Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.6°C19.6°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.0°C19.4°C
5 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.5°C18.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C16.9°C
2 BF 68%
Για κομπάρσους έχει ο Κυρ. Μητσοτάκης τους πωλητές της "Σχεδίας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για κομπάρσους έχει ο Κυρ. Μητσοτάκης τους πωλητές της "Σχεδίας"

Είναι γεγονός ότι νεοφιλελεύθεροι πολιτικοί όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσα τεύχη του περιοδικού "Σχεδία" κι αν -για τις ανάγκες του φωτογραφικού φακού- αγοράσουν, δεν είναι που στηρίζουν τους πωλητές της "Σχεδίας", αλλά που τους πολλαπλασιάζουν. Κι αν για λόγους πολιτικού marketing μια φορά κάθε τρία χρόνια το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας αποφασίζει να διοχετεύσει στα φιλικά της μέσα ένα "φιλάνθρωπο κλισέ", δεν είναι που τονώνει το ανθρώπινο και κοινωνικά ευαίσθητο προφίλ του αρχηγού, αλλά που αποδεικνύει τον κυνισμό τους, καθώς αντιμετωπίζουν ως κομπάρσους ανθρώπους που οι ίδιοι οδήγησαν στο περιθώριο.

Ήταν Δεκέμβριος του 2016 όταν οι επικοινωνιολόγοι του Κυριάκου Μητσοτάκη είχαν τη φαεινή ιδέα να βάλουν τον πρόεδρο της Ν.Δ. να αγοράσει ένα τεύχος του περιοδικού "Σχεδία" από πιστοποιημένο πωλητή που συνάντησε έξω από τη Στοά του Βιβλίου ύστερα από εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής. Ενημερωθήκαμε λοιπόν τότε από διαρροή του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας πως:

"Εξερχόμενος από την εκδήλωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε έναν από τους πωλητές του περιοδικού των αστέγων 'Σχεδία'. Ο κ. Μητσοτάκης τον γνώριζε και εκείνος τον χαιρέτησε θερμά. 'Κάθε φορά αγοράζω το περιοδικό από αυτόν τον φίλο μου' είπε χαμογελώντας, δίνοντάς του 5 ευρώ. 'Τα ρέστα σας, κύριε πρόεδρε' του απάντησε εκείνος και ο Μητσοτάκης ανταπάντησε αφοπλιστικά: 'Το έχουμε πει ότι το δίευρο δεν θα το παίρνω'. Δεν είναι μόνο τα μεγάλα αλλά και τα μικρά που χαρακτηρίζουν τον οποιοδήποτε άνθρωπο, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τους πολιτικούς".

Πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκε στον Πειραιά, όπου, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του κόμματος, μίλησε και πάλι με έναν πωλητή του περιοδικού δρόμου «Σχεδία», αγόρασε το τεύχος και πληροφορηθήκαμε τα παρακάτω:

"Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη, ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια στάση για να πάρει από έναν πωλητή το γνωστό περιοδικό 'Σχεδία', το οποίο στηρίζει άστεγους συμπολίτες μας. 'Το ξέρω, πρόεδρε, ότι μας στηρίζετε. Δεν είναι η πρώτη φορά που αγοράζετε τη 'Σχεδία' και μάλιστα από μένα' του είπε ο πωλητής".

Κι αν το 2016 δεν βρέθηκε κανείς δύσπιστος για να επιβεβαιώσει από τον πωλητή της "Σχεδίας" την υποτιθέμενη σταθερή σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το περιοδικό, κάποιοι σκέφτηκαν να το κάνουν με τον Λεωνίδα Γεωργίου, που συναντήθηκε με τον αρχηγό της Ν.Δ. στον Πειραιά. Έτσι λοιπόν, ο πωλητής, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα γράφτηκαν στο δελτίο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας περιγράφοντας τη μεταξύ τους στιχομυθία. "Του δίνω τα ρέστα, κράτησε το 1 ευρώ που είναι παραπάνω από το περιοδικό και μέχρι εκεί. Και η κουβέντα μας τελείωσε εκεί, ούτε ότι σας στηρίζουμε, ούτε ότι είμαστε ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τίποτε άλλο. Είμαι δημοκράτης απ’ άκρο σ’ άκρο. Δεν χαμπαριάζω Χριστό και γι' αυτό κάνω αυτή τη διάψευση τώρα. Δεν είπα ποτέ τέτοιες κουβέντες" είπε ο Λεωνίδας Γεωργίου, συμπληρώνοντας πως "στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας δεν έχω ξαναπουλήσει το περιοδικό".

Η σπέκουλα του Κυριάκου Μητσοτάκη και των επικοινωνιολόγων του, όμως, με τους άστεγους πωλητές του περιοδικού "Σχεδία" δεν περιορίζεται στους fake διαλόγους και στα copy paste δελτία Τύπου. Πριν από έναν χρόνο, και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2018, ο αρχηγός της Ν.Δ. είχε κάνει μέσω Facebook μια επίδειξη υποκριτικής ευαισθησίας όπου υποστήριζε πως "πριν από έναν χρόνο είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με πωλητές της 'Σχεδίας'. Δεν σας κρύβω πως όσα άκουσα μου έδωσαν θάρρος" και ζητούσε από την κυβέρνηση να απαλλάξει το περιοδικό από την καταβολή ΕΦΚΑ για να εισπράξει τότε από το υπουργείο Εργασίας την απάντηση που του άξιζε: "Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμαρτύρεται διότι οι άστεγοι αποκτούν πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη και δικαίωμα στη σύνταξη με εισφορά η οποία καλύπτεται από την τιμή πώλησης του περιοδικού και δεν επιβαρύνει τους διανομείς του περιοδικού 'Σχεδία'. Εκείνοι που φτωχοποίησαν την ελληνική κοινωνία και πολλαπλασίασαν τους αστέγους, εκείνοι που υπόσχονται να μετατρέψουν σε προαιρετική τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση έβαλαν τον κ. Μητσοτάκη να εκδηλώσει τη 'συμπόνια' του".

Με καρμπόν ατάκες, φανταστικούς διαλόγους, μεγάλες δόσεις υποκρισίας και κάποιους άστεγους σε ρόλο κομπάρσου, το γραφείο Τύπου της Ν.Δ. επιχειρεί να καταχωρήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ελίτ της φιλανθρωπίας, που με το ένα χέρι σπρώχνει ευάλωτες ομάδες πολιτών στην απόλυτη φτωχοποίηση και με το άλλο αφήνει φιλοδωρήματα για χάρη του φωτογραφικού φακού και του απαραίτητου δελτίου Τύπου...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL