Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ισπανία: Αύξηση κατώτατου μισθού 5,5% στα 950 από τα 900 ευρώ – Αύξηση 27,8% ή κατά 214,1 ευρώ σε μια διετία - Δυσφορία... εργοδοτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία: Αύξηση κατώτατου μισθού 5,5% στα 950 από τα 900 ευρώ – Αύξηση 27,8% ή κατά 214,1 ευρώ σε μια διετία - Δυσφορία... εργοδοτών

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5,5% στα 950 ευρώ για 2 εκατομμύρια εργαζόμενους, από τα 900 ευρώ, συμφώνησαν ο πρόεδρος του συλλόγου βιομηχάνων CEOE, ο πρόεδρος του συλλόγου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων CEPYME και οι γενικοί γραμματείς των δύο μεγαλύτερων συνδικάτων, των αριστερών Εργατικών Επιτροπών CC.OO. και της «φιλοσοσιαλιστικής» UGT, μετά από την άμεση πρωτοβουλία της νέας υπουργού Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ να συγκαλέσει το τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου με στόχο την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η κυβέρνηση Σάντσεθ είχε προχωρήσει σε άνοδο του κατώτατου μισθού κατά 22% στα 900 ευρώ το Δεκέμβριο του 2018, από τα 735,90 ευρώ, ενώ στόχος της νέας κυβέρνησης Σάντσεθ είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.200 ευρώ έως το τέλος της θητείας της. Μέσα σε δύο χρόνια οι προοδευτικές κυβερνήσεις της Ισπανίας αύξησαν τον κατώτατο μισθό κατά 27,8% ή κατά 214,1 ευρώ το μήνα.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένη και ευτυχισμένη για τους εργαζόμενους και τη δημοκρατία στη χώρα μας», τόνισε η υπουργός Εργασίας Ντίαθ, που ανήκει στο ΚΚ της Ισπανίας και την Ενωμένη Αριστερά και εκλέχθηκε με το ψηφοδέλτιο της Αριστεράς της Γαλικίας Galicia en Comu. Η Ντίαθ επανέλαβε ότι ο στόχος της κυβέρνησης συνασπισμού του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Unidas Podemos είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού τουλάχιστον κατά 60% στην Ισπανία στα πλαίσια των υποδείξεων του Κοινωνικού Χάρτη της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος του συλλόγου βιομηχάνων CEOE Γκαραμέντι υπογράμμισε ότι θα προτιμούσε μια μικρότερη άνοδο του κατώτατου μισθού, ενώ ο πρόεδρος του συλλόγου μικρομεσαίων επιχειρήσεων Κουέβρα υπογράμμισε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού «δεν είναι καλή» και ότι « είναι το μικρότερο κακό από την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ» που στοιχημάτιζαν τα συνδικάτα και η κυβέρνηση.

Οι γραμματείς των δύο μεγαλύτερων συνδικάτων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία και την ουσιαστική έναρξη του κοινωνικού διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση, τα συνδικάτα και την εργοδοσία, γεγονός που κατά την γνώμη τους μπορεί να οδηγήσει στη διευθέτηση και άλλων προβλημάτων, ενώ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησαν υπογράμμισαν ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ή στοιχεία που να δείχνουν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού περιορίζει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όπως υποστηρίζουν «λανθασμένα» οι εργοδότες.  

Ο διακριτικός διαπραγματευτής... Πάμπλο Ιγκλέσιας

Από πηγές του γραφείου του Ισπανού πρωθυπουργού έγινε γνωστό ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες και τα συνδικάτα πραγματοποιήθηκαν από τον β’ αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Πάμπλο Ιγκλέσιας και την υπουργό Εργασίας Ντίαθ με τη σύμφωνη γνώμη του Πέδρο Σάντσεθ. Οι διαπραγματεύσεις μάλιστα είχαν αρχίσει το Δεκέμβριο, πριν από τον επίσημο σχηματισμό της κυβέρνησης.

Ο μόνος όρος που είχε θέσει ο Σάντσεθ στον Ιγκλέσιας ήταν να δεσμευτεί το Unidas Podemos ότι η Γιολάντα Ντίαθ θα αναλάμβανε το υπουργείο Εργασίας  και ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα γινόταν διαμέσου του κοινωνικού διαλόγου και όχι διαμέσου διατάγματος, όπως είχε αυξήσει ο Σάντσεθ με τη στήριξη της Αριστεράς τον κατώτατο μισθό το Δεκέμβριο του 2018. Το συντονισμό των διαπραγματεύσεων είχε αναλάβει η αντιπρόεδρος Οικονομικών Υποθέσεων Νάντια Καλβίνιο.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ιγκλέσιας και πρόεδρος της CEOE Γκαραμέντι είχαν μια τηλεφωνική επικοινωνία, όπου συμφωνήθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και η ανακοίνωσή του την Τετάρτη το βράδυ. Η υπουργός Εργασίας έχει ετοιμάσει το σχέδιο νόμου για την αλλαγή των διατάξεων για της απολύσεις που αφορούν εργαζόμενους με δηλωμένες ασθένειες.

Ιγκλέσιας: Ο Γκουαϊδό πολιτικός της... αντιπολίτευσης

Ο Ιγκλέσιας σε τηλεοπτική του συνέντευξη αρνήθηκε ότι η Αριστερά πίεσε τον Σάντσεθ να μην συναντηθεί με τον αυτοανακηρυχθένα πρόεδρο της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ενόψει της αναμενόμενης επίσκεψης του τελευταίου στην Ισπανία από το Νταβός κα ιτις Βρυξέλλες. 

«Δεν είναι αλήθεια. «Μπορούμε να σεβαστούμε μόνο την απόφαση του Γκουαϊδό να επισκεφθεί την Ισπανία ή όχι. Εάν έρθει θα τον υποδεχθεί η υπουργός Εξωτερικών. Η κυβέρνηση αποφάσισε ποιος θα τον δεχθεί και αυτή θα είναι ούτε λίγο ούτε πολύ η υπουργός Εξωτερικών. Δεν χρειάζεται να είναι ο πρωθυπουργός», τόνισε ο Ιγκλέσιας χαρακτηρίζοντας τον Γκουαϊδό «ένα σημαντικό πολιτικό ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα», για να συμπληρώσει ότι «η ίδια η αντιπολίτευση του αφαίρεσε το αξίωμα του προέδρου της βουλής».

Εργατικές Επιτροπές: Κανένας με σύμβαση κάτω των 1.000 ευρώ  

«Είναι μια χαρούμενη μέρα για τους εργαζόμενους και ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος της θητείας της βουλής ο κατώτατος μισθός να φθάσει στο 60% του μέσου μισθού στην Ισπανία, όπως προβλέπει ο Κοινωνικός Χάρτης της Ευρώπης», τόνισε ο γραμματέας των Εργατικών Επιτροπών CC.OO. Ουνάι Σόρντο.

«Είναι και σημαντική συμφωνία για τον κόσμο που αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα, για όλους αυτούς που υποφέρουν ακόμη από την κρίση. Στόχος μας είναι να μην υπάρχει κανένας εργαζόμενος στη χώρα μας με συλλογικές συμβάσεις που να είναι κάτω από τα 1.000 ευρώ», συμπλήρωσε ο γραμματέας του μεγαλύτερου ισπανικού συνδικάτου, φιλοδοξώντας «στην επέκταση των συλλογικών συμβάσεων με τον κατώτατο μισθό στα 14.000 ευρώ το χρόνο».

Για τον Σόρντο η αύξηση του κατώτατου μισθού όχι μόνο δεν καταστρέφει θέσεις εργασίας, όπως υποστηρίζουν οι εργοδότες, γιατί βοηθά στη μείωση των ανισοτήτων, της δικαιότερης κατανομής του πλούτου, προσφέροντας κίνητρα στην οικονομία, γιατί θα στηρίξει την κατανάλωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL