Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Οι τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο / Αθήνα και Λευκωσία στήνουν διεθνείς συμμαχίες για την αποτροπή κλιμάκωσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο / Αθήνα και Λευκωσία στήνουν διεθνείς συμμαχίες για την αποτροπή κλιμάκωσης

Το ερώτημα είναι πάντα επίκαιρο: Πώς αντιμετωπίζει η Ελλάδα την τουρκική επιθετικότητα; Και η απάντηση επί της ουσίας μία: Με ενίσχυση των διεθνών συμμαχιών της, αλλά και με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα. Η Αθήνα έχει κάθε λόγο να διεθνοποιεί κάθε πρόβλημα που της προκαλεί -ή προκαλεί στη Λευκωσία, που είναι και η σωστή διατύπωση σ’ αυτή τη φάση- η γειτόνισσα εξ Ανατολών. Αλλά δεν έχει κανένα λόγο να εύχεται την περαιτέρω απομάκρυνση της Τουρκίας από τους κοινούς συμμάχους - και δεν το κάνει.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο: Το πλωτό γεωτρύπανο "Φατίχ" (Πορθητής) έχει φτάσει στα 3.000 μέτρα τις έρευνές του, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πάφου, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Ντονμέζ. Η γεώτρηση από το "Φατίχ" θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ενώ από αύριο θα ξεκινήσει και δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο, με στόχο να αρχίσει τις έρευνες στις αρχές Ιουλίου, πιθανότατα και πάλι εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Τουρκία λέει ότι με τις έρευνές της στηρίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, ουσιαστικά όμως επιδεικνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι διατεθειμένη να μείνει έξω από "την ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου", όπως επανέλαβε χθες και ο Ντονμέζ.

Η κυπριακή απαίτηση

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάθε λόγο να θεωρεί ότι τα τουρκικά γεωτρύπανα παραβιάζουν τα κυριαρχικά της δικαιώματα, καθώς αυτή είναι η μόνη που μπορεί να δίνει άδειες για έρευνες και είναι ούτως ή άλλως δεσμευμένη να μοιραστεί με τους Τουρκοκύπριους τα όποια οφέλη προκύψουν -εφόσον προκύψουν- από τους υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Απαιτεί λοιπόν από τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να τη στηρίξουν, στέλνοντας ένα αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία. Και, όπως πάντα, θεωρεί αυτονόητη τη στήριξη της Ελλάδας, γι' αυτό και ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ήταν ενήμερος για το ΚΥΣΕΑ της Κυριακής και σε συνεχή συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Μέχρι στιγμής δηλαδή, οι τουρκικές προκλήσεις έχουν στόχο τη Λευκωσία - και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται να κάνει κάποια κίνηση στο Αιγαίο. Γι' αυτό και σχεδόν μονότονα η ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι δεν βλέπει κίνδυνο "θερμού επεισοδίου" στο Αιγαίο, με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο να έχει τονίσει στην "Α" της Κυριακής ότι "καμία πλευρά δεν επιθυμεί" κάτι τέτοιο

Τσίπρας καλεί Τουσκ

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν απαιτείται επαγρύπνηση. Γι' αυτό την περασμένη εβδομάδα η Ελλάδα και η Κύπρος προσπάθησαν να εξασφαλίσουν τη διπλωματική στήριξη των χωρών του Νότου στη συνάντηση των Med7. Και γι' αυτό χθες ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ να βάλει στην ατζέντα της συνόδου κορυφής της 20ής Ιουνίου "τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ". Το ζητούμενο είναι οι "28" να τις καταδικάσουν απερίφραστα και να εξετάσουν "συγκεκριμένα μέτρα" κατά των εμπλεκομένων στις παράνομες δραστηριότητες, εφόσον η Τουρκία επιμείνει στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Σε πρώτη φάση, οι υπουργοί Εξωτερικών των "28" χθες κάλεσαν την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από παράνομες ενέργειες. Και δεσμεύτηκαν να παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και να αντιδράσουν "καταλλήλως" και σε απόλυτη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Το τι σημαίνει το "καταλλήλως", μένει να φανεί. Πάντως, ο ισχυρότερος μοχλός πίεσης για τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, που δίνει την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη τη μάχη όλων των μαχών για να κερδίσει τις "ακυρωμένες" δημοτικές εκλογές που έχασε το κόμμα του, είναι το ζήτημα της βίζας. Αυτό πονάει πολιτικά τον Ερντογάν - κι όχι το "πάγωμα" των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που ήδη ισχύει εδώ και πολύ καιρό. Όπως, άλλωστε, "σέρνονται" και οι διαπραγματεύσεις για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης.

Μπορούν τα όποια μέτρα πάρει η Ε.Ε. να σταματήσουν τη γεώτρηση του "Φατίχ"; Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική. Όπως, κατά τα φαινόμενα, ούτε οι ΗΠΑ θα τα καταφέρουν - εάν το προσπαθήσουν. Αυτό που μπορούν να καταφέρουν Ε.Ε. και ΗΠΑ, είναι να αποτρέψουν μια κλιμάκωση.

Το μήνυμα Πάιατ...

Κι αυτό φαίνεται ότι επιδιώκει η Ουάσιγκτον, με τον πρέσβη της στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ να δηλώνει χθες από το Στεφανοβίκειο, έξω από τον Βόλο, ότι "τώρα είναι ώρα για διάλογο κι όχι για περαιτέρω κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες". Στην τελετή παράδοσης από τις ΗΠΑ των ελικοπτέρων Kiowa και Chinook, ο Πάιατ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. μοιράζονται την ίδια οπτική για τις εξελίξεις στα ύδατα της Κύπρου και, ειδικότερα, "το κοινό μας συμφέρον για την αποφυγή περαιτέρω προκλητικών ενεργειών από την Τουρκία".

...και οι δηλώσεις Αποστολάκη

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης εμφανίστηκε ψύχραιμος και καθησυχαστικός, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην Τουρκία: "Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εγγυητές της ειρήνης και της διασφάλισης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Θα αποτρέψουμε τα όσα συμβαίνουν και ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι ήρεμος" είπε. Κι αφού αναφέρθηκε στα ελικόπτερα και τις τεχνικές τους δυνατότητες, κατέληξε: "Η καλή μας σχέση με τις ΗΠΑ δεν περιορίζεται στα λόγια, αλλά φαίνεται και στις πράξεις".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL