Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Μ.Ρέντσι: Η Ιταλία κινδυνεύει να βυθιστεί σε ύφεση στην περίπτωση πρόωρων εκλογών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μ.Ρέντσι: Η Ιταλία κινδυνεύει να βυθιστεί σε ύφεση στην περίπτωση πρόωρων εκλογών

Η Ιταλία κινδυνεύει να βυθιστεί στην ύφεση σε περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, προειδοποίησε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, καλώντας για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.

«Αν γίνουν εκλογές στα τέλη Οκτωβρίου, δεν ξέρω αν το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα θα πάρει 25%, αλλά αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ο ΦΠΑ θα ανέβει στο 25%. Αυτό θα είναι μια καταστροφή για τη χώρα», δήλωσε ο Μ.Ρέντσι.

Με μια αύξηση του ΦΠΑ στο 25% (έναντι 22% που είναι σήμερα), «είναι βέβαιο ότι η Ιταλία θα βυθιστεί σε ύφεση. Ειδικά με τις εμπορικές εντάσεις των ΗΠΑ-Κίνας και όσα συμβαίνουν στην γερμανική οικονομία», εκτίμησε ο ίδιος κάνοντας λόγο για «εθνική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Είναι απολύτως απαραίτητο να «εμποδίσουμε την αναμενόμενη αύξηση του ΦΠΑ», υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργόςκαι πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με μέτρα του προϋπολογισμού που θα επιτρέψουν να εισέλθουν στα κρατικά ταμεία περισσότερα από 20 δισ. ευρώ που απαιτούνται.

Διαψεύδοντας τις φήμες περί διάσπασης του Δημοκρατικού κόμματος και δημιουργίας δικού του κόμματος, ο Μ.Ρέντσι δεσμεύτηκε για ενότητα του PD και επανέλαβε την πρότασή του για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, «μιας κυβέρνησης χωρίς φόρους», όπως υποστήριξε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, η Ρώμη πρέπει να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό της για το 2020 έως το τέλος Σεπτεμβρίου, πριν ξεκινήσει τις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες, οι οποίες προμηνύονται δύσκολες για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Η ιταλική Γερουσία, σε έκτακτη συνεδρίασή της σήμερα, αναμένεται να αποφασίσει το βράδυ την ημερομηνία ψηφοφορίας της πρότασης μομφής που κατέθεσε ενάντια στην κυβέρνηση η Λέγκα του Βορρά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL