Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Οι θέσεις Μητσοτάκη άνοιξαν την όρεξη των επιχειρηματιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι θέσεις Μητσοτάκη άνοιξαν την όρεξη των επιχειρηματιών

Ανοίγει εργοδοτικές ορέξεις η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί επταημέρου "με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζόμενων", όπως αποδείχτηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τους επιχειρηματίες της Κω. Ο διευθυντής του Ξενοδοχείου Continental Νίκος Σαμαράς -σύμφωνα με βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα- αξίωσε από τον πρόεδρο της Ν.Δ. "επταήμερο εργασίας, όχι αυτός ο εκβιασμός που γίνεται από τους ελέγχους εδώ. Και όχι εξαήμερο, αλλά επταήμερο. Απαιτούμε να γίνει πιο εύκολο, πιο ευέλικτο το θέμα των επτά ημερών. Και όχι να επικρέμαται η σπάθη του ελέγχου και του πρόστιμου!". Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο τέλος της σύσκεψης, δεσμεύτηκε ότι "θα σαρώσουμε ως οδοστρωτήρες τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα" και ότι "δεν πρόκειται να μπλέξουμε στα χωράφια των εργαζόμενων και των εργοδοτών, οι οποίοι έχουν επιλέξει τι είναι καλύτερο για τους ίδιους".

Τα είπε και μετά μιλούσε για "μονταζιέρα"...

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου της Ν.Δ. ενόψει των ευρωεκλογών, είχε επισημάνει ότι "όταν μια επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους μέσω επιχειρησιακής σύμβασης για να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές και με αυξημένα δικαιώματα και συμφωνούν τα δύο μέρη, δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και πρέπει οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και το κράτος να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα". Αργότερα, στο φόντο των κυβερνητικών αντιδράσεων, επιχείρησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, ισχυριζόμενος ότι "μίλησα ξεκάθαρα για επταήμερη λειτουργία μιας επιχείρησης. Είπα ακριβώς τι εννοώ και ακόμα η μονταζιέρα του Μαξίμου βάζει λόγια στο στόμα μου".

...αλλά ο διευθυντής κατάλαβε, όπως και η ΔΑΚΕ

Παρ’ όλα αυτά, ο διευθυντής του (επταήμερης λειτουργίας) ξενοδοχείου της Κω κατάλαβε τι εννοούσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Όπως και η "γαλάζια" συνδικαλιστική παράταξη στον ιδιωτικό τομέα (ΔΑΚΕ), που είχε διαμηνύσει τότε προς την Πειραιώς ότι «η επταήμερη λειτουργία μιας επιχείρησης σε ετήσια βάση, επιτρεπτή όχι γενικώς, αλλά υπό συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, δεν ισοδυναμεί και δεν είναι ανεκτό να ισοδυναμεί με επταήμερη εργασία. Δεν είναι ανεκτό να υπονομεύει το πενθήμερο. Οτιδήποτε άλλο, ακόμη και ως σκέψη, είναι νοσηρό και ειδεχθές, απάνθρωπο και αντιπαραγωγικό λόγω επαγγελματικής εξουθένωσης, ενώ μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας".

Δ. Τζανακόπουλος: "Οδοστρωτήρας της εργασίας"

Σε αυτό το φόντο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι "ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε σήμερα χωρίς περιστροφές ότι θέλει να γίνει ο οδοστρωτήρας της εργασίας που όλοι φανταζόμασταν: εργασιακών δικαιωμάτων, υπέρ της επταήμερης εργασίας και κατά των 'εκβιαστικών' ελέγχων από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Το δίλημμα είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ".

Έφη Αχτσιόγλου: "Εμπόδια τα δικαιώματα των εργαζομένων!"

"Σε αντίθεση με τα στελέχη του, που για μέρες προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι δεν ακούσαμε καλά όταν ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για επταήμερη εργασία, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σήμερα εμβάθυνε στη θέση του αυτή με κυνική και αφοπλιστική ειλικρίνεια" διαμήνυσε με ανάρτηση της στο Facebook η Έφη Αχτσιόγλου. Η υπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι "επταήμερο εργασίας και όχι στον 'εκβιασμό' από τους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας και τα πρόστιμα ήταν το αίτημα που τέθηκε στον κ. Μητσοτάκη. Θα σαρώσουμε ως οδοστρωτήρες τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, η απάντησή του". Καταλήγει δε στο συμπέρασμα ότι "είναι προφανές ότι για τη Ν.Δ. τα 'εμπόδια' δεν είναι τίποτα άλλο από τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτά θέλουν να 'σαρώσουν ως οδοστρωτήρες', όπως εξάλλου το έκαναν και στο παρελθόν. Ας μην το επιτρέψουμε".

ΣΥΡΙΖΑ: "Εργασιακή ζούγκλα"

Ο ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα τονίζει ότι "θέλει να ισοπεδώσει τα εργασιακά δικαιώματα ο κ. Μητσοτάκης και δεν το κρύβει", ενώ εστιάζει στο γεγονός ότι "αυτή είναι η δέσμευση Μητσοτάκη προς τους εργαζόμενους, ότι θα επικρατήσει η εργασιακή ζούγκλα, η κατάργηση του οκτάωρου και του επταήμερου, οι κακοπληρωμένες δουλειές χωρίς κανένα δικαίωμα, και ότι οι μνημονιακές πολιτικές της εργασιακής απορρύθμισης θα επιστρέψουν". "Ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε η νεολαία θα το επιτρέψουν αυτό" καταλήγει η Κουμουνδούρου.

ΣΕΠΕ: "Επέλεξε για ποιους διεκδικεί την εξουσία"

Από την πλευρά του, ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Πάνος Κορφιάτης σχολιάζει: "Δεν μιλάμε προφανώς για άλλη μια παρεξήγηση. Ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει για λογαριασμό ποιων διεκδικεί την εξουσία και έχει κάνει σαφές το πρόγραμμά του. Σάρωμα κάθε μορφής προστασίας των εργαζομένων, επταήμερο και ό,τι προαιρείται ο εργοδότης. Η επιλογή είναι μπροστά μας. Θα τον αφήσουμε;".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL