Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Θ. Ντόκος: Ο Ερντογάν ποντάρει σε συμφωνία με τον Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θ. Ντόκος: Ο Ερντογάν ποντάρει σε συμφωνία με τον Τραμπ

Η στόχευση Ερντογάν είναι να μπορέσει στο G20 και σε μία πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Τραμπ να βάλει θέματα στο τραπέζι, να βγάλει μία συμφωνία, δεν είναι βέβαιο ότι θα του βγει, αλλά δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει και εντελώς, είπε ο γ.γ. του ΕΛΙΑΜΕΠ Θάνος Ντόκος μιλώντας Στο Κόκκινο.

«Η Τουρκία για τα δικά της δεδομένα δεν κάνει κάτι παρακινδυνευμένο, μέχρι στιγμής δεν έχει κόστος», σημείωσε ο κ. Ντόκος, καθώς «απέναντί της έχει την Κυπριακή Δημοκρατία, που δεν έχει αεροπορία και ναυτικό, άρα δεν υπάρχει κίνδυνος στρατιωτικοποίησης της κρίσης. Γνωρίζει ότι κανένας τρίτος (ΗΠΑ, Γαλλία, κάποιος άλλος) δεν θα κινηθούν δυναμικά, εάν δεν αμφισβητηθούν ευθέως δικά τους συμφέροντα. Και επιλέγει να κάνει αυτή την υποτιθέμενη γεώτρηση για τον συμβολισμό της κίνησης. Λέει "η περιοχή μου ανήκει, μπορώ να κάνω ό,τι θέλω, δεν μπορεί να με σταματήσει κανείς". Μέχρι στιγμής δεν έχει άμεσο κόστος και δεν έχει κάνει κάποια κίνηση από την οποία δεν μπορεί να κάνει κάποια βήματα πίσω».

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/638430393&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

Για τον ρόλο που παίζει στην στάση της Τουρκίας η διατήρηση της συζήτησης μίας προσέγγισης με την ΕΕ, ο κ. Ντόκος είπε χαρακτηριστικά ότι «το να μένει αυτή η πόρτα μισάνοιχτη ακόμη κι αν ξέρουμε ότι ... δεν πρόκειται να ανοίξει στο ορατό μέλλον» έχει την σημασία του καθώς «εάν βρίσκεται οριστικά εκτός ΕΕ, δεν υπάρχουν και μοχλοί πίεσης, αν δεν έχει κάτι να περιμένει από την ΕΕ, δεν έχει και τίποτε να χάσει», ενώ το ίδιο ισχύει και για τις ΗΠΑ και την επιρροή τους στην Άγκυρα. «Εάν κλείσουν οι δίαυλοι επικοινωνίας, τότε κανείς τρίτος δεν μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά, κάτι που δεν μας συμφέρει», όπως εκτίμησε.

Υποβάθμισε εξάλλου την σημασία της εσωτερικής τουρκικής πολιτικής σκηνής στην διαμόρφωση των τελευταίων εξελίξεων. «Αν δει κανείς πώς κινείται η Τουρκία στην ΝΑ Μεσόγειο τα τελευταία 3-4 χρόνια, υπάρχει μία συνέχεια και μία συνέπεια, λέει με διάφορους τρόπους "είναι ζωτικού ενδιαφέροντος για μένα, έχω παρουσία και μέσω Τουρκοκυπρίων και άμεση, με ενδιαφέρουν οι ενεργειακοί πόροι" ... ενοχλείται που βρίσκεται αποκλεισμένη από τις συνεργασίες Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου ... άρα δεν είναι κάτι σημερινό».

Από την άλλη, χαρακτήρισε αδιέξοδη για τον Ερντογάν την προσπάθεια να μην χάσει τον δήμο της Πόλης, καθώς είτε θα τον κερδίσει με μεγάλης έκτασης νοθεία χάνοντας και το τελευταίο «φύλλο συκής» ότι η Τουρκία είναι δημοκρατική χώρα είτε θα τον χάσει δεύτερη φορά, κάτι που αναδεικνύει τον αντίπαλό του κ. Ιμάμογλου σε προσωπικό του αντίπαλο και διεκδικητή της εξουσίας. Και από την επομένη ο Ιμάμογλου θα μπορεί να λέει ότι πολέμησε όλο το κατεστημένο και νίκησε.

Ο κ. Ντόκος υπενθύμισε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν στο πλαίσιο του G20 και θα μπουν εκ των πραγμάτων στο τραπέζι τόσο το θέμα των ρωσικών S-400 και των αμερικανικών F-35, όσο και η ΝΑ Μεσόγειος που αφορά άμεσα τις ΗΠΑ. «Η στόχευση Ερντογάν είναι αυτή, θα πρέπει ή να τσακωθεί με τους Ρώσους ή με τους Αμερικανούς, άρα ελπίζει ότι θα μπορέσει σε μία πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Τραμπ να βάλει θέματα στο τραπέζι, να βγάλει μία συμφωνία ... δεν είναι βέβαιο ότι θα του βγει, αλλά δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει και εντελώς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL