Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.4°C28.0°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
21.9°C28.1°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.0°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C27.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
1 BF 39%
Υπεγράφη συμφωνία Αθήνας - Καΐρου για την οριοθέτηση ΑΟΖ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπεγράφη συμφωνία Αθήνας - Καΐρου για την οριοθέτηση ΑΟΖ

Την επίτευξη συμφωνίας ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι.

Στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου βρέθηκε από το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών, με στόχο να μπουν οι τελευταίες πινελιές της συμφωνίας, για την οποία είχαν προηγηθεί ολονύχτιες διαπραγματεύσεις.

Είχε προηγηθεί συμφωνία  μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας με την υπογραφή οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και ΑΟΖ, ενώ η Αθήνα ευελπιστεί να μπούν εμπόδια στο μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης. 

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας σημείωσε από το Κάιρο ότι η συμφωνία «επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».

Την χαρακτήρισε «υποδειγματική και σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και αμοιβαία επωφελής, αλλά κυρίως δίκαιη», επειδή όπως είπε «Σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας και συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην περιοχή μας. Επιλύει μια χρονίζουσα εκκρεμότητα. Είναι μια συμφωνία μεταξύ δύο φιλικών, γειτονικών χωρών που σέβονται την ιστορία τους».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL