Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.5°C20.9°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.8°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
2 BF 40%
Χορογράφησαν το ναυάγιο του ντιμπέιτ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χορογράφησαν το ναυάγιο του ντιμπέιτ

Το 2019 στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν εκλογές χωρίς ντιμπέιτ και χωρίς διάλογο ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς. Η χώρα επανέρχεται στις συνήθειες των περασμένων δεκαετιών με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δείχνουν ότι δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις παλαιοκομματικές μεθοδεύσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας με δύο tweet του δεν έκρυψε την απογοήτευσή του: “Αρχικά πίστευα ότι μόνο ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει, σαν τον διάολο το λιβάνι, το ντιμπέιτ των δύο. Σήμερα φάνηκε ότι και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., ακόμη -παραδόξως- και το ΚΚΕ έψαχναν εναγωνίως αφορμή να αποφύγουν και το ντιμπέιτ των πέντε”, έγραψε και αμέσως πρόσθεσε: “ακόμη και όταν αποδέχτηκα να έρθω στο στούντιο απευθείας από το αεροπλάνο, βρήκαν πρόσχημα άρνησης. Σε συνεννόηση μεταξύ τους προφανώς, ώστε να μοιράζονται την ευθύνη και όλοι μαζί να τη ρίχνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Κρίμα για τη δημοκρατία, κρίμα για την ενημέρωση των πολιτών”.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής υπήρξαν τρία αδιέξοδα. Είχε συμφωνηθεί να υπάρξει τηλεμαχία την 1η Ιουλίου. Όμως προέκυψε η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε., που θα μοιράσει τις θέσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δημιουργώντας πρόβλημα στη συμμετοχή του πρωθυπουργού - “θα συμμετάσχω μέσω skype” είπε πει αστειευόμενος την Παρασκευή στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Η άρνηση της αντιπολίτευσης έμοιαζε με καλά σχεδιασμένη “χορογραφία”. Όταν μπορούσε ένας δεν μπορούσαν οι άλλοι. Η Ν.Δ. πρότεινε το ντιμπέιτ να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη. Όμως διαφώνησαν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Η Φώφη Γεννηματά έχει περιοδείες (προφανώς σημαντικότερες από το ντιμπέιτ) και το ΚΚΕ ομιλία Κουτσούμπα στην Πάτρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να γίνει την προσεχή Παρασκευή. Τότε αρνήθηκε το ΠΑΣΟΚ.

Ν. Ηλιόπουλος: "Ντιμπέιτ μόλις επιστρέψει ο πρωθυπουργός"

Μπροστά στο αδιέξοδο ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος ζήτησε να γίνει μία διακοπή και επικοινώνησε με το Μαξίμου. Μετά τη διακοπή πρότεινε το ντιμπέιτ να γίνει αργά το βράδυ της 1ης Ιουλίου, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες. Και πάλι διαφώνησαν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Το επιχείρημα του εκπροσώπου του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα ήταν ότι υπάρχει ομιλία στη Θεσσαλονίκη που έχει ακυρωθεί δύο φορές και ότι έχουν τυπωθεί και τα σχετικά φυλλάδια. Και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Όθωνας έμεινε με την απορία γιατί αυτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε την Παρασκευή, όταν προέκυψε το πρόβλημα με τον ορισμό νέας συνόδου κορυφής.

“Τα κόμματα δεν είχαν τη διάθεση να αλλάξουν το πρόγραμμά τους. Εμείς ήμασταν ανοιχτοί σε όλες τις ημερομηνίες και προτείνουμε στη Ν.Δ. έστω και την ύστατη στιγμή, στην ημερομηνία που αυτή θέλει, να συμφωνήσουμε για να γίνει το ντιμπέιτ τουλάχιστον μεταξύ των δύο” τόνισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηλιόπουλος.

Έ. Αχτσιόγλου: "Έθεσαν προσχήματα"

Και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι στη διακομματική “ετέθησαν προσχήματα από διάφορα κόμματα, προκειμένου να μην βρεθεί ημερομηνία άλλη πέραν της 1ης Ιουλίου και να μην πραγματοποιηθεί τελικά το κρίσιμο για την προγραμματική αντιπαράθεση ντιμπέιτ. Κατόπιν τούτου ο πρωθυπουργός δηλώνει τη διαθεσιμότητά του για τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ το βράδυ της 1ης Ιουλίου, ακόμη κι αν χρειαστεί να μεταφερθεί κατευθείαν από το αεροπλάνο στο στούντιο, προκειμένου να μην ακυρωθεί η κρίσιμη αυτή τηλεοπτική αντιπαράθεση. Καλούμε όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν με δημοκρατική ευθύνη και να φανούν συνεπή στην αρχική τους δέσμευση να γίνει το ντιμπέιτ την 1η Ιουλίου”.

Ν.Δ.: Οι άλλοι διαφωνούσαν

Από την ώρα που η κατάληξη της συνεδρίασης ήταν αρνητική, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης άρχισαν να πετούν το μπαλάκι το ένα στο άλλο. Η Ν.Δ. επέρριψε την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ο Αλ. Τσίπρας δέχθηκε να επιστρέψει άρον - άρον από τις Βρυξέλλες για το ντιμπέιτ.

“Το ντιμπέιτ ματαιώνεται με προφανή ευθύνη του κυβερνώντος κόμματος, διότι, όπως ξέρετε, όλα τα κόμματα είχαν συμφωνήσει να γίνει την 1η Ιουλίου. Πριν από λίγες ημέρες η Ν.Δ. ενημερώθηκε ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν μπορούσε την 1η Ιουλίου και έτσι πρότεινε δύο διαφορετικές εναλλακτικές ημερομηνίες, την προσεχή Πέμπτη και την προσεχή Παρασκευή. Εκεί δεν υπήρξε συμφωνία των άλλων κομμάτων και τώρα ξαφνικά ο Αλ. Τσίπρας υπαναχώρησε και είπε ότι μπορεί τελικά να γίνει το ντιμπέιτ την 1η Ιουλίου στις 10 το βράδυ. Η Ν.Δ. συμφώνησε, αλλά δεν κατέστη εφικτό τα άλλα κόμματα να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους και έτσι ουσιαστικά το ντιμπέιτ ματαιώνεται” δήλωσε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Ζούλας.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ ομολόγησε ότι ο λόγος που επικαλέστηκαν για τη ματαίωση του ομόφωνα προγραμματισμένου ντιμπέιτ για τη Δευτέρα 1 Ιουλίου ήταν εξαρχής απολύτως προσχηματικός. Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι ο Αλ. Τσίπρας ποτέ δεν ήθελε συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς” δήλωσε από το ΠΑΣΟΚ ο Μ. Όθωνας,

ΚΚΕ: "Έχουμε συγκεντρώσεις"

Το ΚΚΕ υποστήριξε ότι “έδειξε έμπρακτα διάθεση συνεννόησης”, “γι’ αυτό και αρχικά μετέθεσε για τις 2 Ιουλίου την κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή του στη Θεσσαλονίκη, που είχε προγραμματιστεί την 1η Ιουλίου, για να διευκολύνει την πραγματοποίηση του ντιμπέιτ. Όταν έγινε γνωστό το κώλυμα του πρωθυπουργού για την 1η Ιουλίου, εξαιτίας της συνόδου κορυφής, συζητήσαμε άλλες εναλλακτικές ημερομηνίες που τέθηκαν, όπως 28 Ιουνίου και 2 Ιουλίου. Γι’ αυτό και μεταθέσαμε εκ νέου την προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη και την επαναφέραμε την 1η Ιουλίου, για να μείνουν κενές αυτές οι ημερομηνίες”.

Και επειδή προφανώς αυτή η ανακοίνωση δεν ήταν πειστική, εξέδωσε νέα στην οποία δήλωσε ότι “θεωρούμε την προεκλογική δραστηριότητα του ΚΚΕ πολύ σοβαρή υπόθεση για να εξαρτάται απ’ τα καπρίτσια και τους τακτικισμούς του Αλ. Τσίπρα, που, όπως αποδεικνύει η πορεία των γεγονότων και η πολιτική εκμετάλλευση που γίνεται, μάλλον συνειδητά μεθόδευσε ο ίδιος αυτή την εξέλιξη”.

“ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έπαιζαν την κολοκυθιά και όποια μέρα πρότεινε ο ένας απέρριπταν οι άλλοι. Προφανώς, θέλουν εκλογές με χρήματα, σποτάκια και προπαγάνδα και όχι διάλογο ενημέρωσης του κόσμου», σχολίασε η Ένωση Κεντρώων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL