Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
«Παγώνουν» τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Παγώνουν» τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία

«Παγώνει» μέχρι νεωτέρας κάθε διάλογος σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, αναφέρουν πηγές του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ τους.

Πρόκειται για κυβερνητική απόφαση που υλοποιείται από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, «μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την στρατιωτική ένταση που προκαλείται από κύκλους της Άγκυρας και από την πίεση που προκαλείται από τις μεταναστευτικές ροές».

Υπενθυμίζεται ότι αύριο αναμένεται συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζίπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών.

Παρέμβαση της ΕΕ για τα MOU Λιβύης-Τουρκίας, ζητεί ο υπουργός Εξωτερικών Ν.Δένδιας

Να προβεί σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, που προέρχονται όχι μόνο από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά κυρίως από την ανάγκη να υπερασπίζουμε το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο των Θαλασσών, ζήτησε από την ΕΕ για τα μνημόνια κατανόησης Λιβύης-Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας Ζοσέπ Μπορέλ, ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο κ. Μπορέλ θα κάνει αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Εστιάζοντας στη συνάντηση, είπε πως ενημέρωσε τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για τα θέματα που αφορούν τα δύο τελευταία μνημόνια συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και του κ. Σεράτζ, ισχυριζόμενου ότι εκπροσωπεί την κυβέρνηση της Λιβύης. «Του έκανα μία αναλυτική ενημέρωση και του εξήγησα γιατί αυτά τα memoranda, και μόνο με την ύπαρξή τους, αποτελούν προσβολή των συμφερόντων όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και άλλων χωρών» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε πως η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία, αλλά μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και «χωρίς να διανοείται ότι μπορεί με την πρακτική της να μας ασκήσει πίεση και να μας οδηγήσει σε μία διαπραγμάτευση υπό όρους διαφορετικούς από τους όρους του Διεθνούς Δικαίου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως η ειρηνική επίλυση των διαφορών είναι κοινή, παγκόσμια θέση, προέρχεται από τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και επισήμανε ότι το ερώτημα εδώ δεν είναι πώς επιλύονται οι διαφορές, είναι πώς δημιουργούνται οι διαφορές. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Τουρκία, με την παραβατική της συμπεριφορά, αυτό που κάνει είναι να δημιουργεί συνεχώς διαφορές με όλους τους γείτονές της και προσέθεσε πως δεν υπάρχει κανένας γείτονας με την Τουρκία που να μην έχει διαφορές μαζί της. «Νομίζω ότι είναι λίγο υπερβολικό και κάτι δείχνει» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν συντρέχουν προϋποθέσεις για να αρχίσει ξαφνικά πάλι μία συζήτηση για να ξαναπάμε στο Δικαστήριο της Χάγης, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Μην επεκτείνουμε τόσο πολύ τη συζήτηση, είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμη για να συζητήσουμε οτιδήποτε τέτοιο».

Τ. Πάιατ: «Το φερόμενο MOU Λιβύης-Τουρκίας αποτελεί ενέργεια απομάκρυνσης από τη σταθερότητα»

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε πως η επίσκεψη αυτή αντιπροσωπεύει εξαιρετική ευκαιρία προκειμένου να γίνει ευρέως γνωστό το πόσο έχει αλλάξει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, καθώς και η δέσμευση των ΗΠΑ να κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα πάει μπροστά στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Εξίσου, σημείωσε πως για τις ΗΠΑ η επίσκεψη αυτή αποτελεί ευκαιρία να υπογραμμίσουν τη δέσμευσή τους στο όραμα ότι η Ελλάδα είναι κρίσιμος πυλώνας για την περιφερειακή σταθερότητα, ότι αποτελεί έναν εποικοδομητικό παράγοντα σε μια ευρεία περιοχή που εκτείνεται από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα και πως είναι μια χώρα που μοιράζεται τις ίδιες αξίες και η οποία μετά από μια πολύ δύσκολη δεκαετία τώρα κινείται προς τα εμπρός οικονομικά με τρόπο που είναι καλές νέα για την Ελλάδα αλλά και για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση ότι η Τουρκία επιχειρεί να ερμηνεύσει ή να ξαναγράψει τις διεθνείς συνθήκες για το Δίκαιο της Θάλασσας, τόνισε την ανάγκη κάθε συμφωνία να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο.

Ειδικότερα, είπε ότι για το «φερόμενο μνημόνιο συνεργασίας της Τουρκίας με τη Λιβύη δεν έχουμε δει ακόμα το κείμενο, αλλά ξεκάθαρα βλέπουμε μια τέτοια ενέργεια ως απομάκρυνση από την κατάσταση της σταθερότητας που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσπαθήσει να ενθαρρύνουν». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε την ελπίδα ότι «το συντομότερο δυνατόν, η προσοχή μας να στραφεί ξανά στην οικοδόμηση πεδίων συνεργασίας βάσει του Διεθνούς Δικαίου».

Επισήμανε πως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν κοινό ισχυρό ενδιαφέρον να παραμένει η Τουρκία αγκυροβολημένη στη Δύση, το ΝΑΤΟ και στην ευρωατλαντική συμμαχία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL