Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
«Υπάρχει συμφωνία» για Brexit
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Υπάρχει συμφωνία» για Brexit

«Υπάρχει σπουδαία συμφωνία» για το Brexit δήλωσε o Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, με ανάρτησή του στο twitter.

Παράλληλα, απευθυνόμενος στο βρετανικό κοινοβούλιο τονίζει ότι είναι η σειρά του να φέρει σε πέρας το Brexit το Σάββατο, ώστε η Βρετανία να προχωρήσει σε άλλες προτεραιότητες όπως το Εθνικό σύστημα Υγείας, το περιβάλλον, και το έγκλημα.

https://twitter.com/hashtag/TakeBackControl?src=hash&ref_src=twsrc^tfwhttps://twitter.com/BorisJohnson/status/1184764798107602944?ref_src=twsrc^tfw

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ότι «εξασφάλισε μία σπουδαία συμφωνία για την ανάληψη του ελέγχου», αναφερόμενος στην υπόσχεση που είχε δώσει το στρατόπεδο του "Leave" κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα του 2016 και την επαναφορά στο Ηνωμένο ο Βασίλειο του ελέγχου των νόμων του, της εμπορικής του πολιτικής, των συνόρων και των χρημάτων του.

Ο ίδιος κάλεσε τους βουλευτές να εγκρίνουν το κείμενο της συμφωνίας σε έκτακτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση το Σάββατο, «ώστε να μπορέσουμε να ασχοληθούμε με άλλες προτεραιότητες, όπως το κόστος ζωής, η δημόσια διοίκηση, η εγκληματικότητα και το περιβάλλον», αφού το θέμα του Brexit μονοπώλησε τις κοινοβουλευτικές συζητήσεις τα τελευταία χρόνια.

Ο Μπ.Τζόνσον εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτή η συμφωνία είναι μια πολύ καλή συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι μια λογική, δίκαιη έκβαση».

«Μπορούμε να φέρουμε εις πέρας ένα πραγματικό Brexit που πετυχαίνει τους στόχους μας. Και σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί ολόκληρο και πλήρες στις 31 Οκτωβρίου», δήλωσε ο ίδιος προσθέτοτνας ότι «πραγματικά ελπίζω τώρα…ότι οι συνάδελφοί μου, βουλευτές στο Ουεστμίνστερ θα ενωθούν για να περάσουν αυτή τη συμφωνία».

«Τώρα είναι η ώρα για εμάς για να εκπληρώσουμε το Brexit και να εργαστούμε μαζί για το κοινό μας μέλλον», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε στους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ πως είναι σχετικά βέβαιος ότι η νέα συμφωνία θα ψηφιστεί στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Το Σάββατο η ειδική συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο

Σημειώνεται ότι οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου το Σάββατο ώστε το σώμα να συζητήσει και να ψηφίσει τη συμφωνία με την ΕΕ.

Οι βουλευτές ενέκριναν επίσης μια αλλαγή στους κανόνες της συζήτησης του Σαββάτου, η οποία επιτρέπει να τεθούν σε ψηφοφορία πολλές τροπολογίες.

Η αλλαγή αυτή μπορεί να επιτρέψει να δοκιμασθούν στο κοινοβούλιο ιδέες όπως το να εξαρτηθεί η αποδοχή της συμφωνίας από ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Η κυβέρνηση ήταν αντίθετη στην αλλαγή αυτή, όμως έχασε τη σχετική ψηφοφορία με 287 ψήφους έναντι 275.

Επιπλέον, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Βρετανό αξιωματούχο ο Μπόρις Τζόνσον πιστεύει ότι οι βουλευτές πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στην ψήφιση της νέας του συμφωνίας για το Brexit και στον κίνδυνο μιας άτακτης εξόδου από την ΕΕ γιατί «η αναβολή της αποχώρησης από την ΕΕ δεν είναι πλέον επιλογή».

Για να εξασφαλίσει την έγκριση της συμφωνίας του στο βρετανικό κοινοβούλιο, ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να στηριχθεί στην ψήφο ορισμένων βουλευτών του Εργατικού Κόμματος και ορισμένων ανεξάρτητων προερχόμενων από εκλογικές περιφέρειες που ψήφισαν κατά πλειοψηφία υπέρ της αποχώρησης από τη ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016.

υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία την οποία είχε εξασφαλίσει η Τ.Μέι έπειτα από τις διαπραγματεύσεις της δικής της κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες απερρίφθη τρεις φορές από το βρετανικό κοινοβούλιο, κυρίως λόγω των διευθετήσεων που προέβλεπε για την Βόρεια Ιρλανδία.

Οι ψήφοι του ευρωσκεπτικιστικού προτεσταντικού DUP, το οποίο διαθέτει 10 έδρες στην Βουλή των Κοινοτήτων, θεωρούνται κρίσιμες, από την μία πλευρά διότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και από την άλλη πλευρά διότι το πράσινο φως του κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας θα έπειθε υπέρ της συμφωνίας τους 50 περίπου υποστηρικτές του σκληρού Brexit των Συντηρητικών, που ανήκουν στο «European Research Group» (ERG).

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές της βρετανικής κυβέρνησης που μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους ηγέτες των χωρών - μελών της ΕΕ να αποκλείσουν μια νέα αναβολή του Brexit.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι αν προταθεί κάτι τέτοιο δε θα γίνει αποδεκτό από τον Μπ.Τζόνσον.

«Ο πρωθυπουργός θα πει στους ηγέτες της ΕΕ ότι είτε θα υπάρξει αυτή η συμφωνία είτε δε θα υπάρξει συμφωνία. Όχι όμως αναβολές», σημείωσε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή. «Δεν θα ζητήσει παράταση και δεν θα αποδεχθεί παράταση, αν του προταθεί».

Προηγουμένως και η επικεφαλής του τμήματος πολιτικού ρεπορτάζ του BBC, Λόρα Κούενσμπεργκ, είχε τονίσει επικαλούμενη πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ ότι ο Μπ.Τζόνσον θα ζητήσει από τους ηγέτες της ΕΕ να αποκλείσουν μια νέα αναβολή του Brexit, ευελπιστώντας ότι οι Βρετανοί βουλευτές θα προτιμήσουν στην περίπτωση αυτή την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ με την συμφωνία του από μια έξοδο χωρίς συμφωνία.

«Πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ δηλώνει ότι ο Τζόνσον θα ζητήσει από τους ηγέτες να αποκλείσουν περαιτέρω αναβολή - αναμένεται να τους ζητήσει να καταστήσουν σαφές ότι είναι "είτε η νέα συμφωνία είτε καμία συμφωνία, αλλά όχι άλλες αναβολές"», σημείωσε η Λ.Κούενσμπεργκ.

«Η συμφωνία για το Brexit  θα καθησυχάσει τις ανησυχίες του DUP»

Η Βρετανία εξασφάλισε μια καλή συμφωνία με την ΕΕ η οποία εγγυάται ότι όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα ανήκει σε μια τελωνειακή ένωση, δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός για τις σχέσεις της κυβέρνησης με το Κοινοβούλιο, Τζέικομπ Ρις-Μογκ, σημειώνοντας ότι αναμένεται να καθησυχάσει τις ανησυχίες του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας.

Υπενθυμίζεται ότι το DUP ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει την συμφωνία για το Brexit. Ωστόσο ο Ρις-Μογκ σημείωσε ότι το γεγονός ότι το ιρλανδικό backstop, αφαιρέθηκε από την συμφωνία θα πρέπει να είναι καθησυχαστικό.

«Είναι πραγματικά μια συναρπαστική και θετική συμφωνία. Αφαιρεί το αντιδημοκρατικό backstop. Αυτή είναι μια τεράστια πρόοδος για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα εξασφαλίσει ότι θα είμαστε μία επικράτεια σε μία τελωνειακή ένωση», σημείωσε ο Ρις-Μογκ μιλώντας στο κοινοβούλιο.

ο ίδιος υπογράμμισε ότι «ελπίζω ότι και οι φίλοι μου στο DUP θα κρίνουν ότι αυτό που κάνει (η συμφωνία αυτή) για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάτι που τους προσφέρει ανακούφιση και υποστήριξη».

Με πληροφορίες από την Guardian - ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Τα κύρια σημεία της νέας συμφωνίας για το Brexit

Brexit: Όχι στη συμφωνία Βρετανίας - ΕΕ από τους Βορειοϊρλανδούς του DUP

Οι αντιδράσεις στη συμφωνία για το Brexit

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL