Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σ.Αναγνωστοπούλου: Παντελής έλλειψη στρατηγικής της ΝΔ στην ανατολική Μεσόγειο (Video)

Η αναπληρώτρια τομεάρχης Ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για κυβερνητικό αλαλούμ σε σχέση με τα χθεσινά γεγονότα περί «παγώματος» ή όχι των ΜΟΕ με την Τουρκία, προσάπτοντας στην κυβέρνηση «αδράνεια και καιροσκοπισμό» στην εξωτερική πολιτική

Για «παντελή έλλειψη στρατηγικής στην ανατολική μεσόγειο» κατηγόρησε τη ΝΔ η αναπληρώτρια τομεάρχης Ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, προσθέτοντας ότι «υπαρκτά προβλήματα με την Τουρκία δεν τέθηκαν από την κυβέρνηση στον Ερντογάν».

Η ίδια, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ έκανε λόγο για κυβερνητικό αλαλούμ σε σχέση με τα χθεσινά γεγονότα περί «παγώματος» ή όχι των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, προσάπτοντας στην κυβέρνηση της ΝΔ «αδράνεια και καιροσκοπισμό» στα θέματα εξωτερικής πολιτικής

Παράλληλα, η Σ.Αναγνωστοπούλου υπογράμμισε ότι «πρέπει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία», επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν έθεσε τα υπαρκτά προβλήματα» μεταξύ των δύο χωρών στον Τ.Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στον ΟΗΕ.

Επιπλέον, όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε ότι η ΝΔ «δεν ήταν μελετημένη», υπογραμμίζοντας ότι «είναι πατριωτικό καθήκον να φτιάξεις σχέσεις καλής γειτονίας στα Βόρεια σύνορά σου», παίρνοντας τον ρόλο του «πρωταγωνιστή της σταθερότητας».

Τέλος, η αναπληρώτρια τομεάρχης Ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι είναι «σταθερά υπέρ της εθνική συνεννόησης και της παραγωγικής πολιτικής», ειδικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της Σ.Αναγνωστοπούλου:

«Είναι μία κρίσιμη, σημαντική συνάντηση  όπου πρέπει να τεθούν όλα τα θέματα, όπως δεν έχουν τεθεί μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση της ΝΔ. Θέματα που έπρεπε ήδη να έχουν τεθεί με ανοιχτά χαρτιά από το Σεπτέμβρη στη Σύνοδο του ΟΗΕ.

Αυτό που βλέπω εγώ στη ΝΔ είναι μία παντελής έλλειψη στρατηγικής, κατ΄ εξοχήν με την Τουρκία αλλά και με όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν είδαμε, από την ώρα που ανέλαβε η ΝΔ, να ξεδιπλώνεται μία στρατηγική, δεν τέθησαν προβλήματα τα οποία υπάρχουν με την Τουρκία στον κ. Ερντογάν. Δηλαδή, ούτε  η προκλητικότητα στο Αιγαίο, ούτε το θέμα των κυρώσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρωθυπουργός έχει σήμερα συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο και χθες το βράδυ γίνεται ένα αλαλούμ για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Αυτό είναι έλλειψη στρατηγικής. Θέλω να τονίσω ότι η δική μας κυβέρνηση είχε στρατηγική. Όταν έλεγε ο κ. Κοτζιάς ο «νευρικός γείτονας», δεν ήταν μία επινόηση, ένα εφεύρημα, αλλά έδινε μία εικόνα για το τι πρέπει να κάνουμε παρακάτω.

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έγινε επειδή ήταν ένα προδοτικό κόμμα στην κυβέρνηση, έγινε γιατί "διαβάζεις" μία ολόκληρη πραγματικότητα. Η ΝΔ δεν ήταν διαβασμένη σε αυτό το ζήτημα και ακολούθησε πολιτική αδράνειας. Η πολιτική είναι κυρίως πρόβλεψη, ανοίγω την εικόνα και διαβάζω προσεκτικά τι γίνεται. Πρέπει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι με την Τουρκία και να τίθενται συνεχώς τα προβλήματα, ανοιχτά».

Συνέχισε τονίζοντας: «Είμαι υπέρ της εθνικής συνεννόησης και της παραγωγικής πολιτικής ειδικά της εξωτερικής πολιτικής. Είμαι κάθετα εναντίον, όπως και το κόμμα μου, της πατριδοκαπηλίας.

Όταν έγινε η Συμφωνία των Πρεσπών, είχαμε διαβάσει την αστάθεια και την πολεμική κατάσταση που επικρατεί στη Μεσόγειο, με την Ευρώπη να μην έχει επί της ουσίας εξωτερική πολιτική, με τις ΗΠΑ να είναι έτσι όπως είναι με τον Τραμπ και με τον κ. Ερντογάν στην Τουρκία ο οποίος θέλει οπωσδήποτε να παίξει το ρόλο της περιφερειακής μεγάλης δύναμης.

Ήταν λοιπόν πατριωτικό καθήκον να φτιάξεις σχέσεις καλής γειτονίας, να γίνεις πρωταγωνιστής της σταθερότητας. Αυτό είχε να κάνει και με την ενεργητική εξωτερική πολιτική που αναπτύξαμε σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο».

Τέλος, είπε: «Η Ελλάδα συζητάει με όλους τους γείτονές της με βάση το διεθνές δίκαιο και «πάνω στο τραπέζι».

Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τι συμβαίνει για να μην ξαναπέσουν θύματα πατριδοκαπηλίας. Να μας απαντήσει η ΝΔ για τις θέσεις του πρώην Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, όταν λέει να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Τελικά ποια είναι η θέση της ΝΔ;»

Συντάκτης: avgi.gr

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις