Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Ιταλία: Αποβίβαση 237 ναυαγών – Όχι σε «βρώμικες συμφωνίες με τη Λιβύη», λέει η Sea Watch - Κατάργηση διαταγμάτων Σαλβίνι, θέλει ο Ορφίνι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία: Αποβίβαση 237 ναυαγών – Όχι σε «βρώμικες συμφωνίες με τη Λιβύη», λέει η Sea Watch - Κατάργηση διαταγμάτων Σαλβίνι, θέλει ο Ορφίνι

Του Αργύρη Παναγόπουλου

«Η χαρά στο σκάφος είναι απερίγραπτη, όπως και η ανακούφισή μας. Ελπίζουμε να φτάσουμε σύντομα σε ένα μηχανισμό αυτόματης αποβίβασης και αναδιανομής για τους μετανάστες, χωρίς βρώμικες συμφωνίες με τη Λιβύη», έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα η Sea Watch International μετά την άδεια να αποβιβάσει στο λιμάνι του Τάραντο 119 πρόσφυγες και μετανάστες.

«Η ΕΕ αμφισβητεί και πάλι αυτό το δικαίωμα [της αποβίβασης] σε 119 άτομα που βρίσκονται στο Sea Watch 3. Για άλλη μια φορά η Ευρώπη καταφεύγει σε περιττές ad hoc διαπραγματεύσεις, μιλώντας για ποσοστώσεις και όχι για ανθρώπινα δικαιώματα. Όλα αυτά ενώ η Γερμανία αγνοεί την προσφορά περισσότερων από 130 πόλεων να υποδεχθούν μετανάστες. Η Ιταλία και η Μάλτα καθυστερούν να απαντήσουν», είχε καταγγείλει χθες η γερμανική ΜΚΟ Sea Watch International μπροστά στην πολιτική κλειστών συνόρων που προσπάθησε να εφαρμόσει εκ νέου η «Ευρώπη Φρούριο» κινδυνεύοντας να οδηγήσει σε μια νέα Οδύσσεια τους 119 ναυαγούς πρόσφυγες και μετανάστες που περισυνέλλεξε από τρία ναυάγια, το ένα μάλιστα σε περιοχή της δικαιοδοσίας της Μάλτας.

Τη στιγμή που το Sea Watch 3 πήρε την άδεια αποβίβασης των 119 ατόμων στο Τάραντο το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας έδωσε την άδεια στο πλοίο της Open Arms να αποβιβάσει περίπου άλλα 118 άτομα στο λιμάνι της Μεσσήνης στη Σικελία. Η Γαλλία, η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία δήλωσαν ότι θα υποδεχθούν τους 200 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες, με βάση την «προσυμφωνία» της Βαλέτα ανάμεσα σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποδοχή των προσφύγων και μεταναστών.

Πρώην πρόεδρος ΔΚ Ορφίνι: Μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο. ‘Η καταργούμε τα διατάγματα Σαλβίνι ή σερνόμαστε πίσω του
Ο πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ορφίνι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για το κόμμα του όσο και για την κυβέρνηση Κόντε που αρνείται να ακυρώσει τα ρατσιστικά και απάνθρωπα διατάγματα του Σαλβίνι για την ασφάλεια και την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

«Θα τα καταργήσουμε ή θα αποσυρθούμε από αυτή τη μάχη γιατί είναι αντιδημοφιλή;», διερωτήθηκε ο βουλευτής και πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ορφίνι, προειδοποιώντας ότι η κεντροαριστερά κάνει ένα «δραματικό λάθος» και φέρεται «υποτακτικά» αντί «να ανοίξει μια νέα πολιτική περίοδο». «Έτσι κοροϊδεύουμε τον κόσμο», συμπλήρωσε ο Ορφίνι, καθιστώντας σαφές ότι το Δημοκρατικό Κόμμα πρέπει να δώσει ένα δείγμα διαφορετικής γραφής από την πολιτική του Σαλβίνι για το μεταναστευτικό και την απάνθρωπη νομοθεσία που ισχύει ακόμη στην Ιταλία.

Ασυλία Σαλβίνι: Θα φέρω στην… πολιτική δίκη όλη την Ιταλία

Την ίδια στιγμή η Λέγκα μπλόκαρε στη γερουσία την κατάθεση των πιστοποιητικών υγείας των 131 προσφύγων και μεταναστών που είχε «απαγάγει» επί 4 ημέρες ο Σαλβίνι, απαγορεύοντας την αποβίβασή τους.

Οι 10 γερουσιαστές του Κ5Α, του Δημοκρατικού Κόμματος, των Ελεύθερων και Ίσων και της Ομάδας των Ανεξάρτητων γερουσιαστών αποχώρησαν από την Επιτροπή για την Ασυλία ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόρριψη της πρότασης του Κ5Α να συμπεριληφθούν τα πιστοποιητικά υγεία των 131 ατόμων στα πρακτικά του φακέλου για την άρση της ασυλίας του Σαλβίνι.

Η γερουσία θα κληθεί να απαντήσει στο αίτημα των εισαγγελικών αρχών για άρση της ασυλίας του Σαλβίνι για να δικαστεί για την απαγωγή των 131 προσφύγων και μεταναστών. Οι δικαστικές αρχές ζήτησαν από τη γερουσία να έχει αποφασίσει έως τις 20 Ιανουαρίου, αλλά το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων αποφάσισαν να μεταθέσουν τη συζήτηση και την ψηφοφορία μετά τις περιφερειακές εκλογές της Εμίλια Ρομάνια και της Καλαβρίας στις 26 Ιανουαρίου, εκτιμώντας ότι διαφορετικά θα έκαναν ένα προεκλογικό δώρο στο ρατσιστή ηγέτη της Λέγκας.

«Θα με δικάσουν; Προετοιμάστε μια μεγάλη αίθουσα, γιατί πάρα πολλοί θα είναι μαζί μου», προειδοποίησε ο Σαλβίνι, εκτιμώντας ότι «οποιοσδήποτε μας ακούει, ανεξάρτητα εάν με συμπαθεί ή όχι, ξέρει ότι έλεγξα τις αφίξεις [προσφύγων και μεταναστών] για ένα χρόνο. Ο Κόντε και ο Ντι Μάιο άλλαξαν ιδέα γιατί συμμάχησαν με το Δημοκρατικό Κόμμα. Εάν με οδηγήσουν σε δίκη θα είναι μια πολιτική δίκη. Μαζί μου θα είναι εκατομμύρια Ιταλών. Θα τους καλέσω έναν προς ένα», προειδοποίησε ο Σαλβίνι μιλώντας σε μεγάλο ραδιοφωνικό σταθμό για το επίμαχο θέμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL