελευταία χρόνια αυτοκτόνησαν περίπου είκοσι χιλιάδες άτομα, πενταπλάσιος αριθμός από αυτούς που έχει σκοτώσει μέχρι σήμερα ο ιός, γιατί τα πέταγαν στο δρόμο οι τράπεζες γιατί δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις υποθήκες τους.

Η Μέρκλελ, ο Ρούτε και τα υπόλοιπα γεράκια τς λιτότητας θα πρέπει να μας τρομάζουν περισσότερο από τον κορωνοϊό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL