Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Τορπίλισε τη συναίνεση η Ν.Δ., θεωρεί λάφυρο τη Δικαιοσύνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τορπίλισε τη συναίνεση η Ν.Δ., θεωρεί λάφυρο τη Δικαιοσύνη

Π. Σκουρλέτης: "Πρόκειται για μια ξεχωριστή διαδικασία, την οποία πρέπει να σεβαστούμε, εκτός αν έχουμε δεύτερες σκέψεις και θέλουμε να θεωρούμε ότι η δικαστική εξουσία πρέπει να είναι στο 'τσεπάκι' του μελλοντικού ή όχι πρωθυπουργού"

Σε αδιέξοδο οδήγησε η Ν.Δ. τη συναινετική διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης που πρότεινε η κυβέρνηση. Εμμένοντας στη λογική ότι το κράτος είναι λάφυρο της εκάστοτε κυβέρνησης, τορπίλισε τη συνεννόηση των κομμάτων μη αφήνοντας άλλες επιλογές για την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου θα προχωρήσει σύντομα και σε πλήρη συνεννόηση με την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Για “ιδιοκτησιακή σχέση” με το κράτος κατηγόρησε τη Ν.Δ. ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

Το άγχος της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να ελέγξουν την ηγεσία της Δικαιοσύνης τους έφτασε στο σημείο να εμπλέξουν στα fake news ακόμη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. Νίκος Παναγιωτόπουλος ξέχασε χθες πως θεωρούσε νόμιμη τη διαδικασία που ακολουθείται και ότι είχε διαφωνίες μόνο ως προς το πολιτικά ηθικό! Έτσι τώρα θεωρεί αντισυνταγματική τη συναίνεση που οργανώνει η κυβέρνηση. Σε αυτό έχει συνεργό και το ΠΑΣΟΚ, ενώ και το ΚΚΕ διαφωνεί. Είναι φανερό το δείγμα που δίνει η Ν.Δ. για το πώς θα διαχειριστεί το κράτος αν κυβερνήσει...

Διάψευση από την Προεδρία της Δημοκρατίας

Η Προεδρία της Δημοκρατίας υποχρεώθηκε να διαψεύσει πανομοιότυπα “ρεπορτάζ” που εξαπλώθηκαν με ταχύτητα στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με τα οποία ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε διαμηνύσει ότι δεν θα υπογράψει λίγες μέρες πριν από τις εκλογές το Προεδρικό Διάταγμα για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης, εκτός κι αν γίνουν επιλογές που δεν θα προκαλούν πολιτικές αντιδράσεις.

“Δεν υπήρξε καμία επαφή με κανέναν. Όσα διοχετεύθηκαν στον Τύπο δεν μας αφορούν” υπογράμμισαν πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται ότι η θητεία των ανώτατων δικαστών λήγει στις 30 Ιουνίου, καθώς αποχωρούν λόγω συμπληρώσεως του ορίου ηλικίας ο πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 7 Ιουλίου.

Π. Σκουρλέτης: “Ιδιοκτησιακή αντίληψη της Ν.Δ. για το κράτος”

Ο Π. Σκουρλέτης επεσήμανε (στον “Alpha”) ότι “η προσέγγιση της Ν.Δ. υποδηλώνει μία ιδιοκτησιακή σχέση με τη Δικαιοσύνη. Θέλουμε λοιπόν Δικαιοσύνη υποταγμένη ή ανεξάρτητη; Τα πράγματα είναι σαφή. Διότι σε κανένα ρεπορτάζ δεν έχει κανείς κάνει αναφορά στο τι προβλέπει η διαδικασία και πώς αυτή έχει ξεκινήσει από τις 2 Μαΐου”.

“Δεν καταλαβαίνω αυτή την ανάγνωση και την προσέγγιση που κάνει η Ν.Δ., που λέει ‘κοιτάξτε να δείτε, επειδή εγώ πιθανολογώ ότι θα βγω, η Δικαιοσύνη μου ανήκει’. Ε, όχι λοιπόν. Η Δικαιοσύνη δεν είναι λάφυρο ούτε της Ν.Δ. ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε του ΠΑΣΟΚ. Ή είναι ανεξάρτητη και άρα οι διαδικασίες απαρέγκλιτα πρέπει να υπηρετούνται όπως ορίζει το σύνταγμα και η κείμενη νομοθεσία από όλους ή αλλιώς θα συνεχίσουμε να κάνουμε παρεμβάσεις” είπε χαρακτηριστικά ο Π. Σκουρλέτης.

Ξεκαθάρισε δε ότι η διαδικασία για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης βάσει του συντάγματος “απαρέγκλιτα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. Διότι δεν νοείται σε μία ευνομούμενη Πολιτεία και Δημοκρατία, η οποία πρέπει να λειτουργεί με σεβασμό στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη με βάση τη διακριτότητα των εξουσιών”.

“Δεν έχει παραιτηθεί η κυβέρνηση, δεν έχει πάει ακόμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά η ουσία είναι ότι πρόκειται για μια ξεχωριστή διαδικασία την οποία πρέπει να σεβαστούμε, εκτός αν έχουμε δεύτερες σκέψεις και θέλουμε να θεωρούμε ότι η δικαστική εξουσία πρέπει να είναι στο “τσεπάκι” του μελλοντικού ή όχι πρωθυπουργού” πρόσθεσε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Φ. Κουβέλης: “Εφαρμόζεται απόλυτα το σύνταγμα”

Απάντηση στην αρθρογραφία των συνταγματολόγων Μανιτάκη και Αλιβιζάτου κατά της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης επισημαίνοντας ότι “εφαρμόζεται απόλυτα το Σύνταγμα και ο Νόμος 3841 του 2010 για την επιλογή δικαστικών λειτουργών στις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης”. “Δεν μπορώ να αντιληφθώ ποια είναι η καταδολίευση του συντάγματος που αναφέρονται κάποιοι συνταγματολόγοι, όταν δεν λένε ποια διάταξη του συντάγματος και του νόμου παραβιάζεται” είπε εμφατικά (στο News 247).

“Αν θέλει κανείς να ερμηνεύσει αυτή την άποψη που διατυπώνεται από την αντιπολίτευση, πρέπει να θυμάται και να επισημαίνει τη διατύπωση που υπήρξε από την αντιπολίτευση ότι η Δικαιοσύνη εντάσσεται στη στρατηγική ήττα που πρέπει να υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος λοιπόν εντάσσει τη Δικαιοσύνη στην κομματική χειραγώγηση; Η Ν.Δ. με τη συγκεκριμένη στάση της ουσιαστικά ομολογεί τις δικές της προθέσεις για τον έλεγχο των δικαστών, και μάλιστα όταν η Δικαιοσύνη ερευνά υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος, οι οποίες ελέγχονται για διαφθορά από τους εισαγγελείς” τόνισε ο Φ. Κουβέλης

“Τα όσα πράττει, τα όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση αναφορικά με τη μη ολοκλήρωση της διαδικασίας ορισμού προέδρου και εισαγγελέα στον Άρειο Πάγο δεν είναι τίποτε άλλο παρά αντιπολιτευτική τακτική, και μάλιστα εντασσόμενη, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, στη στρατηγική ήττα που πρέπει να υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το Υπουργικό Συμβούλιο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεδριάσει. Όταν κάποιος μιλάει για καταδολίευση του συντάγματος, οφείλει να το συγκεκριμενοποιεί και να πει ποιες διατάξεις παραβιάζονται. Η κυβέρνηση εφαρμόζει τον νόμο, και μάλιστα με εξαιρετικά θεσμική συνέπεια. Αυτή δηλαδή την προσβολή των θεσμών που δεν θέλει η κυβέρνηση και αντιθέτως τη θέλει η αντιπολίτευση για λόγους στενής κομματικής αντίληψης” υπογράμμισε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Ν. Παρασκευόπουλος: “Κομματική σκοπιμότητα Ν.Δ.”

Και ο πρ. υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος εστιάζει στη χειραγώγηση των δικαστικών από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. “Όσοι σήμερα από την πλευρά της αντιπολίτευσης ζητούν ν’ αλλάξει ο θεσμικά εγγυημένος χρόνος εκλογής προσπαθούν να παραμερίσουν τη νομιμότητα για χάρη της κομματικής σκοπιμότητας. Εμφανίζουν τους κορυφαίους δικαστικούς ως δήθεν προϊόντα κομματικής αρεσκείας και έμπνευσης. Η τελική επιλογή που εκκρεμεί πρέπει να γίνει στον οφειλόμενο χρόνο και με την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση, όπως προτείνει και ο υπουργός, ώστε να μπορεί η Δικαιοσύνη να επιβεβαιώνει την αξία της” τόνισε.

Απάντησε ακόμη ο Ν. Παρασκευόπουλος στην κριτική της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ότι η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση για τη σχετική εκλογή.

“Η πολιτική σε μια Δημοκρατία κινείται μέσα στο πλαίσιο του συντάγματος και των νόμων. Κατά το σύνταγμα η κατάλληλη στιγμή για τις επιλογές των κορυφαίων της Δικαιοσύνης είναι αυτή της λήξης της θητείας τους, δηλαδή έως τις 30 Ιουνίου. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή έχει χαρακτηριστικά πολιτικής παρέμβασης. Στη Δημοκρατία ισχύει η αρχή της διάκρισης των λειτουργιών και κατ’ αρχήν τα πράγματα της Δικαιοσύνης ρυθμίζονται από την ίδια.

Κατ’ εξαίρεση προβλέπεται, ως περίπτωση διασταύρωσης, να αποφαίνεται τελικά για την επιλογή αυτή το Υπουργικό Συμβούλιο. Όμως προσοχή: όσοι δικαστικοί φθάνουν στην τελική κρίση έχουν καταξιωθεί με αλλεπάλληλες κρίσεις Δικαστικών Συμβουλίων. Το κύριο βάρος επομένως της επιλογής είναι δικαστικό. Η κυβερνητική παρέμβαση στο τέλος πρέπει να αποτελεί μόνο μια διακριτική τελική εγγύηση της Δημοκρατίας για κρίσεις που μπορεί να έχουν καίριες επιπτώσεις στην πολιτική και κοινωνική ζωή” σημείωσε ο Ν. Παρασκευόπουλος.

Δ. Παπαδημούλης: “Με το ‘έτσι θέλω’ δεν γίνεται”

“Η κυβέρνηση έχει πλήρη συνταγματική ευθύνη και αρμοδιότητα να ασκεί τα καθήκοντά της και αυτό πρέπει να κάνει μέχρι το τέλος της θητείας της. Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν γίνεται με το ‘έτσι θέλω’, επειδή το ζητά κάποιος, να σταματήσει η κυβέρνηση να ασκεί τα συνταγματικά της δικαιώματα” συμφώνησε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Υπενθύμισε ακόμη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πως Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχουν ψηφίσει στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής τους προτεινόμενους δικαστικούς και τόνισε (Στο Κόκκινο 105,5):

“Αν κάποιος τώρα σπάει τη συναίνεση με επιχειρήματα που δεν στέκουν, είναι η Ν.Δ. με ουραγό το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Τα ΜΜΕ θα έλεγα ότι δεν στηρίζουν, αλλά δίνουν γραμμή και προλαβαίνουν τη Ν.Δ. στο να δίνουν τον τόνο, ξεχνώντας ότι και οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. συναίνεσαν στην επιλογή αυτών των προσώπων που προτείνονται ως κατάλληλα για να διαδεχθούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης και είναι από την επετηρίδα, με την έξωθεν καλή μαρτυρία, για τους οποίους υπάρχει καλή γνώμη εντός του δικαστικού σώματος.

Αν θέλει να ψάξει κανείς πολιτικές σκοπιμότητες, εξ ου και οι επιθετικές δηλώσεις ορισμένων ηγετικών παραγόντων, όπως ο Γεωργιάδης και ο Βενιζέλος, μπορεί να συνδέονται με τις εν εξελίξει δικαστικές έρευνες, που τους κάνουν να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL