Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Brexit: Ο Μπ.Τζόνσον υπέγραψε τη Συμφωνία Αποχώρησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Brexit: Ο Μπ.Τζόνσον υπέγραψε τη Συμφωνία Αποχώρησης

Την υπογραφή της Συμφωνίας Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον μέσω twitter, χαιρετίζοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας».

Έπειτα από τρία χρόνια πολιτικής κρίσης στη Βρετανία, μετά το δημοψήφισμα του 2016, το Brexit θα πρέπει να επικυρωθεί τώρα και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που προβλέπεται να γίνει την επόμενη Τετάρτη.

Η αποχώρηση είναι προσδιορισμένη για τις 23.00 (ώρα Λονδίνου) της 31ης Ιανουαρίου.

https://twitter.com/BorisJohnson/status/1220759425868275712?ref_src=twsrc^tfw

«Η ΕΕ εργάζεται με βάση την υπόθεση ότι η μεταβατική περίοδος θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2020»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται με βάση την υπόθεση ότι η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit θα τερματιστεί στα τέλη της χρονιάς και δε θα παραταθεί, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

Ο Μπ.Τζόνσον έχει κατ’ επανάληψη αποκλείσει το ενδεχόμενο παράτασης, που, βάσει νομοθεσίας, μπορεί να διαρκέσει ένα ή δύο χρόνια παραπάνω από τα τέλη του 2020, ωστόσο αυτό είναι κάτι που πρέπει να συμφωνηθεί από τη Βρετανία και τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ πριν τις αρχές Ιουλίου.

«Μπορούμε να υποθέσουμε σε αυτή τη φάση ότι η μεταβατική περίοδος θα τερματιστεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2020», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η όποια χρονική παράταση -που στόχο θα έχει να υπάρξει διαπραγμάτευση επί μιας νέας συμφωνίας μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ για τα πάντα, από το εμπόριο έως την ασφάλεια- σημαίνει ότι το Λονδίνο θα πρέπει να συνεχίσει να καταβάλλει εισφορές στα ταμεία της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΕΕ, η όποια συμφωνία για την παράταση της μεταβατικής περιόδου «προϋποθέτει συμφωνία για να συνεχιστεί η οικονομική συμμετοχή και συνεισφορά του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ».

H ΕΕ διόρισε τον πρώτο πρεσβευτή στη Βρετανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα τον διορισμό του πρώτου πρεσβευτή στη Βρετανία, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντα του από 1ης Φεβρουαρίου, την επομένη του Brexit.

O Πορτογάλος Ζοάο Βάλε ντε Αλμέιντα, πρώην πρεσβευτής της ΕΕ στις ΗΠΑ, θα ηγείται της αντιπροσωπείας που θα εκπροσωπεί την ΕΕ στη Βρετανία, η οποία έγινε τρίτη χώρα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η θητεία του Ζοάο Βάλε ντε Αλμέιντα θα αρχίσει την 1η Φεβρουαρίου "ημερομηνία από την οποία η Βρετανία θα είναι μια τρίτη χώρα" και όπου την εκπροσώπηση της ΕΕ θα έχει αντιπροσωπεία.

Ο 62χρονος Πορτογάλος ήταν πρεσβευτής της ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη από το 2015 έως το 2019, αφότου διετέλεσε ο πρώτος πρεσβευτής της ΕΕ στις ΗΠΑ από 2010 έως το 2014.

Τότε είχε μετάσχει στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την διατλαντική εταιρική σχέση εμπορίου και επενδύσεων (TTIP), συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν πλέον εγκαταλειφθεί.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Ζοάο Βάλε ντε Αλμέιντα με σπουδές στη δημοσιογραφία είναι έμπειρος υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ήταν επίσης ο επικεφαλής του γραφείου του πρώην προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Ζοάο Βάλε ντε Αλμέιντα ήταν εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής κυβέρνησης σε μια εποχή όπου ο νυν πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ήταν ακόμη δημοσιογράφος στις Βρυξέλλες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL