Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
Η Ν.Δ. είναι αυτή που πρότεινε πρότεινε να ξεκινήσουν - Σιγή από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης * Ν. Βούτσης: "Δεν αισθάνομαι ίχνος ενοχής και δεν κάνω συμψηφισμούς" / "Έργο Τραγάκη" οι μετατάξεις στη Βουλή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. είναι αυτή που πρότεινε πρότεινε να ξεκινήσουν - Σιγή από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης * Ν. Βούτσης: "Δεν αισθάνομαι ίχνος ενοχής και δεν κάνω συμψηφισμούς" / "Έργο Τραγάκη" οι μετατάξεις στη Βουλή

Αποκατέστησε την πραγματικότητα για τα δήθεν ρουσφέτια στη Βουλή ο Νίκος Βούτσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Βουλής μίλησε στην Ολομέλεια παρόντων των βουλευτών της αντιπολίτευσης και ουδείς επεχείρησε να διαψεύσει όσα είπε. Όλοι έμειναν σιωπηλοί... Και δεν θα μπορούσαν να πουν κάτι, καθώς ήταν η Ν.Δ. εκείνη που είχε προτείνει να ξεκινήσουν η κινητικότητα και οι μετατάξεις στη Βουλή!

Συγκεκριμένα, ο εισηγητής της Ν.Δ. Γιάννης Τραγάκης, μιλώντας στις 13 Ιουλίου 2018 στην Ολομέλεια της Βουλής, είχε επισημάνει την ανάγκη εναρμόνισης της Βουλής με τον νόμο για την κινητικότητα. Κατά τη συνεδρίαση για αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής είχε πει: "Με τον Ν. 4531/2018, άρθρο 33, παράγραφος 2, υπάρχουν ορισμένες ρυθμίσεις που αφορούν τους αποσπασμένους υπαλλήλους στα υπουργεία. Δηλαδή, όσοι υπάλληλοι είναι αποσπασμένοι σε υπουργεία, εφόσον έχει αποδειχθεί ότι υπηρετούν καλώς, αμείβονται από τον φορέα στον οποίο υπηρετούν -δεν αλλάζει τίποτα, δηλαδή, η ίδια αμοιβή είναι όπου κι αν βρίσκονται- και επειδή ορισμένοι υπάλληλοι που είναι αποσπασμένοι στη Βουλή έχουν ενσωματωθεί ήδη στη Βουλή, η πρότασή μου ήταν ό,τι ισχύει στο Δημόσιο να ισχύσει και στη Βουλή".

Ανθρωποφαγικές λαϊκιστικές εκφάνσεις

Βεβαίως, η πολιτική επιβάρυνση που επεδίωκε η αντιπολίτευση είχε επέλθει μιντιακά, οπότε δεν χρειαζόταν να αντιπαρατεθεί πολιτικά. Ο Ν. Βούτσης ξεκαθάρισε πως "ό,τι κι αν γίνει δεν πρόκειται να δώσουμε λίστες" με ονόματα εργαζόμενων ούτε "να αναφερθώ, όσο κι αν προκληθώ, σε ονόματα ή σε παραπολιτική και κουτσομπολιά". "Εγώ σέβομαι τον εαυτό μου, τη δημοκρατία και κυρίως τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους" είπε. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βουλής επέκρινε τον τρόπο που προσέγγισαν το θέμα τα ΜΜΕ κάνοντας λόγο για "ανθρωποφαγικές λαϊκίστικες εκφάνσεις μιας πλευράς του δημοσιογραφικού κατεστημένου".

Υπερασπιζόμενος τις διαδικασίες που ακολούθησε, ο Ν. Βούτσης ξεκαθάρισε: "Δεν αισθάνομαι ούτε ίχνος ενοχής και ευθύνης για το ότι πρέπει είτε προσωπικά, είτε με τη θεσμική μου ευθύνη είτε ως πλειοψηφία, να είμαστε απολογούμενοι για το εξής: ότι γίναμε ίδιοι και κρατήσαμε το ίδιο καθεστώς το οποίο υπήρχε ως προς το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων με το προηγούμενο καθεστώς. Δεν με ενδιαφέρει ποσώς να υπάρχει ένας συμψηφισμός. Αυτό θα ήταν άδικο και ο λαός δεν ζήτησε αυτό από εμάς. Ο λαός ζήτησε απ’ όλους μας να γίνει μια τομή στη διαδικασία σε όλα αυτά τα ζητήματα και έγινε και στο επίπεδο των κρίσεων".

Το ιστορικό

Ο πρόεδρος της Βουλής εξήγησε εκτενώς τι έγινε με τις μετατάξεις των υπαλλήλων που εργάζονταν στη Βουλή ως αποσπασμένοι. Υπενθύμισε ότι η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής και στη συνέχεια η Ολομέλεια αποφάσισαν η Βουλή να συμμετέχει στην κινητικότητα του υπόλοιπου δημόσιου τομέα (Νόμος 4440/2016).

Η απόφαση ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΑΝ.ΕΛΛ. Έτσι εκδόθηκε εγκύκλιος ώστε οι αποσπασμένοι που υπηρετούν στη Βουλή κάνουν χρήση της διαδικασίας κινητικότητας. Πρόκειται για υπαλλήλους που ήταν στη Βουλή από το 2003, το 2006, το 2009, υπενθύμισε ο Ν. Βούτσης. Τέλος Φεβρουαρίου άρχισαν να φτιάχνονται οι φάκελοι.

"Αυτή η διαδικασία είναι σχετικά χρονοβόρα. Και σωστά είναι χρονοβόρα. Δεν έχει σχέση με 'αποφασίζουμε και διατάσσουμε". Προσωπικά σας λέω ευθύτατα και δεσμεύομαι ότι δεν είχα ιδέα ποιοι συμπεριλαμβάνονται και ποιοι είχαν πει τη διάθεσή τους να είναι μέσα σε αυτούς, 64 εν συνόλω, οι οποίοι θα μετείχαν στη διαδικασία κινητικότητας" είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Βούτσης.

Οι φάκελοι των 64 υπαλλήλων άρχισαν να παίρνουν ΦΕΚ λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές κι αυτό συνεχίστηκε και αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. "Δεν έχει καμία σχέση με εντολή της τελευταίας στιγμής και προφανώς δεν έχει καμία σχέση με επιλεκτική εντολή για ορισμένους και όχι για άλλους" ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Βουλής και τόνισε ότι το "πάγωμα" των μετατάξεων που αποφασίστηκε "σε συνεννόηση και με την κυβέρνηση" είναι "εν αδίκω, διότι για τους άλλους μισούς ήδη έχουν δημοσιευτεί ΦΕΚ. Ελπίζω και για κάποιους από αυτούς τους υπόλοιπους, οι οποίοι είναι στα γραφεία αντιπροέδρων και στις υπηρεσίες της Βουλής και αφορούν υποθέσεις υπαλλήλων που δεν έχουν σχέση ούτε κατά πλειοψηφία, ούτε κατά γνωριμία με τον χώρο του οποίου είχα την τιμή να έχω κατ’ αρχήν την πρόταση για να είμαι πρόεδρος της Βουλής".

Αδικούνται οι εργαζόμενοι

Μάλιστα, υπερασπίστηκε και τους εργαζόμενους λέγοντας ότι "αδικούνται όλοι αυτοί οι άνθρωποι διότι έχουν τα προσόντα, δούλεψαν αυτά τα χρόνια και μπορούν να συνεχίσουν να αποδίδουν". Επισήμανε ακόμη ο Ν. Βούτσης ότι εκ μέρους του "δεν υπάρχει συμψηφισμός" και υπενθύμισε ότι δόθηκαν πολλαπλές παρατάσεις σε όλους τους συμβασιούχους που ήταν στη Βουλή, δεν υπήρχαν αργομισθίες ή υπάλληλοι που δεν εμφανίζονταν στη Βουλή και ήταν σε κάποια κομματικά γραφεία, καταργήθηκαν οι ειδικοί κανονισμοί που δεν είχαν ψηφιστεί από την Ολομέλεια, ενώ δεν προσελήφθη ούτε ένας μόνιμος υπάλληλος στη Βουλή.

Ο Ν. Βούτσης έκανε ειδική αναφορά στις καθαρίστριες επισημαίνοντας ότι είναι ένα ζήτημα και ιδεολογικό. "Θέλω να προλάβω και ένα πογκρόμ απολύσεων για τους καθαριστές και τις καθαρίστριες" τόνισε αναφερόμενος στην ανανέωση των συμβάσεών τους.

Συντονισμένα πυρά Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η Ν.Δ. συνέχισε να κάνει αντιπολίτευση από τα κανάλια. "Δεν θα εκλεγόταν ούτε βουλευτής γι’ αυτό το έκανε" σχολίασε (στον ΣΚΑΪ) την παραίτηση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου ο Άδωνις Γεωργιάδης. Μάλιστα, χαρακτήρισε ως αφελή τη δήλωσή της και υποστήριξε ότι "δεν ζητάει συγγνώμη από την κοινωνία, αλλά από τους φίλους και το κόμμα".

"Η Τ. Χριστοδουλοπούλου υπερασπίστηκε με απίστευτο τρόπο αυτό που έκανε και δεν έχει αποδοκιμαστεί μέχρι τώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μιλάω για στελέχη, αλλά για το κόμμα, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Δεν την έχει αποδοκιμάσει κανείς. Το τι έκανε ως άτομο η κ. Χριστοδουλοπούλου είναι δικό της θέμα, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ζητήσει συγγνώμη από την ελληνική κοινωνία. Όλα αυτά είναι απολύτως απαράδεκτα" είπε (στον Real) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε σε "όργιο" και "πλιάτσικο πελατειακών σχέσεων που δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου. Η πιο πελατειακή κυβέρνηση όλων των εποχών μετά τη Μεταπολίτευση είναι η παρούσα". "Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία ως το δήθεν νέο και φεύγει ως η επιτομή του παλαιοκομματισμού" ισχυρίστηκε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Καρανικόλας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL