Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C21.9°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.9°C
3 BF 26%
Σουηδία: Ελάχιστα μέτρα, λεωφορεία και δρόμοι γεμάτοι – Καμπανάκι από Γ. Τούνμπεργκ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σουηδία: Ελάχιστα μέτρα, λεωφορεία και δρόμοι γεμάτοι – Καμπανάκι από Γ. Τούνμπεργκ

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Η Σουηδία αποφάσισε να ακολουθήσει την αντίθεση στρατηγική για την καταπολέμηση του κορωνοϊού σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, παρουσιάζοντας έναν... κεντροαριστερό τραμπισμό 

«Δεν μπορούμε να λαμβάνουμε δρακόντεια μέτρα, που έχουν περιορισμένα αποτελέσματα στην επιδημία, αλλά πλήττουν τις κοινωνικές λειτουργίες», τόνισε ο επιδημιολόγος διευθυντής του συστήματος Υγείας Γιόχαν Κάρλσον.

Η Γκρέτα Τούνμπερκ τόνισε ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό, αλλά δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει γιατί δεν γίνονται συστηματικά τεστ, αλλά μόνο στους ασθενείς νοσούν βαριά. Η Τούνμπεργκ προειδοποίησε τους συνομηλίκους της να παραμείνουν σπίτιά τους.   

Τα περιοριστικά μέτρα που υιοθετήθηκαν είναι ελάχιστα, αφού η Σουηδία έκλεισε μόνο τα σχολεία για τους μαθητές άνω των 16 ετών, τα πανεπιστήμια και απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις άνω των 500 ατόμων.

Για τους Financial Times η Σουηδία επιχειρεί «ένα μοναδικό πείραμα στον κόσμο», που δυστυχώς αντιγράφει τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Μπόρις Τζόνσον, παρόλο που στη Στοκχόλμη κυβερνά η κεντροαριστερά και όχι τα γεράκια της δεξιάς.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρξουν περισσότερα θύματα σε περίπτωση που τα νοσοκομεία κατακλειστούν από ασθενείς, ενώ την ίδια στιγμή έχουν δοθεί οδηγίες στο στρατό να ετοιμάζει ήδη υπαίθρια νοσοκομεία για κάθε ενδεχόμενο.

Μέχρι σήμερα στη Σουηδία υπάρχει ένας σχετικά μικρός αριθμός κρουσμάτων, που ξεπερνά τα 2.000 άτομα, ενώ οι νεκροί ξεπερνούν τους 30.

Πολλά άτομα αρνούνται να εργαστούν από το σπίτι, παρόλο που η κυβέρνηση έχει επιτρέψει το teleworking, εκτιμώντας ότι το μέτρο είναι υπερβολικό και συνεχίζουν να πηγαίνουν κανονικά στις εργασίες τους γεμίζοντας τα μέσα μεταφοράς, τους δρόμους, τα καφέ και τα εστιατόρια.

Αντίθετα η Φιλανδία έχει απομονώσει όλη την Περιφέρεια του Ελσίνκι για να αποφύγει τη διασπορά του ιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL