Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Νομοσχέδιο ΥΠΕΣ / Νομοσχέδιο ΥΠΕΣ: Αυτοτελές θεσμικό πλαίσιο για την ουσιαστική ισότητα των φύλων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νομοσχέδιο ΥΠΕΣ / Νομοσχέδιο ΥΠΕΣ: Αυτοτελές θεσμικό πλαίσιο για την ουσιαστική ισότητα των φύλων

Αυτοτελές θεσμικό πλαίσιο για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας εισάγεται για πρώτη φορά στην εθνική έννομη τάξη με νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Στο ίδιο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται ρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση των δυσλειτουργιών που παρατηρούνται στο σύστημα πολιτογράφησης και προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων και την έκδοση των αποφάσεων. Παράλληλα, με διατάξεις του νομοσχεδίου εισάγονται αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Όσον αφορά την ισότητα των φύλων, ξεχωρίζει η διάταξη για την αύξηση σε 40% του ελάχιστου ποσοστού ανά φύλο για τους υποψήφιους βουλευτές ανά εκλογική περιφέρεια. Το νομοσχέδιο προβλέπει την ενσωμάτωση στις δημόσιες πολιτικές των βασικών μηχανισμών για την ίση μεταχείριση των φύλων, με ιδιαίτερη μέριμνα για τα ζητήματα εκπαίδευσης, εργασίας, ΜΜΕ και διαφήμισης. Πολύ σημαντικό είναι και το μέρος του νομοσχεδίου με το οποίο οργανώνεται το δίκτυο δομών ανά τη χώρα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Σε σχέση με την πολιτογράφηση, το νομοσχέδιο επιδιώκει να ελαχιστοποιηθούν οι δυσλειτουργίες του συστήματος οι οποίες κατά βάση αφορούν «την αδυναμία ομογενοποίησης, ενιαίας και διαφανούς διαδικασίας». Οι αλλαγές αποσκοπούν και στη βελτίωση της «ρυθμιστικής αποτελεσματικότητας» του νομικού πλαισίου ώστε να μειωθούν οι διοικητικές και δικαστικές προσφυγές που αυξάνουν τον φόρτο εργασίας διοίκησης και δικαστηρίων. Επίσης, αναμορφώνεται η συνέντευξη των αιτούντων πολιτογράφηση ενώπιον των ειδικών επιτροπών. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και ειδικές διατάξεις για τα ζητήματα πολιτογράφησης των ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση και των ανιθαγενών Ρομά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL