Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Και μετά το Βερολίνο, τι;

Της Μαρίας Γιαννακάκη, Δυόμιση χρόνια μετά την αποτυχία του Κρανς Μοντανά, την περασμένη Δευτέρα συναντήθηκαν στο Βερολίνο ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης της τ/κυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακκιντζί.

Και οι δύο κοινότητες είχαν πολύ περιορισμένες προσδοκίες από τη συνάντηση, ενώ η μέχρι σήμερα ενημέρωσή μας στηρίζεται στη δημόσια δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και τις τοποθετήσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων καθώς το Εθνικό Συμβούλιο, όπου θα υπάρξει μία πληρέστερη ενημέρωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, έχει οριστεί για τις 4 Δεκεμβρίου.

Σημαντικό κρίνεται ότι ξεκαθαρίστηκε και ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ η βάση διαπραγμάτευσης και λύσης του Κυπριακού, δηλαδή η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως προνοείται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα να απομακρυνόμαστε από νεφελώδεις νέες ιδέες και συζητήσεις για δύο κράτη ή συνομοσπονδία.

Θετικό το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η λύση του Κυπριακού εντός του προβλεπτού ορίζοντα έχει ύψιστη σημασία για τη μελλοντική ευημερία των δύο κοινοτήτων και συνομολόγησαν ότι η διαδικασία πρέπει να έχει ορίζοντα την λύση και αυτό έχει δύο αναγνώσεις: από τη μια επιφορτίζει τους δύο ηγέτες να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να πείσουν για την αναγκαιότητα της λύσης και της επανένωσης της κοινής τους πατρίδας και για τα οφέλη που θα προκύψουν  και για τις δύο κοινότητες  από αυτή την προοπτική και από την άλλη διαφαίνεται η διάθεση του ΓΓ των ΗΕ για πιο ενεργή εμπλοκή στη διαδικασία. Ο Γκουτέρες παραμένει δεσμευμένος στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, όπως άλλωστε προνοούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που εντέλλουν τους εκάστοτε Γενικούς Γραμματείς «να προσφέρουν τις καλές τους υπηρεσίες για λύση του Κυπριακού», σε αντίθεση με την πικρή δήλωσή του μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν – Μοντάνα όταν ευχήθηκε «Καλή τύχη σε Νότιους και Βόρειους».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες γνωρίζει πολύ καλά το Κυπριακό, γεγονός που σημαίνει ότι αν διαπιστώσει αδιέξοδο πιθανόν να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλίες.

Θετικό επίσης κρίνεται ότι στη δήλωση του Βερολίνου γίνεται αναφορά στη πρόνοια του ψηφίσματος 716 του 1991, περί πολιτικής ισότητας. Πρόνοια που ορίζει την πολιτική ισότητα ως αποτελεσματική συμμετοχή στα ομοσπονδιακά  όργανα και όχι ως ίση αριθμητική συμμετοχή.

Δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε ότι παραμένει προβληματικό το γεγονός ότι δεν έχουν καταλήξει στη συνομολόγηση των  Όρων Αναφοράς, στη βάση πάνω στην οποία θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις και που θα πρέπει να στηρίζεται σε τρεις άξονες: την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, τις συγκλίσεις οι οποίες έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα και το Πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα της 30ης του Ιούνη, για το τελευταίο έχει γίνει μεγάλη συζήτηση μέχρι να συνομολογηθεί και απετέλεσε σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και ΑΚΕΛ.

Η σύγκληση άτυπης πενταμερούς τοποθετείται μετά τον Απρίλη του 2020 και τις «Προεδρικές Εκλογές» στα Κατεχόμενα, γεγονός που κρίνεται ως αρνητικό, καθώς στη θέση του νουνεχή Ακκιτζί μπορεί να υπάρχει ένας άλλος συνομιλητής. Ενδεικτική είναι η ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης του βασικού αντιπάλου του, Κουντρέτ Οζερσάι «Δίνουν το φιλί της ζωής σε μια διαδικασία που πέθανε, εδώ υπάρχει μια κηδεία που κανείς δεν θέλει να κάνει, αυτό είναι όλη η ιστορία»

Σχολιάζοντας με επτά σημεία το αποτέλεσμα της συνάντησης στο Βερολίνο σημειώνει «όπως μέχρι σήμερα πάει το ίδιο τρένο, στις ίδιες ράγες και στην ίδια διαδρομή και δεν φτάνει πουθενά, έτσι και δεν θα φτάσει πουθενά αν κανείς δεν έχει το θάρρος να διορθώσει την ανωμαλία που υπάρχει… Από τον στόμα σας βγαίνει η ίδια πρόταση αλλά καταλαβαίνετε διαφορετικά πράγματα, περιμένετε διαφορετικά πράγματα. Αυτή είναι και η εικόνα που βγήκε από το Βερολίνο. Και για την ομοσπονδία και για την διζωνικότητα και για την πολιτική ισότητα και για την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τον νέα συνεταιρισμό που θα δημιουργηθεί»

Πέρα όμως από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας στα κατεχόμενα υπάρχουν δύο ακόμη παράγοντες που δεν ευνοούν την άμεση σύγκλιση πενταμερούς: η Τουρκία έχει άλλες προτεραιότητες, όπως το Συριακό, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τα ζητήματα του Brexit

Ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε σχολιάζοντας τη συνάντηση του Βερολίνου ότι εάν οι όροι επίλυσης του Κυπριακού είναι ευνοϊκοί και το πλαίσιο επίλυσης τεθεί σωστά, υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών, η Άγκυρα θα στηρίξει μια τέτοια διαδικασία και πρόσθεσε ότι με βάση το πλαίσιο αυτό οι δύο κοινότητες θα έχουν ίσα δικαιώματα, οι Τ/Κ θα τυγχάνουν μεταχείρισης ως ίσοι υπήκοοι και θα μπορούν να κάνουν χρήση των πολιτικών και οικονομικών τους δικαιωμάτων, καταλήγοντας ότι «ενόσω δεν επιλύεται το Κυπριακό, η ανατολική Μεσόγειος εξακολουθεί να παραμένει πρόβλημα»

Η Ρωσία χαιρέτισε την πρόθεση για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό που επιδείχθηκε, όπως επισημαίνει, από τα μέρη στο τέλος της τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο, εκφράζοντας την ετοιμότητά της να συνεχίσει την ενεργό βοήθειά της στις διεθνείς προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και την πεποίθηση πως η συνάντηση στο Βερολίνο ανοίγει τον δρόμο για την εξεύρεση ενός αμοιβαία αποδεκτού συμβιβασμού που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την επανένωση του νησιού.

Το αποτέλεσμα της τριμερούς συνάντησης του Βερολίνου συνιστά επιβεβαίωση ότι η νέα προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να συνεχιστεί από εκεί που έμεινε στο Κρανς Μοντανά, με δυόμιση χρόνια καθυστέρηση, και αυτό είναι εξαιρετικά αρνητικό, αφού παλινδρομήσεις και αντιφάσεις συντέλεσαν στο να δημιουργηθούν νέα αρνητικά τετελεσμένα σε βάρος της Κύπρου και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων

Το Βερολίνο θα έχει νόημα μόνο αν υπάρξει συνέπεια και συνέχεια και γίνει σαφές από όλους ότι αποδέχονται τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που είχε μείνει στο Κρανς Μοντανά, να μην επανανοίγουν συγκλίσεις και να μην θέτουν όρους και προϋποθέσεις εκτός του Πλαισίου της 30ης Ιουνίου.

Μαρία Γιαννακάκη

 

Η Μαρία Γιαννακάκη είναι πρώην βουλεύτρια της ΔΗΜΑΡ και πρώην γενική γραμματέας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δημόσια υγεία και κυβερνητική ανεπάρκεια

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επένδυσε πάρα πολλά στην επιτυχημένη διαχείριση της καραντίνας. Επιτυχημένη φυσικά μόνο από ιατρικής πλευράς, γιατί την ίδια περίοδο υπήρξαν τουλάχιστον δύο καραμπινάτα σκάνδαλα -η λίστα Πέτσα και οι πλατφόρμες κατάρτισης...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο