Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Ιταλική γερουσία: Ο Σαλβίνι δεν έριξε την κυβέρνηση, αλλά προσπαθεί να κερδίζει τις εκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλική γερουσία: Ο Σαλβίνι δεν έριξε την κυβέρνηση, αλλά προσπαθεί να κερδίζει τις εκλογές

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Ο Σαλβίνι δεν έριξε την κυβέρνηση, αλλά μπορεί να κερδίσει τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, με τη Λέγκα να κυμαίνεται στις δημοσκοπήσεις μεταξύ 37% και 40%. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Τζινγκαρέτι και του… Ρέντσι βρέθηκαν στη γωνία από την αλλαγή στρατηγικής του Σαλβίνι να αποδεχθεί την πρόταση του Κ5Α για δραστική μείωση του αριθμού των βουλευτών και των γερουσιαστών.  

Η ιταλική γερουσία απέρριψε στηην πράξη την πρόταση μομφής της Λέγκας του Σαλβίνι και αποφάσισε να ζητήσει από τον πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε να αναφέρει απλώς στις 20 Αυγούστου στις 15.00 στη γερουσία και στις 21 Αυγούστου στη βουλή για την κυβερνητική κρίση, ενώ ο Σαλβίνι αναγκάστηκε να δηλώσει ότι δεν θα αποσύρει τους 7 υπουργούς τους αποτρέποντας την πτώση της κυβέρνησης με αντάλλαγμα να στηθούν οι κάλπες μετά την ψήφιση της μείωσης του αριθμού των βουλευτών και των γερουσιαστών και της μείωσης των αποδοχών τους κατά 50%, όπως ζήτησε ο ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο.

Κατά της πρότασης μομφής στις 14 Αυγούστου ψήφισε η πλειοψηφία των γερουσιαστών του Κ5Α, του Δημοκρατικού Κόμματος, των αριστερών Ελεύθερων και Ίσων και των Αυτονόμων Περιφερειών, υπέρ ψήφισαν οι γερουσιαστές της Λέγκας και της Φόρτσα Ιτάλια, που ήθελαν την αλλαγή της ατζέντας της γερουσίας.

«Ναι στη μείωση του αριθμού των βουλευτών και των γερουσιαστών και μετά αμέσως στις εκλογές, δεν φοβάμαι τους ψηφοφόρους», δήλωσε ο Σαλβίνι, προειδοποιώντας ότι μετά την ψήφιση της μείωσης των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων «μπορούμε να ψηφίσουμε τον Οκτώβριο με το σημερινό εκλογικό σύστημα».

«Είμαστε έτοιμοι για τις εκλογές, αλλά αποφασίζει ο Ματαρέλα», του απάντησε ο ηγέτης του Κ5Α και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Το Κ5Α μας ζήτησε να αποσύρουμε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Κόντε. Δεν βρισκόμαστε στη λαϊκή αγορά… Φίλοι του Κ5Α σκεφτείτε το τρεις φορές πριν συμμαχήσετε με το Δημοκρατικό Κόμμα. Εμείς θα πάμε με το κεφάλι ψηλά να ζητήσουμε τους Ιταλούς να πάρουμε στα χέρια μας την χώρα για τα επόμενα πέντε χρόνια και δεν φοβόμαστε να αφήσουμε τις καρέκλες μας», συμπλήρωσε ο Σαλβίνι, ενώ έκλεισε την ομιλία του στη γερουσία με μια προειδοποίηση: «Το ωραίο είναι ότι εμείς είμαστε οι αντιδημοκρατικοί και οι φασίστες, που δεν θέλουμε να πάμε σε εκλογές και δεν θέλουμε να μιλήσει ο κόσμος».

Βγαίνοντας από τη βουλή ο Ντι Μάιο έκανε μια επίθεση κατά μέτωπο στο Σαλβίνι. «Σήμερα έκανε μια κίνηση απελπισίας. Να βλέπεις το Σαλβίνι να λέει ότι δεν μπορούμε να μειώσουμε τους εκπροσώπους του κοινοβουλίου και μετά να αλλάζει ιδέα δείχνει ένα αδιέξοδο. Εάν ψηφίσουν τη μομφή στον Κόντε δεν μπορούν να μειώσουν τον αριθμό, εάν θέλουν να μειώσουν τον αριθμό δεν μπορούν να ψηφίσουν τη μομφή στον Κόντε». «Θέλω να σας δώσει μια καλή είδηση. Την επόμενη εβδομάδα θα μειώσουμε κατά 345 τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους», συμπλήρωσε ο Ντι Μάιο.

Στις 22 Αυγούστου στην ιταλική βουλή θα κατατεθεί η συνταγματική μεταρρύθμιση για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και των γερουσιαστών. Νωρίς το πρωί στις 11.30 της ίδιας ημέρας ο Κόντε θα βρίσκεται στη βουλή για να την ενημερώσει για την κυβερνητική κρίση.

Τσουνάμι ακροδεξιάς, εθνικιστων και ρατσιστών στις δημοσκοπήσεις

Οι Ιταλοί πάντως ήταν διασμένοι χθες το απόγευμα, λόγο πριν την ψηφοφορία της γερουσίας για τις διαδικασίες της μορφής, με το 50,2% να θέλει μια θεσμική κυβέρνηση Κ5Α και Δημοκρατικού Κόμματος και το 49,8% εκλογές τον Οκτώβριο, ενώ την ίδια στιγμή η Λέγκα του Σαλβίνι κυμαίνεται μεταξύ 37% και 40%, το Δημοκρατικό Κόμμα μεταξύ 23% και 24%, το Κ5Α μεταξύ 13% και 15%, η Φόρτσα Ιτάλια μεταξύ 6% και 8%, οι Αδελφοί της Ιταλίας μεταξύ 7% και 8% και η «Περισσότερη Ευρώπη» μεταξύ 1,5% και 2,5%, σύμφωνα με το δημοσκόπο Ρενάτο Μανέιμερ. Τα τρία δεξιά και ακροδεξιά κόμματα θα είχαν 416 βουλευτές στην επόμενη βουλή, έναντι 81 του Κ5Α και 110 του Δημοκρατικού Κόμματος, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Quorum You Trend, καθιστώντας σαφή τη βιασύνη του Σαλβίνι για να στηθούν οι κάλπες.

Ο Σαλβίνι χάνει στο Facebook και το Twitter

Ο Σαλβίνι φαίνεται ότι δέχθηκε μια πρώτη ήττα εκεί που φαινόταν ακαταμάχητος, τα κοινωνικά δίκτυα. Σύμφωνα με την DataMediaHub από τις 5 έως τις 11 Αυγούστου έχασε πάνω από 10.000 οπαδούς στο Facebook, ενώ αντίθετα ο Λουίτζι Ντι Μάιο κέρδισε πάνω από 8.000, ο Κόντε κέρδισε πάνω από 20.000 και ο Ρέντσι πάνω από 2.000 οπαδούς. Το σύνολο των «μου αρέσει», «σχολίων» και «συμμερίζομαι» για τον Σαλβίνι μειώθηκε κατά 12,7% στο Facebook και κατά 17,1% στο Twitter, ενώ αντίθετα του Ρέντζι αυξήθηκε κατά 24,2% και 18,3% αντιστοίχως.

Ρατσιστής μέχρι τέλους

Για να ανακτήσει τη δυναμική του στα κοινωνικά δίκτυα ο Σαλβίνι δημοσίευσε χθες μια φωτογραφία, με ξεκάθαρο στυλ «αλά Μουσσολίνι», από το γραφείο του στο υπουργείο Εσωτερικών: «Στη δουλειά από το πρωί για να αποτρέψω την αποβίβαση άλλων 500 μεταναστών. Ελπίζω ότι για να σώσουν τις πολυθρόνες τους αυτοί του Κ5Α δεν θα κάνουν μια κυβέρνηση με τον Ρέντσι, γιατί θα επιστρέψουμε στις 500 χιλιάδες αποβιβάσεις μεταναστών που δώρισε το Δημοκρατικό Κόμμα στους Ιταλούς τα προηγούμενα χρόνια».   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL