Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.5°C21.8°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.0°C23.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.0°C19.9°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.9°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.4°C
0 BF 46%
Σ.Αναγνωστοπούλου: Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής γιατί η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σ.Αναγνωστοπούλου: Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής γιατί η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική (Ηχητικό)

«Ασφαλώς είναι θετική η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Πρέπει να συγκαλείται όταν θεωρούνται κρίσιμα τα πράγματα και όταν η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει στρατηγική», τόνισε η αναπληρώτρια τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου.

Η ίδια, μιλώντας στο Κόκκινο 105,5 πρόσθεσε ότι «δεν είναι γνωστό το περιεχόμενο των συνομιλιών με τον κ. Ερντογάν, αλλά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού είναι κατώτερες των περιστάσεων. Είπε επί της ουσίας ότι κάνει "κάποιες ενέργειες" η Τουρκία χωρίς κανέναν επιθετικό προσδιορισμό σε αυτές τις ενέργειες, πως όποια προβλήματα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν και με καλή θέληση μπορούν να επιλυθούν. Καμία σχέση δεν έχουν αυτές οι δηλώσεις με αυτά που ειπώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες εδώ».

«Αυτό που φαίνεται είναι η παντελής έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης για την περιοχή μας, την ανατολική Μεσόγειο, τις σχέσεις με την Τουρκία», τόνισε η Σ.Αναγνωστοπούλου σε σχέση με τη ΝΔ, προσθέτοντας ότι «μέχρι να γίνει κυβέρνηση, πλειοδοτούσε σε κορώνες, και πατριδοκαπηλεία. Μόλις ανέλαβε, αυτά τα θέματα εξαφανίστηκαν ή είναι σε μία κατάσταση όπου δεν εκμεταλλεύτηκε τα εργαλεία που έχει η χώρα, να τα αντιμετωπίσει ή να θέτει το πλαίσιο συζήτησης».

«Ο κ. Ερντογάν ασκεί μία πολιτική στην κατεύθυνση του αναθεωρητισμού, τύπου Τραμπ, που θέλει ειδική μελέτη στο πώς την αντιμετωπίζεις, τι κάνεις, τι ενεργοποιείς. Και αυτό που έκανε η δική μας κυβέρνηση είναι κατ` αρχάς το ευρωπαϊκό πλαίσιο, το κατ` εξοχήν ... οι κυρώσεις που κερδίσαμε με τον Τσίπρα δεν ήταν εκδικητικές προς την Τουρκία. Ήταν πλαίσιο για να βάλει την συζήτηση με άλλες συντεταγμένες, ευρωπαϊκές, ούτε αναθεωρητικές ούτε να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει ... Αυτή την αδράνεια την έχουμε δει και σε άλλες εποχές από τη ΝΔ, οδηγεί σε συγκυριακή και κατακερματισμένη πολιτική», όπως υπογράμμισε η ίδια.

Η γειτονία είναι να τίθενται τα ζητήματα πάνω στο τραπέζι και να συζητώνται οι «κόκκινες γραμμές», συνέχισε, αυτό δεν το βλέπουμε, οι δηλώσεις Μητσοτάκη ήταν «φλατ πράγμα, καμία κορύφωση, κανένα στίγμα ότι εμείς αυτό δεν το ανεχόμαστε, θα δούμε τι θα κάνουμε, με την ΕΕ, το Διεθνές Δίκαιο, κτλ.».

Αυτή η αδράνεια και η έλλειψη προετοιμασίας μπορεί να καταστεί επικίνδυνη, όπως είπε η κ. Αναγνωστοπούλου, γιατί «όταν δεν φτιάχνεις το πλαίσιο και την στρατηγική, ο καθένας εύκολα μπορεί να... σολάρει, πατριδοκάπηλοι, εθνικιστές ... η κίνηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν είναι λίγο, ότι σταματάει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Είναι έλλειψη στρατηγικής. Πήγαν να αυτοσχεδιάσουν, να δείξουν πόσο πατριώτες είναι και έρχεται μετά το Μαξίμου -και κάλλιστα θα πω εγώ- και είπε "όχι, συνεχίζουν".

«Ασφαλώς είναι» θετική η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, συνέχισε, «πρέπει να συγκαλείται όταν θεωρούνται κρίσιμα τα πράγματα και όταν η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει στρατηγική ... να δούμε τι πολιτική θέλουμε ως χώρα σε μία περίοδο μεγάλης αστάθειας γενικώς στην ανατολική Μεσόγειο».

Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης δεν είναι βεβαίως κατοχυρωμένη ούτε διεθνώς ούτε νομικά, αλλά δείχνει την αστάθεια, όπως σημείωσε, όπως και η ίδια η Λιβύη είναι σε αστάθεια. «Και επιτρέπει σε δυνάμεις που θέλουν να δημιουργήσουν, να εντείνουν ή να επωφεληθούν από την αστάθεια, να εμφανίζονται σε πρώτο πλάνο. Αυτά πρέπει να συζητηθούν σε ένα Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής», κατέληξε.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/723051715&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL