Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Πράσινο φως για την επιχείρηση “Ειρήνη”
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πράσινο φως για την επιχείρηση “Ειρήνη”

Φωτογραφία αρχείου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φημίζεται για την ταχύτητα των αντιδράσεών της, ούτε στα πολύ δύσκολα - ήταν ομολογία αποτυχίας η τηλεδιάσκεψη κορυφής για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας- ούτε στα λιγότερο δύσκολα. Ωστόσο, έστω και με αρκετούς μήνες καθυστέρηση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε το βράδυ της Πέμπτης να εγκρίνει τη σύσταση της νέας ευρωπαϊκής Επιχείρησης “Ειρήνη” για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. Το αποφάσισε, αφού διάφοροι… παίκτες, από τη Ρωσία και τη Γαλλία, μέχρι την Τουρκία και τα Εμιράτα, φρόντισαν να εξοπλίσουν μέχρι τα μπούνια τους πολέμαρχους στην Κυρηναϊκή και την Τρίπολη, αφού ο πόλεμος μεταξύ των δυνάμεων του - διεθνώς αναγνωρισμένου- Σαράτζ και του -πρόσφατου φίλου της χώρας μας- Χάφταρ γονάτισε την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα. Συνεπώς, από δω και στο εξής ευρωπαϊκές δυνάμεις θα επιτηρούν τη Μεσόγειο, ώστε να μειωθεί η ροή όπλων στη Λιβύη. Το να σταματήσει εντελώς δεν είναι εφικτό, πάντοτε υπάρχουν επιτήδειοι που ξέρουν να σπάνε τα εμπάργκο.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές πανηγύρισαν την απόφαση της Ε.Ε. ως μείζονα επιτυχία, πρωτίστως επειδή η επιχείρηση “Ειρήνη” - λέμε τώρα- θα κάνει πιο δύσκολη την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η επιχείρηση αυτή, που σημαίνει την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στη διασφάλιση της σταθερότητας σε μια περιοχή αμέσου γειτονίας της, θα αναδείξει το σημαντικό ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα σταθερότητας σε μια εστία παρατεταμένης αστάθειας, με ειδικό βάρος στις εξελίξεις στη Λιβύη. Αυτό το “ειδικό βάρος” δεν προκύπτει από πουθενά, καθώς μέχρι στιγμής στις όποιες αποφάσεις (ή μη) λαμβάνονται για το μέλλον της Λιβύης, η Ελλάδα δεν συμμετέχει.

Εν πάση περιπτώση, στην επιχείρηση “Ειρήνη” η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συμμετέχει ενεργά, διαθέτοντας αεροπορικές και ναυτικές διευκολύνσεις στην Κρήτη, όπως έκανε και με την προηγούμενη ευρωπαϊκή Επιχείρηση ”Σοφία”. Εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο διάθεσης ναυτικών και αεροπορικών μέσων και δηλώνει ότι θα πάρει τις σχετικές αποφάσεις πολύ σύντομα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL