Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Προσπάθεια Βενιζέλου να διασώσει το "προφίλ" της προεδρίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσπάθεια Βενιζέλου να διασώσει το "προφίλ" της προεδρίας

Απαριθμώντας τις υψηλού προφίλ διεθνείς επαφές που είχε ως προεδρεύων της Ε.Ε. στις ΗΠΑ, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες και τη Γενεύη αλλά και με φανερό το άγχος για την τρομοκρατία, το Φαρμακονήσι και την καταστροφή των χημικών του Άσαντ στη Μεσόγειο που συνέπεσαν με την έναρξη της ελληνικής προεδρίας, ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου, περιέγραψε σε αδρές γραμμές τη διπλωματική ατζέντα της προεδρίας και τις μέχρι τώρα εξελίξεις.

Ο Ευ. Βενιζέλος επανέλαβε σε ό,τι αφορά την επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ότι "δεν συμμετέχουμε σε πόλεμο, αλλά σε διαδικασία σταθεροποίησης αμάχων". Σημειώνεται πως η ευρωπαϊκή επιχείρηση θα λειτουργήσει υποστηρικτικά προς τη γαλλική επιχείρηση «Sangaris» που ήδη βρίσκεται στη χώρα. "Δεν έχει η Ελλάδα πραγματική εμπλοκή" είπε ο υπουργός και τόνισε ότι δεν θα σταλούν Έλληνες στρατιώτες στην περιοχή. "Το λιγότερο που μπορεί να κάνει η χώρα μας" είπε ο ΥΠΕΞ, είναι "να προσφέρει αυτό που της ζητήθηκε", δηλαδή το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης με έδρα τη Λάρισα.

Σε ό,τι αφορά τα χημικά, για τα οποία μάλιστα δεν ρωτήθηκε, ο ΥΠΕΞ προσπάθησε να μετριάσει τις εντυπώσεις από την επιπολαιότητα με την οποία μέχρι σήμερα η Ελλάδα χειρίστηκε το θέμα, υποστηρίζοντας πως αν και υπάρχει η "απόλυτη διαβεβαίωση πως δεν θα απορριφθούν υλικά στη Μεσόγειο", η κυβέρνηση προσπαθεί η διαδικασία της υδρόλυσης να γίνει εκτός Μεσογείου.

Ο Ευ. Βενιζέλος χαιρέτισε τη βελτίωση των σχέσεων με το Ιράν και εξήρε τις σχέσεις με την Τεχεράνη, με την οποία υπάρχουν ανοιχτές οικονομικές εκκρεμότητες ελληνικών επιχειρήσεων, τα χρέη των οποίων θα αποπληρωθούν όταν επιτραπεί από τον ΟΗΕ.

Τέλος, εκτενή αναφορά έκανε ο υπουργός στη Διάσκεψη της Γενεύης για τη Συρία, λέγοντας πως τώρα αρχίζει "το ουσιαστικό μέρος της διαπραγμάτευσης" υπό τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Λαχντάρ Μπραχίμι. Σημειώνεται πως στη συζήτησή του με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σέργκεϊ Λάβροφ τέθηκε έντονα το ζήτημα της έναρξης της ολυμπιακής εκεχειρίας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL