Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Ελληνικό Δίκτυο για τη Φεμινιστική Απεργία 8ης ΜΑΡΤΗ: Ο Γ. Βρούτσης να αποσυνδέσει τώρα την άδεια «ειδικού σκοπού» από την κανονική άδεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνικό Δίκτυο για τη Φεμινιστική Απεργία 8ης ΜΑΡΤΗ: Ο Γ. Βρούτσης να αποσυνδέσει τώρα την άδεια «ειδικού σκοπού» από την κανονική άδεια

Ανακοίνωση του Ελληνικού Δικτύου για την Φεμινιστική Απεργία 8ης Μάρτη για την άδεια ειδικού σκοπού

Η «άδεια ειδικού σκοπού» θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση (ΠΝΠ Α΄55 αρθ.4-11/3/2020) προκειμένου να διευκολύνει τους εργαζόμενους γονείς να μένουν με τα παιδιά τους λόγω της επιβληθείσας αναστολής λειτουργίας των μονάδων εκπαίδευσης και για όσο διάστημα αυτές παραμείνουν κλειστές.

Όμως, μετά την, καθώς φαίνεται, για αόριστο χρόνο παράταση του κλεισίματος των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας, νηπιακής και προνηπιακής βαθμίδας, καθώς και των μονάδων φροντίδας-βρεφονηπιακών σταθμών, πολλοί γονείς αδυνατούν πλέον να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού η οποία είναι ωστόσο απαραίτητη για να ανταποκριθούν στη φροντίδα των παιδιών τους, δεδομένου ότι αυτά είναι μικρής ηλικίας.

Ο λόγος είναι ότι κινδυνεύουν, πλέον, να αναλώσουν το μεγαλύτερο μέρος, εάν όχι το σύνολο της ετήσιας κανονικής τους άδειας, ενώ ήδη κατά το προηγούμενο δίμηνο ανάλωσαν σημαντικό μέρος της άδειας αυτής.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ψυχολογικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού και της καραντίνας είναι ήδη πολύ μεγάλες, ο συνδυασμός με την απώλεια του δικαιώματος της καλοκαιρινής άδειας, θα δημιουργήσει τεράστια κοινωνικά προβλήματα, ιδιαίτερα στις γυναίκες, γιατί είναι γεγονός ότι η χρήση της γίνεται κυρίως από τις εργαζόμενες μητέρες.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και με δεδομένο ότι η ετήσια άδεια αναψυχής είναι αναφαίρετο δικαίωμα του εργαζόμενου, που δεν πρέπει να συμψηφίζεται με άλλες άδειες ούτε να παρεμποδίζεται να επιτελέσει το σκοπό της, σε συνδυασμό με την ανάγκη, ειδικά φέτος, να τονωθεί ο εσωτερικός τουρισμός,

Καλούμε τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννη Βρούτση

• Να αποσυνδέσει τώρα την άδεια «ειδικού σκοπού» από την κανονική άδεια

• Να πάρει πίσω το μέτρο της χρέωσης μέρους της άδειας «ειδικού σκοπού» στην κανονική άδεια της εργαζόμενης και του εργαζόμενου, καλύπτοντας το κόστος από τον κρατικό προϋπολογισμό

• Να διεξάγει αυστηρούς και πολλούς ελέγχους σε επιχειρήσεις και να προστατέψει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους από τις πιέσεις που τους ασκούνται με τις άδειες άνευ αποδοχών ή με την επιβολή χρήσης της κανονικής άδειας πριν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL