Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Πολωνία: Στους δρόμους κατά του περιορισμού της δικαστικής εξουσίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολωνία: Στους δρόμους κατά του περιορισμού της δικαστικής εξουσίας

Τον Δεκέμβριο η κάτω βουλή της Πολωνίας ενέκρινε νομοσχέδιο το οποίο θα επιτρέπει να λαμβάνονται πειθαρχικά μέτρα εναντίον των δικαστών που αμφισβητούν τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταγγείλει ότι το νομοσχέδιο θέτει σε κίνδυνο το κράτος δικαίου στην Πολωνία, βαθαίνοντας το χάσμα μεταξύ ΕΕ και του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Το νομοσχέδιο συντάχθηκε αφού κάποιοι δικαστές αμφισβήτησαν την ανεξαρτησία συναδέλφων τους οι οποίοι διορίστηκαν από επιτροπή που συστάθηκε από το κοινοβούλιο, στο οποίο την πλειοψηφία έχει το PiS.

Το κυβερνών κόμμα απάντησε ότι το νομοσχέδιο είναι απαραίτητο ώστε το δικαστικό σύστημα να καταστεί πιο αποτελεσματικό.

Όμως οι επικριτές του καταγγέλλουν ότι θέτει περιορισμούς στην ανεξαρτησία των δικαστών και τους ασκεί πίεση να λαμβάνουν αποφάσεις υπέρ των κυβερνητικών πολιτικών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας προειδοποίησε τον Δεκέμβριο ότι η Πολωνία ενδέχεται να καταλήξει να αποχωρεί από την ΕΕ εξαιτίας της διαμάχης αυτής.

Της χθεσινής διαδήλωσης, που είχε ονομαστεί «Η Πορεία των 1.000 Τηβέννων», ηγείτο μία ομάδα δικαστών που φορούσαν τις τηβέννους τους και κρατούσαν πανό που έγραφαν «Το δικαίωμα στην ανεξαρτησία» και «Το δικαίωμα στην Ευρώπη».

Δικαστές από 22 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία, συμμετείχαν στη διαδήλωση, ανακοίνωσε η Ένωση Πολωνών Δικαστών Iustitia.

Η πορεία ξεκίνησε από το Ανώτατο Δικαστήριο, πέρασε από το γραφείο του Πολωνού προέδρου και κατέληξε μπροστά από το κοινοβούλιο, με στόχο να συμβολίσει την αρχή του διαχωρισμού των εξουσιών, η οποία, σύμφωνα με τους διοργανωτές, απειλείται.

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, τουλάχιστον κατά τη γνώμη μας, και γι’ αυτό είμαστε εδώ», δήλωσε ο Χοσέ Ιγκρέχα Μάτος, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης απάντησε: «Πιστεύουμε ότι το νομοσχέδιο που υιοθετείται στην Πολωνία θα ρυθμίσει τη σταθερότητα του νομικού συστήματος».

Πριν την έναρξη της πορείας εκπρόσωπος του PiS επεσήμανε ότι οι δικαστές δεν θα πρέπει να μπλέκονται στην πολιτική.

Η άνω βουλή του κοινοβουλίου, όπου η αντιπολίτευση διαθέτει μικρή πλειοψηφία, ενδέχεται να απορρίψει το νομοσχέδιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL