Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ocean Viking: Το πλοίο διέσωσε 92 πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους ανήλικους, ανοικτά της Λιβύης

«Η βάρκα τους ξεφούσκωνε, δεν τολμάμε να σκεφτούμε τι θα είχε συμβεί αν δεν τους είχαμε βρει τόσο γρήγορα», ανέφερε ο Φρεντερίκ Πενάρ, διευθυντής επιχειρήσεων της ΜΚΟ

Η ομάδα του ανθρωπιστικού πλοίου Ocean Viking διέσωσε το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή 92 μετανάστες, το ένα τρίτο εκ των οποίων ανήλικοι, οι οποίοι προσπαθούσαν να φύγουν από τη Λιβύη με φουσκωτή βάρκα, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση SOS Mεσόγειος.

«Η βάρκα τους ξεφούσκωνε, δεν τολμάμε να σκεφτούμε τι θα είχε συμβεί αν δεν τους είχαμε βρει τόσο γρήγορα», ανέφερε ο Φρεντερίκ Πενάρ, διευθυντής επιχειρήσεων της ΜΚΟ.

Η ομάδα του Ocean Viking έλαβε σήμα κινδύνου περίπου στη 01:00 της Παρασκευής (02:00 ώρα Ελλάδας) και εντόπισε τη φουσκωτή βάρκα μία ώρα αργότερα, 30 ναυτικά μίλια από τις λιβυκές ακτές, επεσήμανε η ΜΚΟ που έχει την έδρα της στη Μασαλία.

Ανάμεσα στους διασωθέντες είναι πέντε έγκυες γυναίκες και 38 ανήλικοι, «οι περισσότεροι ασυνόδευτοι», σύμφωνα με τον Πενάρ. «Είχαν πάθει υποθερμία και υπέφεραν από ναυτία. Η βενζίνη είχε χυθεί στο εσωτερικό της βάρκας και κάποιοι είχαν καλυφθεί από αυτή. Γνωρίζουμε ότι το μίγμα βενζίνης και θαλασσινού νερού προκαλεί εγκαύματα», πρόσθεσε.

Ο διευθυντής επιχειρήσεων της ΜΚΟ εξέφρασε την ελπίδα «να βρεθεί σύντομα ασφαλές λιμάνι, διότι μπορούμε να διαχειριστούμε την έκτακτη υγειονομική κατάσταση στο πλοίο, όμως η διάσωση ολοκληρώνεται στην πραγματικότητα (με την αποβίβασή τους) στην ξηρά».

Τη νύκτα της 17ης Ιανουαρίου το Ocean Viking είχε διασώσει 39 μετανάστες που επέβαιναν σε ξύλινη βάρκα. Τέσσερις ημέρες αργότερα οι διασωθέντες αποβιβάστηκαν στο Ποτσέλο της Ιταλίας.

«Για όσο διάστημα οι συνθήκες διαβίωσης στη Λιβύη παραμένουν τόσο καταστροφικές, για όσο συνεχίζονται οι ωμότητες εναντίον των μεταναστών, οι άνθρωποι θα φεύγουν από τη Λιβύη ανεξαρτήτως κόστους», προειδοποίησε ο Πενάρ.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ- AFP

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Προσφυγικό: Οικτρή αποτυχία

Όταν τον Μάιο του 2018 είχε γίνει στη Λέσβο το Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου, η Νέα Δημοκρατία είχε καταγγείλει τον τότε πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ότι «άνοιξε τα σύνορα και γέμισε την Ελλάδα και την Ευρώπη με μετανάστες» και «δεν αξιοποιεί την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις