Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.4°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.6°C
1 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.6°C22.8°C
5 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες μικρής έντασης
25 °C
24.1°C24.9°C
0 BF 36%
Ένα βιβλίο για τον Ζακ - Zackie που οραματιζόταν μια πολιτική drag σκηνή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένα βιβλίο για τον Ζακ - Zackie που οραματιζόταν μια πολιτική drag σκηνή

"Ο Ζακ απεχθανόταν τη βία και αγαπούσε την άνοιξη", οραματιζόταν μια πολιτική drag σκηνή και με το βιτριολικό του χιούμορ ξεγύμνωνε την τοξικότητα και την υποκρισία της ελληνικής οικογένειας και κοινωνίας. Με αυτά τα λόγια περιέγραψαν το βράδυ της Τετάρτης η Μαρία Λούκα, η Χρύσα Λύκου και ο Φιλ Ιερόπουλος τον Ζακ Κωστόπουλο / Zackie Oh κατα την παρουσίαση του βιβλίου «Ζακ / Zackie Oh» στο Beaver.

"Εδώ ήταν που επισφραγίστηκε την άνοιξη του 2016 η απόφαση για το βιβλίο με τον Ζακ, με τον οποίο συνεργαστήκαμε από το 2013. Πάνω στον Ζακ είδαμε ένα υπόδειγμα της queer ζωής. Το πρότζεκτ προχωρούσε με συναντήσεις με τον Ζακ, έγραφε κείμενα, του παίρναμε συνεντεύξεις, τραβούσαμε φωτογραφίες. Θεωρούσαμε προφανώς ότι είχαμε άφθονο χρόνο..." είπε η δημοσιογράφος Μαρία Λούκα μιλώντας για το βιβλίο, το οποίο ξεκίνησε σαν συλλογικό πρότζεκτ αφήγησης της πραγματικότητας του ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας Ζακ Κωστόπουλου μέσω κειμένων και φωτογραφιών. Τελικά το υλικό συγκεντρώθηκε και ανέλαβαν η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και οι εκδόσεις «Το Ροδακιό» να εκδώσουν το βιβλίο. Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση του δικαστικού αγώνα που δίνει η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου.

Ωστόσο, το νήμα της ζωής του Ζακ κόπηκε εκείνο το μεσημέρι του Σεπτεμβρίου μπροστά στα μάτια δεκάδων περαστικών από δύο καταστηματάρχες της οδού Γλάδστωνος, με τους αστυνομικούς να βάζουν βίαια χειροπέδες στον ετοιμοθάνατο Ζακ, ενώ ακολούθησε η δεύτερη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, με τις "πληροφορίες" περί "τοξικομανούς που πήγε να ληστέψει".

Η δολοφονία του Ζακ ήταν μια οριακή άσκηση βιοπολιτικής στον δρόμο και δυστυχώς δεν ήταν και η πρώτη ζωή που χάθηκε έτσι και δεν πενθήθηκε γιατί δεν υπήρχε κανένας να ενδιαφερθεί, τόνισε η Μ. Λούκα επισημαίνοντας ότι δεν ξεμπέρδεψαν με τον Ζακ όσοι πίστεψαν ότι η υπόθεση θα έκλεινε με ένα σκούπισμα στον πεζόδρομο και ένα κιλό ψέματα από πάνω. Θα είναι εκεί σε αφίσα, βιβλίο, στα συνθήματά μας, γιατί ο Ζακ ήταν σπουδαίος όσο ζούσε, κατέληξε.

Αυτό το βιβλίο είναι ο λόγος κάποιων που αντιστέκονται στον κοινωνικό κανιβαλισμό, τόνισε ο σκηνοθέτης Γιάννης Καρπούζης, ενώ στον σύντομο χαιρετισμό του ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος από το Ίδρυμα Ωνάση επισήμανε ότι χρειάζονται αρχικά πολύ λίγοι για να παλεύουν για τα αυτονόητα που δεν είναι δεδομένα.

Τέλος, ο Φιλ Ιερόπουλος μίλησε για τη "συνύπαρξη" του Ζακ και της πανκ σούπερ - ηρωίδας drag queen Zackie Oh, για το όραμα του Ζακ για μια πολιτική drag σκηνή, για τις ταξικές διερωτήσεις του και διεκδικήσεις στο drag performing, για την επαφή του με την παλιότερη γενιά των drag queen στις Κούκλες αλλά και για την καλλιτεχνική του παρουσία και στην μη drag σκηνή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL