Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.9°C
3 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
21.3°C28.2°C
2 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
21.6°C24.0°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.1°C26.9°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
28 °C
27.9°C27.9°C
0 BF 26%
Αποκαλυπτική κατάθεση συμβούλου του Α. Λοβέρδου: / Αποκαλυπτική κατάθεση συμβούλου του Α. Λοβέρδου: Τα δελτία τιμών σε διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποκαλυπτική κατάθεση συμβούλου του Α. Λοβέρδου: / Αποκαλυπτική κατάθεση συμβούλου του Α. Λοβέρδου: Τα δελτία τιμών σε διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες

Και ένας πρώην σύμβουλος του Ανδρέα Λοβέρδου περιέγραψε τις δωροδοκίες και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις. Πρόκειται για τον Νίκο Μανία, ο οποίος στις 4 Απριλίου 2019, αντιμετωπίζοντας την αναγγελία ποινικής πράξης, κατέθεσε:

"Πριν την παράδοσή τους στην Επιτροπή Τιμολόγησης Φαρμάκων, τα δελτία δίνονταν στο γραφείο του Δημήτριου Μπαλασόπουλου, νομικού συμβούλου του Α. Λοβέρδου και ετίθεντο προς διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Συχνός επισκέπτης κατά τη διαδικασία αυτή, και όχι μόνο, ήταν ο Κωνσταντίνος Φρουζής, που κυκλοφορούσε με σακίδιο πλάτης, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιείχε χρηματικά ποσά. Από κύκλους της αγοράς (Γεώργιος Συκιανάκης ενδεικτικά) μου είχε μεταφερθεί πως ο Κ. Φρουζής κυκλοφορούσε με το σακίδιο και μοίραζε χρήματα. Εξ όσων γνωρίζω, ο Κ. Φρουζής είχε επισκεφθεί τον Α. Λοβέρδο αρκετές φορές σύμφωνα με μαρτυρίες συνεργάτιδων του Α. Λοβέρδου που σχολίαζαν την εξωτερική εμφάνιση του Κ. Φρουζή. Επίσης, εκείνη την περίοδο ο Κ. Φρουζής διατηρούσε στενή σχέση με την Αθηνά Δρέτα και εκεί οφείλεται η προνομιακή εξόφληση της Novartis Hellas από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο Κ. Φρουζής φέρεται να είχε χρηματοδοτήσει εκδήλωση της προεκλογικής εκστρατείας της Αθ. Δρέττα μέσω της εταιρείας Prestige, η οποία ανήκει στην Έλενα Φυντανίδου. Η Ελ. Φυντανίδου είχε μεσολαβήσει, ώστε να συναντηθώ με τον Νίκο Χασαπόπουλο, κουμπάρο του Α. Λοβέρδου, στο εστιατόριο 'Βιβλιοθήκη' στην πλατεία Κολωνακίου, όπου ο Ν. Χασαπόπουλος μου έκανε πρόταση να αγοράσει το σύστημά μου ή να μεσολαβήσει ώστε να το αγοράσει κάποιος άλλος, χωρίς να μου πει ποιος. Το γεγονός αυτό έλαβε χώρα το φθινόπωρο του 2011".

65 εκατ. με ένα τηλεφώνημα...

Ακόμη ο Ν. Μανίας, αφού ζήτησε να καταστεί προστατευόμενος μάρτυρας, κατέθεσε ότι

* Τον Ιούνιο του 2011 κλήθηκε από την Επιτροπή Τιμολόγησης Φαρμάκων να τιμολογήσει με διάφορα σενάρια. "Προέκυψε μια διαφορά 65 εκατ. ευρώ μεταξύ του σεναρίου που προβλεπόταν από τον νόμο και του σεναρίου που τελικά επελέγη με Υπουργική Απόφαση την οποία υπέγραψε, αν θυμάμαι καλά, ο Α. Λοβέρδος. Ενθυμούμαι επίσης ότι έλαβε χώρα τηλεφώνημα από το γραφείο του Δημητρίου Μπαλασόπουλου, νομικού συμβούλου του Α. Λοβέρδου, προς τον υπάλληλο της υπηρεσίας κ. Μυλωνά, ώστε να παγώσει η έκδοση του δελτίου έως ότου επιβεβαιωθεί η δημοσιονομική επιβάρυνση. Αργότερα, με νέο τηλεφώνημα δόθηκε επιβεβαίωση για την έκδοση του δελτίου. Μεταξύ των φαρμάκων που ευνοήθηκαν ήταν το DIOVAN της εταιρείας Novartis Hellas, η οποία ήταν η κύρια ευνοημένη συνολικά εκ των εταιρειών μεταξύ των οποίων ήταν η Glaxon, Sanofi".

* Τον Αύγουστο του 2011 δόθηκε τιμή στο GILENYA "υψηλότερη και στρογγυλοποιημένη (...) κατά περίπου 180 ευρώ. Το προϊόν δεν ήταν στη λίστα φαρμάκων προς τιμολόγηση που είχε αποστείλει ο ΕΟΦ".

* "Το ίδιο επαναλήφθηκε τον Απρίλιο του 2012, με μείωση μόλις 10 ευρώ για το ίδιο φάρμακο καθώς και για το TASIGNA, ενώ η μείωση που θα έπρεπε να γίνει για το GILENYA με βάση τη σάρωση ήταν ομοίως 180 ευρώ".

* Στις 2 Αυγούστου 2011 και στις 10 Απριλίου 2012 αυξήθηκαν οι τιμές για φάρμακα της Novartis "κατά παράβαση της πολιτικής απόφασης για μη αύξηση τιμής κανενός φαρμάκου".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL