Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.1°C16.6°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
30 °C
24.4°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
2 BF 94%
Αναθηματική πλάκα για τα θύματα βασανιστηρίων της χούντας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναθηματική πλάκα για τα θύματα βασανιστηρίων της χούντας

Θεσσαλονίκη. Από την περασμένη Κυριακή στο στρατόπεδο «Μακρή» στη Θέρμη υπάρχει μια μαρμάρινη αναθηματική πλάκα του ΣΦΕΑ (1967 -1974) για να θυμίζει σε όλους ότι εκεί, στο πρώην 561 Τ.Π., βασανίστηκαν αγωνιστές και αγωνίστριες της αντιδικτατορικής αντίστασης και να υπογραμμίζει το «ποτέ πια φασισμός, ποτέ πια βασανιστήρια».

Χρειάστηκαν 52 χρόνια για να έρθει στην επιφάνεια το αμαρτωλό και σκοτεινό κομμάτι της ιστορίας του συγκεκριμένου στρατοπέδου, αποθήκες και στάβλοι του οποίου χρησιμοποιήθηκαν για βασανιστήρια αντιστασιακών από τα όργανα της χούντας. Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΦΕΑ, ανήμερα της μαύρης επετείου της 21η Απριλίου, η συγκίνηση ανθρώπων που την περίοδο της επταετίας μεταφέρθηκαν εκεί σκεπασμένοι με κουβέρτες, βασανίστηκαν και βίωσαν εικονικές εκτελέσεις ήταν έκδηλη.

Ποιοι πέρασαν από εκεί.

Ανάμεσά τους και ο Αδάμ Δράγας, μέλος του Δ.Σ. του ΣΦΕΑ που στη σύντομη ομιλία του για την ιστορία του συγκεκριμένου στρατοπέδου θύμισε αρχικά ότι πριν τη χούντα λειτούργησε ως τάγμα ανεπιθύμητων οπλιτών. «Τις πρώτες ημέρες της εκτροπής εδώ σύρθηκαν τα στελέχη της ΕΔΑ και της Δημοτικής Νεολαίας Λαμπράκη, όπως οι Στέφανος Στεφάνου, Κομματάς, Γουιλημάρης, Στεφανίδης, Χαλβατζής, Θεοτόκης, Διαμαντίδης και πολλοί άλλοι. Εδώ αντίκρισαν τις κάνες των όπλων να τους σημαδεύουν. Από εδώ τους έστειλαν σε άγνωστη πορεία με αβέβαιο προορισμό...» ανέφερε για να τονίσει:

«Τότε εδώ, σε παραγκάκια και στάβλους, οδηγήθηκαν σκεπασμένοι με κουβέρτα δεκάδες αγωνιστές του ΠΑΜΕ: Καζέλης, Γρηγοριάδης, Τσεμεκίδης, Γλερίδης, Ιωσηφίδης και άλλοι. Της Δημοκρατικής Άμυνας: Νέστορας, Πίρζας, Σιπιτάνος. Της Λαϊκής Πάλης: Μηταφίδης, Λιάκος, Καισίδης. Της ΟΚΝΕΘ: Γκαγκανιάρας, Κουτσουράς, Νάσκος και άλλοι. Και, ασφαλώς, δεκάδες άλλοι αγωνιστές άνδρες και γυναίκες που οδηγήθηκαν εδώ». Θύμισε ότι για την «κόλαση» του 561 Τ.Π. έγιναν καταγγελίες τόσο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας αλλά και αργότερα, στις δίκες των βασανιστών, ενώ η Δημοκρατική Άμυνα έστειλε την καταγγελία της στο Συμβούλιο της Ευρώπης. «Σήμερα, με τις προσπάθειες της Καίτης Τσαρουχά και των συνεργατών του συνδέσμου μας, έχουμε αρχειακό υλικό που επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς μας» κατέληξε και χαρακτήρισε ως «ελάχιστο χρέος προς τους παθόντες και την Ιστορία» τη μαρμάρινη τιμητική πλάκα για τους αντιστασιακούς που μαρτύρησαν εκεί.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Αν. Κουράκης, ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, οι βουλευτές Τρ. Μηταφίδης, Κ. Ζουράρις, ο δήμαρχος Θέρμης Θ. Παπαδόπουλος, μέλη του ΣΦΕΑ, πολλά από τα οποία πέρασαν από το «κολαστήριο» του 561 Τ.Π., και πολίτες κάθε ηλικίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL