Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Αυξήσεις σε φάρμακα - ενέργεια "κρύβει" το σχέδιο Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυξήσεις σε φάρμακα - ενέργεια "κρύβει" το σχέδιο Μητσοτάκη

Την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το συνέδριο του ΣΕΤΕ λέγοντας ότι "ο τελικός μας στόχος είναι να έχουμε δύο συντελεστές ΦΠΑ, 22% και 11%. Δεν είναι κάτι που θα γίνει αμέσως, είναι στόχος σε βάθος τετραετίας". Παρ' όλα αυτά, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ισχυρίστηκε ότι "η μείωση των φορολογικών συντελεστών στην ελληνική οικονομία βελτιώνει τη φορολογική συμμόρφωση"!

"Πρόκειται για μία από τις πλέον επιζήμιες για το κοινωνικό σύνολο, αλλά και για την οικονομία, προτάσεις" προειδοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζοντας στο γεγονός ότι "στον ΦΠΑ 6% εντάσσονται τα φάρμακα και η ενέργεια, με τα αγαθά αυτά να πηγαίνουν στο 11% ή στο 22%!". Η Κουμουνδούρου υπενθυμίζει ότι "τη συγκεκριμένη προγραμματική θέση είχε πρωτοεξαγγείλει ο ίδιος στην ομιλία του στη ΔΕΘ το 2017 και την επαναλαμβάνει και σήμερα αποκαλύπτοντας το πραγματικό του πρόσωπο, βγάζοντας τη μάσκα του δήθεν προστάτη των ασθενέστερων και των μεσαίων στρωμάτων".

Προαναγγελία από το 2017

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε σημειώσει το 2017 στη Θεσσαλονίκη ότι "ο στόχος είναι να καταλήξουμε σε δύο συντελεστές ΦΠΑ 11% και 22%. Μπορούμε να τα πετύχουμε όλα αυτά στην πρώτη μας τετραετία. Αξίζουμε να τα πετύχουμε. Το πέτυχε η Κύπρος. Αρκεί να είμαστε αξιόπιστοι, αποτελεσματικοί και να μην λυγίσουμε μπροστά στις πρώτες αντιδράσεις. Και θα το πετύχουμε γιατί αξίζουμε καλύτερα".

Επενδύσεις εξπρές

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. -μία ημέρα μετά το μήνυμα που εξέπεμψε για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ότι «το περιβάλλον δεν μας ανήκει. Είμαστε οι θεματοφύλακές του"- κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι "ήθελε να μετατρέψει το Ελληνικό σε έναν τεράστιο λαχανόκηπο". Τασσόμενος υπέρ των fast track επενδύσεων χωρίς όρους και προϋποθέσεις είπε ότι "στο παλιό αεροδρόμιο λείπουν δύο Υπουργικές Αποφάσεις, ρυθμιστικού χαρακτήρα. Μπορούν να υπογραφούν σε μία εβδομάδα"! Πρόσθεσε δε ότι "δεν ξέρω αν υπάρχουν συμφέροντα, σίγουρα υπάρχουν όμως ιδεοληψίες. Αλλά αυτά ανήκουν πια στο παρελθόν"!

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Bloomberg (18.10) είχε αναδείξει την αντίληψή του για τη fast track προώθηση των επενδύσεων δεσμευόμενος ότι "η επένδυση στο Ελληνικό θα ξεκινήσει μέσα στο 2019", καθώς "τα σημερινά εμπόδια θα ξεπεραστούν με αποφασιστικότητα και χωρίς καμία χρονοτριβή".

Στο στόχαστρο οι συμβασιούχοι

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., χωρίς να αποκαλύψει τις προθέσεις του για τον δημόσιο τομέα, ισχυρίστηκε ότι "η έκθεση της Κομισιόν αποτυπώνει την τεράστια ολιγωρία σε υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων για να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του κράτους". Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε ότι "η Βουλή μένει ανοιχτή για να γίνεται ένα όργιο τακτοποιήσεων και προεκλογικών ρουσφετιών. Ο λαός δεν θα πληρώσει τα σπασμένα του ΣΥΡΙΖΑ".

Ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ωστόσο (ΕΡΤ1) ότι «η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει ότι υπάρχει διόγκωση του Δημοσίου γιατί έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι συμβασιούχοι". Ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής της Ν.Δ. επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι «μπορεί η αναλογία 1:1 να διατηρηθεί. Το Δημόσιο δεν θα διογκωθεί και θα γίνουν τόσες προσλήψεις όσες έχει ανάγκη το Ελληνικό Δημόσιο, με αξιοκρατικά κριτήρια και με συγκεκριμένες διαδικασίες".

Σε αυτό το φόντο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φόρεσε εκ νέου φιλεργατικό προσωπείο δηλώνοντας ότι "ήμουν, είμαι και θα είμαι υπέρμαχος των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η σύμβαση μεταξύ εργαζομένων και επιχειρηματιών στον κλάδο του τουρισμού είναι υπόδειγμα, καλύπτει τα συμφέροντα των εργαζομένων σε πολύ καλύτερο βαθμό". Επιχείρησε δε να διαμηνύσει ότι δεν "πρόκειται να δεχθούμε παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας, αλλά θα απαιτήσουμε η επιτυχία της επιχείρησης να μοιράζεται δίκαια στους εργαζόμενους με κίνητρα που θα δίνουμε. Θα στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας".

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Εκβιαστικά διλήμματα Άδ. Γεωργιάδη για τη ΔΕΗ

"Εάν σας πουν αύριο ότι κλείνει η ΔΕΗ και μένετε χωρίς ρεύμα ή αλλιώς αυξάνεται το ρεύμα, εκεί τι απαντάμε;" αναρωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επανέφερε με υπόγειο τρόπο τη "γαλάζια" επιδίωξη για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, λέγοντας (News 247) "ότι πρέπει να ψηφίσουμε όλοι Κυριάκο Μητσοτάκη ώστε να προλάβουμε το δίλημμα 'αύξηση του ρεύματος ή κλείνει η ΔΕΗ'". Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι "η αύξηση της τιμής του ρεύματος είναι κάτι πολύ αρνητικό για την Ελλάδα. Θα βλάψει καίρια την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και με αυτή την προοπτική σίγουρα διαφωνώ. Εάν σας πουν όμως αύριο ότι κλείνει η ΔΕΗ και μένετε χωρίς ρεύμα ή αλλιώς αυξάνεται το ρεύμα, εκεί τι απαντάμε;".

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι η Κομισιόν "στην έκθεσή της αναφέρει ότι η ΔΕΗ κινδυνεύει να κλείσει. Προσέξτε τι κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ζημιά που έκανε στη ΔΕΗ θα διδάσκεται στα πανεπιστήμια"! Όταν ο δημοσιογράφος του επισήμανε ότι "η Κομισιόν δεν αναφέρει κάτι τέτοιο", ο Άδ. Γεωργιάδης απάντησε "μια χαρά τα λέει η Κομισιόν, αυτό υπονοεί. Όταν λέει ότι έχει αδιέξοδα η ΔΕΗ, τι εννοεί;". Κατηγόρησε δε τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη ότι "παρά το μέγεθος της ζημίας, κάθεται και σφυρίζει κλέφτικα".

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., προαγγέλλοντας τις διαθέσεις μιας πιθανής κυβέρνησης της Ν.Δ., συμπλήρωσε "ότι στο μέλλον η Αριστερά δεν θα δικαιούνται να διαμαρτύρεται για αποκρατικοποιήσεις και φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Ο Τσίπρας έκανε ένα καλό στη χώρα, εξευτέλισε τις ιδέες της Αριστεράς".

Νοικοκυρεμένα τα δημόσια οικονομικά

Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η παραδοχή του Άδωνι Γεωργιάδη ότι "τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι νοικοκυρεμένα χάρη στην τρόικα". Σημείωσε δε ότι η "κυβέρνηση έπιασε τους στόχους του προγράμματος όπως ζητούσαν οι δανειστές, αλλά αυτό έγινε, κατά τον ίδιο, με λάθος τρόπο, μέσω της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης και των επιχειρήσεων. "Ο Τσίπρας έγδαρε όποιον ανέπνεε"...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL