Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Κ. Γαβρόγλου στην ειδική εκδήλωση της Βουλής: / Κ. Γαβρόγλου στην ειδική εκδήλωση της Βουλής: Δημοκρατικό αίτημα η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ. Γαβρόγλου στην ειδική εκδήλωση της Βουλής: / Κ. Γαβρόγλου στην ειδική εκδήλωση της Βουλής: Δημοκρατικό αίτημα η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων τίμησε η Βουλή και τα πολιτικά κόμματα σε ειδική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την 19η Μαΐου 1919, συμβολική ημερομηνία της έναρξης της οργανωμένης γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τα στρατεύματα του Κεμάλ Ατατούρκ. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων υπογράμμισαν ότι παραμένει η εκκρεμότητα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας από τη μεριά της Τουρκίας επισημαίνοντας την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για διεθνοποίηση του ζητήματος και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων δεν είναι «εκδίκηση», αλλά «ένα αίτημα δημοκρατικό» τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. «Ο οφειλόμενος φόρος τιμής παίρνει το πλήρες νόημα και περιεχόμενό του όταν γίνεται συγκεκριμένη δράση, με καρδιά και λογισμό. Κι αυτή η δράση δεν είναι άλλη από μία καλά σχεδιασμένη, πολυεπίπεδη προβολή και προώθηση των προσπαθειών για τη διεθνή πλέον αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» επισήμανε από τη μεριά του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Να μην ξεχάσουμε ούτε τον ρατσισμό”

«Καθήκον μας είναι να μετατρέπουμε με τη νηφάλια ανάγνωση του παρελθόντος την τραγωδία σε δύναμη» σημείωσε ο Κ. Γαβρόγλου παρατηρώντας ότι «η δημοκρατία, που ως προϋπόθεση έχει τη συνύπαρξη των διαφορετικοτήτων, δεν μπορεί να εδραιωθεί όσο η σιωπή αντικαθιστά την ψύχραιμη αποτίμηση του παρελθόντος». Εν συνεχεία κάλεσε να μην ξεχάσουμε όχι μόνο τη Γενοκτονία, αλλά και τον ρατσισμό και τις διακρίσεις που αντιμετώπισαν οι Πόντιοι που κατέφυγαν στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία με την εκ νέου έξαρση του φαινομένου της προσφυγιάς.

Επιπλέον δεσμεύτηκε για τη στελέχωση του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών, που δημιουργήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος του Ιβάν Σαββίδη, ενώ επισήμανε ότι στο νέο πρόγραμμα σπουδών της Ιστορίας «θα υπάρχει εκτεταμένη αναφορά σε ζητήματα εθνοκαθάρσεων και γενοκτονιών», συμπεριλαμβανομένης και της Γενοκτονίας των Ποντίων. Θύμισε επίσης ότι σχεδιάζεται η δημιουργία Μουσείου Προσφύγων στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας μετά την κυβερνητική πρωτοβουλία για τη διάσωσή τους.

Προώθηση Μητσοτάκη στη νέα Ευρωβουλή

«Σφραγίδα μνήμης και οφειλή δράσης για τις γενιές που ακολουθούν» χαρακτήρισε τη Γενοκτονία των Ποντίων ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι η νέα ομάδα ευρωβουλευτών της Ν.Δ. θα προωθήσει στο Ευρωκοινοβούλιο το ζήτημα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, ενώ ανάλογη δράση θα αναλάβουν και οι βουλευτές της Ν.Δ. που συμμετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Ήδη η Ν.Δ. έθεσε το ζήτημα αυτό σε ανώτατο επίπεδο και στον ΟΗΕ» πρόσθεσε κάνοντας λόγο για «προσωπική, παραταξιακή, τολμώ να πω εθνική υποχρέωση να συνεχίσουμε και να εντείνουμε αυτές τις προσπάθειες», ακόμα κι αν η Τουρκία επιμένει να παραμένει εγκλωβισμένη «σε μια στρεβλή και παραμορφωμένη ανάγνωση της Ιστορίας».

Μήνυμα Αλ. Τριανταφυλλίδη

«Στέλνουμε μήνυμα προς τον θύτη, την Τουρκία, να αλλάξει πλεύση, να εγκαταλείψει τις προκλήσεις και να αναγνωρίσει λυτρωτικά για την ίδια το πολλαπλό έγκλημα της Γενοκτονίας εις βάρος των χριστιανικών λαών της Ανατολής, Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων» τόνισε ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόταση διεθνοποίησης από το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

«Η άρνηση μιας γενοκτονίας στην πραγματικότητα είναι το τελευταίο στάδιό της» παρατήρησε ο Κώστας Τσιάρας από τη Ν.Δ. Την πρόταση της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφης Γεννηματά για δημιουργία επιτροπής της Βουλής για τη διεθνοποίηση του ζητήματος αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων επισήμανε ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

ΚΚΕ, Ποτάμι: Συνεχίζουμε

«Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την προσπάθεια για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού» σχολίασε ο Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ. «Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου πρέπει να είναι ένας στόχος που όλες οι κυβερνήσεις να επιδιώξουν κατά προτεραιότητα» σημείωσε ο Νίκος Νυφούδης από το Ποτάμι.

«Δεν σταματάμε να προσπαθούμε να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα τέτοιες τραγωδίες σαν αυτή των Ποντίων» σημείωσε ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων. Για «χρέος που δεν έχουμε ξεχρεώσει απέναντι στον λαμπρό Ποντιακό Ελληνισμό» έκανε λόγο ο Στάθης Παναγούλης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και Βύρωνας Πολύδωρας, καθώς και οι επικεφαλής των ποντιακών οργανώσεων και σωματείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL