Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Γ. Κατρούγκαλος: Η κυβέρνηση προχειρολογεί επί της εθνικής ασφάλειας της χώρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Κατρούγκαλος: Η κυβέρνηση προχειρολογεί επί της εθνικής ασφάλειας της χώρας

Παγκόσμια πρωτοτυπία και πρωτοφανή προχειρότητα χαρακτηρίζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος την απόφαση του Κ. Μητσοτάκη να συσταθεί θέση Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας στο γραφείο πρωθυπουργού, την οποία αναλαμβάνει ο Αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος, δεδομένου ότι δεν έχει θεσμοθετηθεί ούτε Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ούτε θέση, αρμοδιότητες ή προσόντα του συμβούλου.

«Στο σχέδιο νόμου για το επιτελικό κράτος, που ακόμη δεν έχει ψηφιστεί, προβλέπεται απλώς ότι στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού θα συσταθεί παρόμοιο γραφείο διοικητικής υποστήριξης ενός οργάνου που ακόμη δεν υπάρχει, εφόσον ο Πρωθυπουργός από πουθενά δεν έχει νομοθετική εξουσιοδότηση για να το συστήσει» επισημαίνει ο τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνει, «από το 2015 τουλάχιστον έχει διαμορφωθεί συναίνεση των περισσότερων πολιτικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Δημοκρατίας, για την ανάγκη συγκρότησης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει αναλυτική και πλήρως επεξεργασμένη πρόταση για τη συγκρότηση ενός παρόμοιου σύγχρονου θεσμού, η οποία συζητήθηκε στο ΕΣΕΠ και σε δημόσια διαβούλευση, δεν έγινε δυνατό να ψηφιστεί όμως λόγω των πρόωρων εκλογών»

«Το όργανο αυτό έχει διακριτό ρόλο σε σχέση με το ΚΥΣΕΑ, με βασική αρμοδιότητα τον σχεδιασμό ενός συγκροτημένου και λειτουργικού συστήματος στρατηγικής ασφάλειας και διαχείρισης κρίσεων. Θα καταθέσουμε εκ νέου πρόταση νόμου για τη συγκρότηση του αναγκαίου αυτού νέου θεσμού. Μέχρι τότε καλούμε την κυβέρνηση να μην προχειρολογεί επί τόσο σοβαρών θεμάτων όπως είναι η εθνική ασφάλεια της χώρας» καταλήγει ο Γ. Κατρούγκαλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL