Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.4°C28.0°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
21.9°C28.1°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.0°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C27.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
1 BF 39%
SPD, DIE LINKE / SPD, DIE LINKE: Νόμιμες οι απαιτήσεις των Ελλήνων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

SPD, DIE LINKE / SPD, DIE LINKE: Νόμιμες οι απαιτήσεις των Ελλήνων

"Νόμιμες οι απαιτήσεις των Ελλήνων" λέει το SPD, ενώ το Die Linke κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα για τις γερμανικές οφειλές, μια μέρα μετά την ψήφιση του πορίσματος από την ελληνική Βουλή.

Ο συμπρόεδρος του Die Linke Μπερντ Ρίξινκγερ, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επέκρινε τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης στο θέμα των απαιτήσεων της Ελλάδας για τις αποζημιώσεις: «Ως Γερμανοί, έχουμε ιστορική ευθύνη για τα εγκλήματα που διέπραξε στην Ελλάδα η Βέρμαχτ. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα» δήλωσε στην "Tagesspiegel". «Η κυβέρνηση δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από νομικές λεπτομέρειες, αλλά πρέπει να ξεκινήσει διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό είναι επίσης και ζήτημα σεβασμού των θυμάτων. Οι απαιτήσεις των Ελλήνων είναι δικαιολογημένες, αλλά είναι πρόωρο να μιλήσουμε για ποσά. Τώρα θα πρέπει να καθίσουν όλοι μαζί σε ένα τραπέζι» κατέληξε.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Αξιών του SPD Γκεζίνε Σβαν θεωρεί «νόμιμες τις απαιτήσεις των Ελλήνων. Το ηθικό καθήκον της Γερμανίας να αποζημιώσει τους Έλληνες για τον πόνο που προκάλεσε στον πόλεμο δεν έχει σβήσει. Οι ζημιές που έγιναν στην Ελλάδα δεν είχαν γίνει για πολύ καιρό συνειδητές στη Γερμανία» δήλωσε στην ίδια εφημερίδα του Βερολίνου. «Η αποφυγή του όρου 'ειρηνευτική συμφωνία' στο πλαίσιο της Συνθήκης 2+4 ήταν ένα 'νόμιμο τέχνασμα' για την αποφυγή καταβολής αποζημιώσεων», κατά την Γκ. Σβαν, η οποία πρόσθεσε πως δεν αναμένει «ότι η Γερμανία θα ανταποκριθεί στα ελληνικά αιτήματα. Αυτό το θέμα δεν θα το ανοίξει η κυβέρνηση. Μια δυνατότητα να αποζημιωθούν οι Έλληνες με άλλο τρόπο είναι η δημιουργία ταμείων που θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη των ελληνικών δήμων και κοινοτήτων», όπως είπε στην γερμανική εφημερίδα.

Ιστορική απόφαση

Αναφερόμενη στην «ιστορική απόφαση της ελληνικής Βουλής» για τη συλλογική διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, η αν. υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου τόνισε στον ρ/σ Στο Κόκκινο ότι «αυτό που οφείλει είναι καταρχάς ηθικό, νομικό, πολιτικό και οικονομικό». Μνημονεύοντας τα «άπειρα θύματα», τα ολοκαυτώματα, αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη από τις κατεχόμενες χώρες που υποχρεώθηκε να καταβάλει το αναγκαστικό - κατοχικό δάνειο προς τη ναζιστική Γερμανία, η Σία Αναγνωστοπούλου τόνισε ότι «αυτά είναι πράγματα που πρέπει να αναγνωρίσει η Γερμανία, γιατί η Γερμανία δεν αναγνωρίζει καταρχάς το πρόβλημα. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα».

«Δεν έχουμε απέναντι μας έναν λαό, τον γερμανικό λαό, ούτε είναι εχθρός ο γερμανικός λαός» σημείωσε τονίζοντας ότι «είναι θέμα δημοκρατίας για όλη την Ευρώπη το να αναγνωριστούν, να ονοματιστούν αυτά που έγιναν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όχι κουκουλώνοντάς τα με λήθη, γιατί όταν κουκουλώνουμε με λήθη ξαναφυτρώνουν μπροστά. Εμείς θέλουμε να ονοματιστούν και θεωρώ ότι είναι προς όφελος του γερμανικού λαού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL