Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
T.Ερντογάν: Η Δύση τάσσεται στο πλευρό των τρομοκρατών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

T.Ερντογάν: Η Δύση τάσσεται στο πλευρό των τρομοκρατών

Κατηγορίες ότι «όλη η Δύση τάσσεται στο πλευρό των τρομοκρατών και μας επιτίθενται όλοι μαζί», εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη ΒΑ Συρία.

«Μπορείτε να το πιστέψετε; Όλη η Δύση τάσσεται στο πλευρό των τρομοκρατών και μας επιτίθενται όλοι μαζί. Ανάμεσά τους οι χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Όλοι τους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν μιλώντας σε φόρουμ του τηλεοπτικού δικτύου TRT World, στην Κωνσταντινούπολη.

Μάλιστα, ο ίδιος δεν παρέλειψε να σημειώσει σε ειρωνικό τόνο ότι «νόμιζα ότι είστε κατά της τρομοκρατίας. Πότε αρχίσατε να ενεργείτε σε συνεργασία με τους τρομοκράτες;. Οι YPG έχουν γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και δεν έχω ενημερωθεί».

Σύμφωνα με την Άγκυρα, η επιχείρηση εναντίον των YPG έχει στόχο τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» που θα χωρίζει τα τουρκικά σύνορα από τις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι.

Την Πέμπτη ο Ερντογάν και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς κατέληξαν σε συμφωνία, η οποία προβλέπει την αναστολή των συγκρούσεων για «120 ώρες», δηλαδή ως αύριο το βράδυ, προκειμένου να μπορέσουν οι κουρδικές δυνάμεις να αποσυρθούν από τις θέσεις τους που βρίσκονται ενός της τουρκικής «ζώνης ασφαλείας».

Εξάλλου ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι θα λάβει όλα τα «απαραίτητα» περαιτέρω μέτρα στη βορειοανατολική Συρία μετά τη συνάντηση που θα έχει αύριο Τρίτη με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. «Θα συζητήσουμε αυτή τη διαδικασία με τον Πούτιν και στη συνέχεια θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Σημειώνεται ότι η Τουρκία ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη ΒΑ Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας το Λαού (YPG). Την επιχείρηση αυτή, έχει επικρίνει έντονα η διεθνής κοινότητα.

Σύμφωνα με τουρκικές στρατιωτικές πηγές που επικαλούνται διθενή μέσα ενημέρωσης, η κατάπαυση πυρός θα λήξει την Τρίτη στις 22:00. «Ξεκίνησε την Πέμπτη στις 22:00 και άρα θα τελειώσει την Τρίτη στις 22:00», δήλωσαν οι ίδιες πηγές και πρόσθεσαν ότι «όταν περάσουν οι 120 ώρες, αν υπάρχουν τρομοκράτες, θα τους εξουδετερώσουμε».

Η συμφωνία είχε σκοπό να επιτρέψει στις YPG να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και στην Άγκυρα να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» βάθους περίπου 30 χλμ.

Αυτή η «ζώνη ασφαλείας» θα έχει αρχικά μήκος 120 χλμ. και θα εκτείνεται από την πόλη Ταλ Αμπιάντ έως την πόλη Ρας αλ-Άιν, και στη συνέχεια θα αυξηθεί στα 440 χλμ., δήλωσαν οι τουρκικές στρατιωτικές πηγές.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, περίπου 125 οχήματα εγκατέλειψαν τα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο των YPG αφότου ξεκίνησε η κατάπαυση του πυρός. «Παρακολουθούμε την κατάσταση εκ του σύνεγγυς», δήλωσαν οι πηγές αυτές.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL