Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Αλ.Τσίπρας: Η κυβέρνηση θα στείλει άμεσα ρηματική διακοίνωση στο Βερολίνο για τις γερμανικές αποζημιώσεις (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ.Τσίπρας: Η κυβέρνηση θα στείλει άμεσα ρηματική διακοίνωση στο Βερολίνο για τις γερμανικές αποζημιώσεις (Video)

«Ήμουν ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που έθεσε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων στο Βερολίνο» τόνισε ο ΑλέξηςΤσίπρας κατά την αρχή της ομιλίας του στη συζήτηση στη Βουλή για τις γερμανικές αποζημιώσεις, απαντώντας στις αιτιάσης της αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι επιλέγεται η συγκεκριμένη χρονική περίοδος να έρθει στην Βουλή το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει άμεσα να στείλει ρηματική διακοίνωση στο Βερολίνο για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

https://www.youtube.com/embed/USIzFtWuoLw

«Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει άμεσα να απευθύνει ρηματική διακοίνωση στην κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με την οποία θα επαναλαμβάνει τις απαράγραπτες αξιώσεις της που προκύπτουν από την ναζιστική εισβολή και κατοχή καθώς και από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και σύμφωνα με το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής οι απαράγραπτες αξιώσεις αφορούν:

- τις πολεμικές επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές και την διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας
- τις αποζημιώσεις για τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων εγκλημάτων πολέμου
- Την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου
- Την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και κειμηλίων

«Από το 1974 μέχρι το 2015 δεν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι ο λογαριασμός Βαρουφάκη, αλλά ένα θέμα μεγάλης σημασίας για την Ευρώπη και για όλο τον κόσμο. Πάει πολύ εκεί που μας χρωστάγαν να μας ζητάνε και το βόδι! Εσείς που ο Σαμαράς πήγαινε και έλεγε "ουδείς αναμάρτητος"» τόνισε ο Αλ.Τσίπρας. 

"Έχει αξία να αναμετρηθούμε με την ιστορία"

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «έχει αξία να αναμετρηθούμε με την ιστορία» κάνοντας λόγο για μια συνεδρίαση φόρο τιμής στα θύματα του ναζισμού, του Διστόμου των Καλαβρύτων, της Καισαριανής, στα θύματα του Άουσβιτς, του Νταχάου όπου έχασαν τις ζωές τους χιλιάδες άνθρωποι. Φόρος τιμής στους αγωνιστές και αγωνίστριες της ελληνικής αντίστασης».

«Οφείλουμε να τους θυμόμαστε να τους τιμάμε ως σύμβολα του μέλλοντος» τόνισε ο Αλ.Τσίπρας προσθέτοντας ότι «σήμερα οι εχθροί της ελευθερίας σηκώνουν και πάλι κεφάλι. Η ακροδεξιά και ο ρατσισμός προσπαθούν και πάλι να διχάσουν γυρίζοντας πίσω την Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι το ποίο δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Ενόψει και της ευρωπαϊκής κάλπης να στείλουμε μήνυμα μνήμης ενάντια στη λήθη».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην παρουσία της Χρυσής Αυγής στο κοινοβούλιο έκανε λόγο για «ντροπή και όνειδος για την ιστορία του λαού μας».

"Τα θύματα δεν μπορούν να εξισώνονται με τους θύτες"

Επιπρόσθετα, απαντώντας στην κριτική που ασκούσαν ορισμένοι τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για χρησιμοποίηση των γερμανικών αποζημιώσεις με σκοπό την επίτευξη καλύτερων όρων διευθέτησης του ελληνικού τόνισε ότι «δεν μπορούν τα θύματα να εξισώνονται με τους θύτες. Δε θα μπορούσαμε να βάλουμε ποτέ το απόλυτο κακό του ναζισμού σε καμία ζυγαριά. Κάτι τέτοιο θα ήταν προσβολή της ίδιας μας τη πατρίδας».

«Κάποιοι προσπάθησαν να το κάνουν λέγοντας ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις αξιώσεις της από τα εγκλήματα πολέμου της Γερμανίας προκειμένου η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους το χρέος. Αυτή η αποκρουστική ιδέα χαρακτηρίζει αυτούς που τη συνέλαβαν. Όχι την Ελλάδα». υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επιπρόσθετα, ο Αλ.Τσίπρας τόνισε ότι «σήμερα η χώρα δεν βρίσκεται στα προγράμματα επιτροπείας δεν έχει να αποδείξει ότι φέρνει το εν λόγω ζήτημα προκειμένου να το βάλει στην ίδια ζυγαριά με το χρέος. Για αυτό το φέρνουμε σήμερα και όχι το 2016, όταν και ολοκληρώθηκε το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για τις γερμανικές οφειλές».

«Έχει αξία να έχουμε ομόφωνη θέση ως εθνική αντιπροσωπεία. Το τοπίο έχει αλλάξει ριζικά και πιστεύουμε βαθιά ότι μπορούμε να έχουμε ουσιαστική και φυσιολογική σχέση με τη γερμανική κυβέρνηση, έξω από τα μνημόνια. Σήμερα ξεκινάμε τη συγκεκριμένη διεκδίκηση που πρέπει να έχει αρχή, μέση και τέλος», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον χρειάζεται να κλείσουμε τις ανοιχτές υποθέσεις του παρελθόντος».

Σύντακτης: avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL