Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής κατόπιν... εορτής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής κατόπιν... εορτής

"Too little, too late" (δηλαδή πολύ αργά, πολύ λίγο) λένε οι Αγγλοσάξονες για να περιγράψουν καταστάσεις όπως η χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που συνήλθε υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Ε. Βενιζέλου με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων εκτός της Χρυσής Αυγής που δεν έχει ορίσει αρμόδιο τομεάρχη.

Σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξη της ελληνικής προεδρίας και με το προηγούμενο διάστημα εξαιρετικά πυκνό από πλευράς διπλωματικής ατζέντας, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες μεταξύ άλλων για τη διεύρυνση της Ε.Ε., το Κυπριακό, για το θέμα της ΠΓΔΜ, για τα ελληνοτουρκικά, για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ρωσίας και για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και χαιρέτισε το γεγονός ότι -όπως είπε- "υπήρξε ένα κλίμα συναντίληψης, σοβαρότητας, συναίνεσης γύρω από τις στρατηγικές κατευθύνσεις αλλά και τους επιμέρους χειρισμούς της εξωτερικής πολιτικής". Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε επίσης οτι κατα τη διάρκεια της κρίσης "δεν έχει ασκηθεί ασύμμετρη ή αθέμιτη πίεση εναντίον μας για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας ή άμυνας».

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν οι Θ. Δρίτσας υπεύθυνος Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και Π. Τριγάζης,υπεύθυνος Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και θεμάτων Ειρήνης, καθώς η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής, Ρ. Δούρου βρίσκεται στο Στρασβούργο.

Μετά τη συνεδρίαση ο Θ. Δρίτσας σχολίασε πως "αν πει κανείς πως έμαθε περισσότερα, θα ήταν υπερβολικός. Δεν περιμέναμε να συνδιαμορφώσουμε και δεν ήρθαμε με αυτή τη φιλοδοξία". "Ασκήθηκε κριτική απο πλευράς της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ για την υποβάθμιση του θεσμού και εκφράστηκε ανησυχία για τον κίνδυνο αποδιεθνοποίησης του Κυπριακού. Είναι αναγκαία μια νέα διεθνής εκστρατεία για το Κυπριακό".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL