Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Ενώνουμε δυνάμεις για την Ελλάδα των πολλών και την Ευρώπη των λαών"

Στις 6 μ.μ., στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου - Κεντρικός ομιλητής ο Αλ. Τσίπρας - ...για την προοδευτική συμμαχία ενάντια στην Ακροδεξιά και στον νεοφιλελευθερισμό

Στο κλειστό του Γαλατσίου χτυπάει απόψε η καρδιά των πολιτικών δυνάμεων και κινήσεων, ανεξάρτητων πολιτικών προσώπων και προσωπικοτήτων, όσων εμπνέονται και συνειδητοποιούν την ανάγκη να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη συγκρότηση ενός αριστερού, προοδευτικού, πολύμορφου, πλουραλιστικού πόλου.

"Ενώνουμε δυνάμεις για την Ελλάδα των πολλών και την Ευρώπη των λαών" είναι το σύνθημα της πρώτης μεγάλης πανελλαδικής συνάντησης της Προοδευτικής Συμμαχίας, στις 6 το απόγευμα, την οποία θα χαιρετήσει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Τον λόγο φυσικά θα λάβουν εκπρόσωποι πολιτικών κινήσεων και προσωπικότητες της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων.

Ποιοι θα μιλήσουν

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν τον πρωθυπουργό θα μιλήσουν ο Γ. Αδαμίδης, πρόεδρος ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, η Βασιλική Κατριβάνου, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω video η Λούκα Κατσέλη, πρώην υπουργός, ο Χρήστος Κουτσονάσιος από την κίνηση "Πράττω", ο πρώην υφυπουργός και μέλος της "Γέφυρας" Νίκος Μπίστης, η υπουργός Διοικητκής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος από τη Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία, ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παναγιώτου από τη "Γέφυρα", η Νατάσα Πενταγιώτη από την κίνηση πολιτών "Κόσμος", ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, η πρώην βουλευτής και συμμετέχουσα στη "Γέφυρα" Μαρία Ρεπούση, ο Λάμπρος Ρώσσης, εκπρόσωπος της κίνησης "Χάρτα 19", και ο πρώην υπουργός Στέφανος Τζουμάκας.

Ανοιχτή διαδικασία

Κατά την ομιλία του, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να δώσει το στίγμα της συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων κάτω από την "ομπρέλα" του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, περιγράφοντας τους λόγους που καθιστούν αναγκαία την προγραμματική σύγκλιση απέναντι στις δυνάμεις της Ακροδεξιάς αλλά και της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς που ενσωματώνει τις θέσεις και τη ρητορική των εθνικιστών και των ρατσιστών. Άλλωστε, διακηρυγμένος στόχος για την Ευρώπη είναι η διαμόρφωση μιας προοδευτικής πλειοψηφίας στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο που θα ανασχέσει την επικράτηση του Μ. Βέμπερ.

Όσον αφορά τη χώρα μας, όπως υπογραμμίστηκε και στη συνέντευξη Τύπου την περασμένη Τετάρτη, στόχος είναι αυτή η συμπόρευση να έχει ως εκκίνηση τις ευρωεκλογές και στην πορεία να διαμορφωθούν οι συνθήκες για μια προοδευτική διακυβέρνηση. Επισημαίνεται ωστόσο ότι δεν γίνεται λόγος για δημιουργία ενός νέου ενιαίου πολιτικού φορέα, αλλά για μια ανοιχτή διαδικασία, την οποία ο Π. Σκουρλέτης περιέγραψε ως μια πολύμορφη, πλουραλιστική συμμαχία με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα της κάθε δύναμης που συμμετέχει σε αυτή και που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε αυτήν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη σημερινή συνάντηση δεν θα προκύψει πολιτική διακήρυξη ή εκλογική επιτροπή, αφού αυτές οι αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, οπότε και θα συνεδριάσει εκτάκτως η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνεδρίαση αναμένεται να εγκριθεί και η επόμενη "φουρνιά" των υποψηφίων ευρωβουλευτών.

Π. Ρήγας: Προοδευτικό μέτωπο για την εμβάθυνση της δημοκρατίας

"Το μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων συγκροτείται από εκείνους που είναι απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, στις αντικοινωνικές στάσεις της Ν.Δ. και υπέρ της εμβάθυνσης της δημοκρατίας. Αυτό το μέτωπο πρέπει να γίνει και στην Ευρώπη, που βλέπουμε ότι η Ακροδεξιά σηκώνει κεφάλι", σημείωσε μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο ο αναπληρωτής υπουργός εθνικής Άμυνας Π. Ρήγας. Όπως επισήμανε, ο κόσμος "ακούει και θα κάνει την επιλογή του ανεξάρτητα από την επώδυνη συμφωνία που αναγκάστηκε να υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όμως πήρε και μέτρα προς όφελος της κοινωνίας και όλων όσων είχαν υποφέρει".

Μάλιστα, ο Π. Ρήγας είπε ότι το επιθυμητό θα ήταν και το κόμμα της Κεντροαριστεράς, το ΚΙΝ.ΑΛΛ., να έχει συμμετοχή στο προοδευτικό προσκλητήριο ως πολιτικό υποκείμενο, ωστόσο, όπως ανέλυσε, είναι λανθασμένη η προσέγγισή του όταν μιλά για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. "Τι εννοεί με αυτό; Όταν το ΚΙΝ.ΑΛΛ. λέει για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, εννοεί τη στρατηγική νίκη της Ν.Δ." είπε χαρακτηριστικά.

Ν. Φίλης: Συμμαχίες βάσει προγραμμάτων, όχι προσώπων

Συνέντευξη στο Θέμα Radio παραχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα συγκρότησης Προοδευτικής Συμμαχίας. "Εάν συμφωνήσουμε ότι οι εξελίξεις στην Ευρώπη έχουν διαμορφώσει δύο κοινωνικά και πολιτικά μπλοκ, το προοδευτικό και το συντηρητικό, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη διαμόρφωση ενός προοδευτικού μπλοκ και στη χώρα μας" είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε δε ότι οι συμμαχίες γίνονται στη βάση προγραμμάτων, όχι προσώπων. "Γι’ αυτό διαμορφώνουμε και προτείνουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να συσπειρώσει δυνάμεις από το προοδευτικό Κέντρο μέχρι τη ριζοσπαστική Αριστερά" εξήγησε. Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν πρόκειται για «ιδρυτική διακήρυξη νέου κόμματος», αλλά για διακήρυξη για τις εκλογές. "Πρόκειται για την έναρξη μιας προσπάθειας που έχει στρατηγικό βάθος και όχι βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και στοχεύει στην αμφίπλευρη διεύρυνση" είπε χαρακτηριστικά.

Δ. Παπαδημούλης: Όχι στην οπισθοδρόμηση Βέμπερ

"Πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη και να αποφύγουμε την οπισθοδρόμηση στην οποία επιδιώκει να οδηγήσει η σύμπραξη των νεοφιλελεύθερων με τους δεξιούς, δηλαδή στην υποψηφιότητα Βέμπερ" σημείωσε από την ΕΡΤ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημουλης. "Στόχος μας είναι να έχουμε τόσο ισχυρή Αριστερά και προοδευτικές δυνάμεις, ώστε να εξαναγκάσουμε τους φιλελεύθερους του Βερχόφστατ να πουν όχι στον Βέμπερ" σημείωσε, προσθέτοντας ότι "οι ακροδεξιοί στην Ευρώπη που έρχονται στα πράγματα αποδεικνύουν ότι δεν είναι καθόλου αντισυστημικοί".

Επιπλέον, υπενθύμισε ότι επί τριάμισι χρόνια στην Ευρωβουλή έσπασε η "ασφυκτική απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ" μέσα από τη δημιουργία συμμαχιών και πρόσθεσε ότι "για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την Ακροδεξιά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές".

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο