Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας (Video, φωτό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας (Video, φωτό)

Φωτό: Κώστας Παπαντωνίου

Ανταπόκριση: Άντυ Κουκλάδα, Κώστας Παπαντωνίου

Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι 3 προσαγωγές στην ΑΣΟΕΕ

update 20:22 Σύμφωνα με τους ανταποκριτές της ΑΥΓΗΣ σημειώθηκε αναίτια επίθεση της ομάδας ΔΡΑΣΗ σε διαδηλωτές που επέστρεφαν από την αντιφασιστική πορεία στην πλ. Βικτωρίας, κάποιοι κλείστηκαν στην ΑΣΟΕΕ. Πάνω από 100 εγκλωβισμένοι στην ΑΣΟΕΕ

Ένταση έξω από την ΑΣΟΕΕ - Αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε διαδηλωτές που αποχωρούσαν από αντιφασιστική συγκέντρωση

update 20:01 Οι αστυνομικές δυνάμεις έδιωξαν τους συγκεντρωμένους αλληλέγγυους από την πλατεία για να πάρουν τη θέση τους οι φασίστες.

https://www.youtube.com/embed/8bp3ev2wuXI

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, πραγματοποιούν αυτή την ώρα εκατοντάδες διαδηλωτές στην Πλατεία Βικτωρίας, έπειτα από κάλεσμα που απηύθυναν αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές συλλογικότητες, δημοτικές κινήσεις, κοινότητες μεταναστών, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ΟΡΜΑ, αναρχικές πρωτοβουλίες, ΝΑΡ και η ΚΕΕΡΦΑ.

Ομάδα φασιστών εμφανίστηκε επι της 3ης Σεπτεμβρίου και αντέδρασαν οι αλληλέγγυοι με συνθήματα. Κλούβες της Αστυνομίας μπήκαν στην μέση αποκόπτωντας το μπλοκ των φασιστών από την συγκέντρωση. 

Συνθήματα κατά των φασιστών στην πλατεία Βικτωρίας

Ο Τάκης Γιαννόπουλος από το Ξεκίνημα, Διεθνιστική, Σοσιαλιστική Οργάνωση δήλωσε στην ΑΥΓΗ και τον Κώστα Παπαντωνίου: Σήμερα είναι μια αντιφασιστική αντιρατσιστική συγκέντρωση για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και τις προσφύγισσες οι οποίοι εδώ και ενάμιση μήνα είναι διωγμένοι από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που τους έχουν και βρίσκονται σε αυτό το χώρο. Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για πρόσφυγες που έχουν πάρει ήδη άσυλο.

"Πόλεμο στον πόλεμο της ακροδεξιάς, του ρατσισμού και του εθνικισμού, για αλληλεγγύη, διεθνισμό, εξέγερση" είναι μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονται στα πανό που κρατούν οι αλληλέγγυοι. 

Η αστυνομική παρουσία περιμετρικά της πλατείας Βικτωρίας, είναι ιδιαίτερα ισχυρή, ενώ στους γύρω δρόμους έχουν παραταχθεί και κλούβες των ΜΑΤ. 

Παράλληλα, κάλεσμα έχουν απευθύνει για σήμερα και ομάδες ακροδεξιών, οι οποίες με το προσωπείο των “επιτροπών κατοίκων” Αγίου Παντελεήμονα και Πλατείας Αμερικής, θα πραγματοποιήσουν μία σύναξη μίσους ενάντια στους πρόσφυγες. 

"Πρόκειται για τους ίδιους συνεργάτες στα πογκρόμ των φασιστών της Χρυσής Αυγής και των ταγμάτων εφόδου, που εμφανίζονται ξανά ως αγανακτισμένοι κάτοικοι. Δεν ξεγελάνε κανέναν", αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι συλλογικότητες. "Στις γειτονιές της Αθήνας, που οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής από το 2008 έως το 2013 έσπειραν τον τρόμο, με πογκρόμ, μαχαιρώματα εκατοντάδων προσφύγων, εμπρησμούς καταστημάτων και χώρων θρησκευτικής λατρείας, οι ρατσιστικές επιτροπές της ακροδεξιάς επιχειρούν να ξαναπατήσουν πόδι, με τις πλάτες της Αστυνομίας και την κάλυψη του Μπακογιάννη".

Υπενθυμίζεται, ότι πριν από λίγες ημέρες, ο Κώστας Μπακογιάννης, με μία κίνηση μίσους και απανθρωπιάς, έβγαλε τα παγκάκια που υπήρχαν στην Πλατείας Βικτωρίας, προκειμένου να μην κάθονται πρόσφυγες και μητέρες με τα παιδιά τους. 

Οι διαδηλωτές κάνουν λόγο για "ρατσιστικά παιχνίδια" από πλευράς Μπακογιάννη, ο οποίος, όπως λένε, "σπαταλά εκατομμύρια σε Μεγάλους Περιπάτους, αντί να υλοποιήσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που απαιτεί από την κυβέρνηση έκτακτη επιχορήγηση για τη μίσθωση ξενοδοχείων και την αξιοποίηση άδειων δημόσιων κτιρίων για να στεγαστούν οι πρόσφυγες". 

"Καταστρέφει τις υποδομές της πλατείας, που τις χρησιμοποιεί όλος ο κόσμος της γειτονιάς, μαντρώνει τους πρόσφυγες σε σκηνές στα camp και διευκολύνει τις φασιστοσυνάξεις των ρατσιστών της ακροδεξιάς", αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συλλογικότητες, ενώ προσθέτουν ότι, τόσο ο Μπακογιάννης, όσο και ο Μητσοτάκης, "με τις δολοφονικές πολιτικές του ρατσισμού, του νόμου και τάξης και της ισλαμοφοβίας, αφήνουν τα περιθώρια για να εκκολαφτεί ξανά το αυγό του φιδιού. Δεν θα τους περάσει!". 

Οι κινήσεις των αλληλέγγυων που κατέβηκαν στους δρόμους, δίνουν ένα ηχηρό μήνυμα ότι ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό και την κυβέρνηση θα είναι διαρκής, ενώ τονίζουν πως θα δώσουν μάχη για άσυλο, στέγη και χαρτιά σε πρόσφυγες και μετανάστες και διεκδικούν να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL