Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Στη Μεσόγειο / Συνεργασία για τους υδρογονάνθρακες προτείνει ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη Μεσόγειο / Συνεργασία για τους υδρογονάνθρακες προτείνει ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ

Για ομπρέλα κοινής εκμετάλλευσης των θαλάσσιων πόρων της ανατολικής Μεσογείου, που είναι "θησαυρός τον οποίο πρέπει να εκμεταλλευτούμε σωστά", μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης, Ριάντ Αλ Μαλκί, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες στην παλαιστινιακή πρεσβεία. "Είμαστε έτοιμοι να αποτελέσουμε μέρος μιας τέτοιας κοινότητας" είπε ο υπουργός και αποκάλυψε πως η Παλαιστίνη είχε συζητήσεις με Κύπρο, Αίγυπτο και Λίβανο.

Ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ θα συναντηθεί σήμερα με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευ. Βενιζέλο, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., ελπίζοντας πως η Ελλάδα θα παίξει "ηγετικό ρόλο, αν το επιθυμεί", στην υπεράσπιση των συμφερόντων του παλαιστινιακού κράτους. Τόνισε μάλιστα πως ούτε οι καλές σχέσεις Τουρκίας - Παλαιστίνης, ούτε οι καλές σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ -τόσο με τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις όσο και με την από κοινού εκμετάλλευση φυσικού αερίου και πετρελαίου- λειτουργούν επιβαρυντικά για τις διμερείς Ελλάδας - Παλαιστίνης. Άλλωστε, στην επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στη Ραμάλα είχε συμφωνηθεί η ίδρυση διυπουργικής επιτροπής που θα επιβλέπει και θα ενισχύει τις διμερείς σχέσεις.

Στην αντζέντα θα συζητηθεί και η γενικότερη κατάσταση της γειτονιάς της νοτιοανατολικής Μεσογείου με αναφορές στις εξελίξεις σε Συρία, Λιβύη, Τυνησία. Για τους πρόσφυγες είπε ότι πρόκειται για ανθρωπιστικό ζήτημα, τονίζοντας πως περισσότεροι από 2.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες ήρθαν από τη Συρία, και κάλεσε την Ελλάδα να δείξει "κατανόηση" και να βρεθεί στο πλαίσιο της προεδρίας μια ανθρωπιστική λύση.

Τέλος, ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ. Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος, τόσο λόγω των 26 επισκέψεων που έχει κάνει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, στη Ραμάλα, όσο και για τη δυναμική στάση της Ε.Ε., που έθεσε περιορισμούς στον εποικισμό και στις δραστηριότητες στη Δυτική Όχθη. Ακόμη χαιρέτισε τη νέα θέση των ΗΠΑ αναφορικά με τους περιορισμούς και σχολίασε: "κάλιο αργά παρά ποτέ". "Ήδη νιώθουν στο Ισραήλ τις συνέπειες. Στόχος είναι να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν τον εποικισμό, ότι δεν είναι υπεράνω του νόμου. Όσο το Ισραήλ δεν συνεργάζεται για την εξεύρεση λύσης θα υπάρχει τίμημα" είπε.

Η επίσημη αμερικανική θέση για την Ιερουσαλήμ είναι -είπε- πως "η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης". "Εμείς είμαστε έτοιμοι οι δήμοι του Ισραήλ και της Παλαιστίνης να συνυπάρχουν, να αποδεχθούμε μια πόλη ανοιχτή σε όλους τους πιστούς των τριών θρησκειών. Το Ισραήλ, από την άλλη, θέλει να μεταφέρει τη συζήτηση σε θέματα που ξέρουν από πριν πως θα αρνηθούμε, ώστε να μας κατηγορήσουν και να συνεχίσουν να κάνουν 'business as usual'".

"Χτίζοντας απομονώνεται περισσότερο το Ισραήλ και απονομιμοποιούνται οι πολιτικές του" είπε και πρόσθεσε: "Το Ισραήλ μπορεί να πάει στον ΟΗΕ και να πάρει όποια ονομασία θέλει, αλλά το να το ζητάει αυτό μόνο από εμάς δεν έχει να κάνει με την Ιστορία ούτε με την εθνική αφήγηση".

Για το τι κράτος θέλουν να οικοδομήσουν απάντησε πως "το κράτος της Παλαιστίνης, που όλοι θέλουμε να πετύχουμε θα είναι ένα κράτος για όλους τους πολίτες, με ίσες ευκαιρίες, γράμμα νόμου, δημοκρατία, διαφάνεια, λογοδοσία και κοινωνική δικαιοσύνη. Οι λίγοι πόροι μας θα δαπανηθούν για τις ανάγκες μας, αντί να μπούμε στον αγώνα αγοράζοντας όπλα, θα θέλαμε να πάρουμε μια αυτόνομη απόφαση: την αποστρατιωτικοποίηση της Παλαιστίνης. Στέλνουμε μήνυμα στο Ισραήλ και τον κόσμο πως δεν θα είμαστε στρατιωτικό κράτος, το κάνουμε πριν μπούμε σε διαπραγμάτευση, είναι αξιακή θέση".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL