Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C15.8°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.6°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.1°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
3 BF 55%
Ιρλανδία: Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 8 Φεβρουαρίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιρλανδία: Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 8 Φεβρουαρίου

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 8 Φεβρουαρίου προκήρυξε σήμερα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ καθώς είναι «η καλύτερη στιγμή» αμέσως μετά το Brexit και τη ώρα που ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση Βρετανίας - ΕΕ.

«Υπάρχει σήμερα ένα "παράθυρο ευκαιρίας" για να οργανώσουμε βουλευτικές εκλογές και να έχουμε μια νέα κυβέρνηση στην προσεχή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάρτιο με ισχυρή εντολή, προκειμένου να επικεντρωθεί σε αυτές τις διαπραγματεύσεις το φετινό καλοκαίρι και το φθινόπωρο», δήλωσε ο Λίο Βαράντκαρ.

Ελλείψει επαρκούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, το κεντροδεξιό Fine Geal του πρωθυπουργού κυβερνά την Ιρλανδία μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2016 με την υποστήριξη του αντίπαλου κόμματος Fianna Fail.

Νωρίτερα σήμερα ο Λ.Βαράντκαρ δήλωσε πως θα ζητούσε από τον πρόεδρο Μάικλ Ντάνιελ Χίγκινς να διαλύσει το κοινοβούλιο για να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές.

«Πάντα έλεγα ότι οι εκλογές θα έπρεπε να διεξαχθούν την καλύτερη στιγμή για τη χώρα. Η στιγμή αυτή έφθασε», δήλωσε ο Λ.Βαράντκαρ και πρόσθεσε ότι «έχουμε μια συμφωνία του Brexit και μετά τη θετική ψήφο (των Βρετανών βουλευτών επί του κειμένου) την περασμένη Πέμπτη, είναι πλέον βέβαιο ότι η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου με συντεταγμένο τρόπο».

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, η Ιρλανδία, μέλος της ΕΕ, θα έχανε τα περισσότερα από μια έξοδο χωρίς συμφωνία της Βρετανίας, η οποία θα διατάρασσε σε μεγάλο βαθμό τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών που είναι στενά συνδεδεμένες, και κυρίως την ειρήνη που συνεχίζεται εδώ και δύο δεκαετίες στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL