Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Σ.Φάμελλος: Διπλωματικές κινήσεις στα ελληνοτουρκικά για την ενίσχυση των συμμαχιών και πρωτοβουλιών μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σ.Φάμελλος: Διπλωματικές κινήσεις στα ελληνοτουρκικά για την ενίσχυση των συμμαχιών και πρωτοβουλιών μας

«Σήμερα, η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε μια απειλή. Η απειλή δεν είναι οι πρόσφυγες. Η απειλή είναι το γειτονικό μας κράτος, η Τουρκία, που χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για να δημιουργήσει κινδύνους στην πατρίδα μας. Επειδή όμως η πίεση και η απειλή θα συνεχιστεί από τον κ. Ερντογάν, και πιθανά και σε άλλα πεδία, πρέπει να λάβουμε πρόνοια, ως χώρα, και να έχουμε διπλωματικά εργαλεία και κοινή στάση», τόνισε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Παρακολούθησης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «για το λόγο αυτό ζητήσαμε και χρειάζεται κοινή εθνική στάση, με πολιτική γραμμή και ισχυρά εργαλεία άσκησης πίεσης. Για το λόγο αυτό διαμαρτυρόμαστε εντόνως απέναντι στις απόλυτα λανθασμένες τοποθετήσεις του κ. Πέτσα, περί Δούρειου Ίππου, ο οποίος, δυστυχώς, συνεπικουρείται και από άλλους βουλευτές της ΝΔ και κινείται με μικροκομματικούς όρους, μόνο για εσωτερική κατανάλωση.

«Σταματήστε να κάνετε μικροπολιτική και ασχοληθείτε με τα ουσιαστικά προβλήματα της χώρας μας. Η χώρα μας έχει ουσιαστικό πρόβλημα με τη γείτονα χώρα, ενώ τίθεται παράλληλα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί κανείς να διαχωρίσει τον πατριωτισμό, από το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη δημοκρατία. Η ενίσχυση της δύναμης της χώρας και ο πατριωτισμός περνά μέσα από την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα δίνουν ουσία και περιεχόμενο στη δημοκρατία και η πίστη μας στη δημοκρατία και την πατρίδα είναι ενιαία». 

Ακόμη, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «όλοι οι θεσμοί της χώρας θα πρέπει να συμβάλλουν σε αυτούς τους σκοπούς, στην ενίσχυση της πατρίδας μας, της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

«Αν θέλετε να συζητήσουμε για το ποιος θωράκισε τα χερσαία σύνορα της χώρας, να το κάνουμε. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που άσκησε πολιτική πίεση για να καταλήξουμε στην κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας. Σήμερα, με την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν έχουμε δει κανένα επιπλέον μέτρο από την Ευρώπη σε αυτή την κατεύθυνση. Καμία επιβολή ακόμη οποιασδήποτε κύρωσης στον κ. Ερντογάν, ούτε κάποιο αίτημα για μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα στην Ευρώπη, ούτε οικονομικά μέτρα και εμπορικές κυρώσεις στην Τουρκία», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Παράλληλα, ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε στο «απαράδεκτο», όπως το χαρακτήρισε, γεγονός, το οποίο μάλιστα δημοσιοποιήθηκε από την κυβέρνηση, για το τουρκικό όχημα που προσπάθησε να παραβιάσει ή/και να καταστρέψει μέρος του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα και ρώτησε: «Πότε έγινε διάβημα στον Τούρκο πρέσβη ή κάποια  επίσημη ρηματική διακοίνωση για αυτό το γεγονός; Πότε έγινε διπλωματική παρέμβαση για ένα ζήτημα που αφορά στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στην περιουσία της χώρας μας;» 

Ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε δε, ότι η συζήτηση πρέπει να επανέλθει σε όσα χρειάζεται η χώρα μας, δηλαδή σε διπλωματικές κινήσεις για την ενίσχυση των συμμαχιών και πρωτοβουλιών μας:

«Για να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό μέτωπο συμμαχιών. Και για το θέμα των συμμαχιών, χρειάζεται να υπερασπιστούμε τη διεθνή νομιμότητα, τους διεθνείς κανόνες των δικαιωμάτων αλλά και της δημοκρατίας, διότι το γειτονικό κράτος τα παραβιάζει όλα αυτά. Εκεί εμείς έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, στηριζόμενοι στο σεβασμό των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, να συνάψουμε περισσότερες συμμαχίες και να έχουμε και την κοινωνία μαζί μας».

«Όταν, δηλαδή, διατυπώνεται από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ζήτημα παραβίασης κανόνων σχετικά με τη διαδικασία ασύλου από τη χώρα μας, δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι. Σε αυτό το πλαίσιο, μας ανησυχεί ιδιαίτερα ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, συμπεριλαμβανόμενης της Προέδρου της Επιτροπής, κυρίας Φον ντερ Λάιεν, έχουν τοποθετηθεί αρνητικά στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διακόψει τη διαδικασία αίτησης ασύλου για ένα μήνα».

Επιπλέον, σημείωσε ότι: «Σαφέστατα πρέπει να είναι ασφαλή τα σύνορα της χώρας. Και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σήμερα, που η χώρα μας κινδυνεύει από προβοκάτσιες από την τουρκική πλευρά στα σύνορα και από παραπληροφόρηση στο εξωτερικό, ώστε να μη φθαρεί η εικόνα που έχει η πατρίδα μας και συνεπώς, αντίστοιχα τα όσα διεκδικούμε για τη χώρα και για όλους τους Έλληνες».

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι «η υποχρέωση να είναι τα σύνορα της χώρας ασφαλή αποτυπώθηκε με τη Συμφωνία που διεκδίκησε ο ΣΥΡΙΖΑ από την Ε.Ε. και την Τουρκία και για αυτό περιορίστηκαν οι είσοδοι προσφύγων από τα χερσαία σύνορα στον Έβρο, μετά το 2015. Δυστυχώς, όπως σημείωσε, μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, είχαμε και στη Θεσσαλονίκη αφίξεις πολλών αταυτοποίητων προσφύγων, που είχαν διέλθει από τα σύνορα στον Έβρο, κάτι που δεν συνέβαινε το 2017 και το 2018».

«Όμως είμαστε εδώ για να λύσουμε τα ζητήματα που προκύπτουν, όλοι μαζί, και όχι να τροφοδοτούμε ένα εσωτερικό ακροδεξιό ακροατήριο, είναι αναγκαίο να μείνουμε πιστοί στα ευρωπαϊκά ιδεώδη και το Διαφωτισμό. Σε κάθε περίπτωση, εμείς λέμε "ασφαλή σύνορα, ασφαλής πατρίδα, ασφαλή ανθρώπινα δικαιώματα". Διαφορετικά δεν μπορεί να είναι ασφαλής η δημοκρατία μας», δήλωσε κλείνοντας ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL