Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Με τη μορφή τροπολογίας καταργείται η μείωση - Αλ. Τσίπρας: "Κερδίσαμε τη μάχη" * Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. απέχουν από την ψηφοφορία κάνοντας λόγο για... "ψηφοθηρία"! / Το αφορολόγητο γίνεται αύριο νόμος του κράτους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με τη μορφή τροπολογίας καταργείται η μείωση - Αλ. Τσίπρας: "Κερδίσαμε τη μάχη" * Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. απέχουν από την ψηφοφορία κάνοντας λόγο για... "ψηφοθηρία"! / Το αφορολόγητο γίνεται αύριο νόμος του κράτους

Ακόμη ένα επιχείρημα - μύθος της αντιπολίτευσης γκρεμίζεται αύριο στη Βουλή. Η κυβέρνηση, με απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και σε συνεννόηση με τους θεσμούς, καταργεί τη μείωση του αφορολόγητου ορίου. Όπως έγινε και με την περικοπή των συντάξεων πέρυσι, το πετά στο καλάθι των οικονομικών αχρήστων...

"Είναι δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολόγητου το 2020. Ήδη έχουμε καταθέσει στις Βρυξέλλες τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το 2020 χωρίς τη μείωση του αφορολόγητου" δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στην τηλεόραση της ΕΡΤ. Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι σαν να προσπαθεί να διαρρήξει ανοιχτές πόρτες όταν μιλάει για το ζήτημα της μείωσης του αφορολόγητου.

Η θετική ρύθμιση θα εισαχθεί με τη μορφή τροπολογίας στη σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που κυρώνεται αύριο από την Ολομέλεια της Βουλής. Παρόμοιες τροπολογίες είχαν καταθέσει και η Ν.Δ., και το ΠΑΣΟΚ. Όμως δεν θα ψηφίσουν την τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολόγητου γιατί δεν θα πάνε στη Βουλή για να ψηφίσουν ένα θετικό μέτρο!

Με την τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή αποδεικνύεται μεταξύ άλλων και η ορθότητα της πολιτικής διαπραγμάτευσης που έκανε η κυβέρνηση για να πετύχει το κλείσιμο της αξιολόγησης το 2017. Η κυβέρνηση, υπό την πίεση του ΔΝΤ για δεχθεί να κλείσει την αξιολόγηση, έδωσε δύο "μεταχρονολογημένες επιταγές": μείωση των συντάξεων το 2019 και μείωση του αφορολόγητου το 2020. Όμως κατάφερε, χάρη στην πορεία της οικονομίας, να μην υλοποιήσει καμία από τις αντικοινωνικές δεσμεύσεις που ήθελε και επέβαλε στις διαπραγματεύσεις το ΔΝΤ.

Μένει στα 8.636 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι το αφορολόγητο όριο θα έπρεπε να μειωθεί από την 1η.1.2020 από τα 8.636 ευρώ στα 5.685 ευρώ - συγκεκριμένα θα μειωνόταν η έκπτωση φόρου από τα 1.900 ευρώ στα 1.250 ευρώ, "κατεβάζοντας" το αφορολόγητο. Τώρα όμως όχι μόνο δεν μειώνεται το αφορολόγητο, αλλά εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν όφελος γιατί ο πρώτος φορολογικός συντελεστής θα περιοριστεί στο 20%, από 22% που είναι σήμερα.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τη Ν.Δ. να προσέλθει στη Βουλή και να ψηφίσει την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου. "Αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία, από ό,τι καταλαβαίνω, είναι πολιτικής αποδοχής και κοινής συναίνεσης όλων των κομμάτων, που είναι η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου από την 1η.1.2020, κάτι το οποίο έχουμε κερδίσει εμείς ως κυβέρνηση από τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Και εφόσον ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι συμφωνεί, και δεν έχω λόγους να το αμφισβητήσω, τον καλώ να έρθει στη Βουλή να το αποδείξει. Την ερχόμενη Παρασκευή, την τελευταία ημέρα, θα κλείσει η κοινοβουλευτική διαδικασία και θα διαλυθεί η Βουλή για να πάμε σε εκλογές με ένα μέτρο το οποίο είναι θετικό για τους πολίτες, είναι θετικό για την κοινωνία και είναι από αυτά που κατάφερε αυτή η κυβέρνηση μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις και μέσα από μάχες" είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Ν.Δ.: "Σύρεται"!

Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. έχει καταθέσει τροπολογία για να μην μειωθεί το αφορολόγητο, όμως τώρα αρνείται να ψηφίσει το περιεχόμενο της τροπολογίας της! Στην ανακοίνωσή της χαρακτήρισε "αμετανόητο" τον πρωθυπουργό και υποστήριξε ότι "σύρεται πλέον να υιοθετήσει την πρόταση της Ν.Δ. για τη μη μείωση του αφορολόγητου, την οποία μόνος του ψήφισε". Επί του πρακτέου, όμως, η Ν.Δ. κράτησε αιδήμονα σιωπή...

Απέχει και η Φ. Γεννηματά...

Μαζί με τη Ν.Δ., που δεν πηγαίνει στη Βουλή, αναμένεται να απόσχει και το ΠΑΣΟΚ. Η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός "μπροστά στον πανικό του σύρθηκε τώρα να ψηφίσει την πρόταση που ήδη από καιρό έχουμε καταθέσει στη Βουλή για την κατάργηση της απαράδεκτης μείωσης του αφορολόγητου που ο ίδιος είχε νομοθετήσει. Οι πολίτες καταλαβαίνουν". Και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Καρράς είπε χθες στη Βουλή ότι το κόμμα του "δεν μπορεί να συμπράξει σε τέτοιες απαράδεκτες μεθοδεύσεις. Έχει πάψει οποιαδήποτε νομιμοποίηση της κυβέρνησης να νομοθετεί υπό τις παρούσες συνθήκες. Αποχωρούμε με το κεφάλι ψηλά".

Συμφώνησαν οι θεσμοί

Από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε στην ΕΡΤ ότι η διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά όρια δεν είναι προεκλογική, αλλά την επιτρέπει η πορεία της οικονομίας και είναι συμφωνημένο μέτρο με τους θεσμούς.

"Είναι ένα θέμα το οποίο το έχουμε κερδίσει. Έχει κατατεθεί πριν από έναν μήνα στο stability program, που συζητήθηκε και κατατέθηκε στο EWG από τον Γιώργο Χουλιαράκη, και το γνωρίζουν οι θεσμοί, το γνωρίζουν οι εταίροι και είναι κάτι που είναι και συμφωνημένο. Το έχω πει εξάλλου πολλές φορές. Και είναι, αν θέλετε, κάτι που προδιαγράφεται από τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όπως είχαμε -ακριβώς χάρη στην απόδοση της ελληνικής οικονομίας, στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, στα υψηλά έσοδα- τη δυνατότητα την 1η.1.2019 να μην εφαρμόσουμε τη μείωση των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ, γύρω στα 2 δισ. ευρώ που είχε επιβάλει το ΔΝΤ, και εμείς το καταφέραμε και εμείς το ψηφίσαμε. Έτσι και για το 2020 όλες οι προβλέψεις, ασφαλείς προβλέψεις, βλέπουν τον δημοσιονομικό χώρο, το δημοσιονομικό περιθώριο ώστε να μην εφαρμοστεί η κατάργηση του αφορολόγητου" είπε ο πρωθυπουργός.

Αντιστροφή της πραγματικότητας

Τα στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν να αντιστρέψουν χθες στα κανάλια τις θετικές εντυπώσεις που δημιουργεί το γεγονός ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο. "Δεν συμμετέχουμε στο πολιτικό θέατρο της Βουλής" είπε (στον ΑΝΤ1) ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο να συμπληρώνει: "Κάποιος πρέπει να τους βάλει φρένο"... Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι πρόκειται για "ψηφοθηρικά μέτρα", που ως "μόνη στόχευση" έχουν τον "επηρεασμό των ψηφοφόρων, γι' αυτό δεν συμμετέχουμε". "Δεν θα πάμε στη Βουλή είναι μια αντιθεσμική συμπεριφορά" είπε ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Θοδωρής Ρουσόπουλο σε μία από τις πολλές εμφανίσεις του στον ΣΚΑΪ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL