Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Για τους υπόχρεους δηλώσεων "πόθεν έσχες" - Κυβέρνηση για Ν.Δ.: "Ποιος ξέρει τι φοβάται ότι θα αποκαλυφθεί" * Υποχρεωτική η αξιοποίηση πληροφοριών από άρση τραπεζικού απορρήτου. Την τροπολογία κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κοζομπόλη και Σπ. Λάππας / Η Ν.Δ. καταψήφισε χωρίς αιδώ την άρση τραπεζικού απορρήτου...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για τους υπόχρεους δηλώσεων "πόθεν έσχες" - Κυβέρνηση για Ν.Δ.: "Ποιος ξέρει τι φοβάται ότι θα αποκαλυφθεί" * Υποχρεωτική η αξιοποίηση πληροφοριών από άρση τραπεζικού απορρήτου. Την τροπολογία κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κοζομπόλη και Σπ. Λάππας / Η Ν.Δ. καταψήφισε χωρίς αιδώ την άρση τραπεζικού απορρήτου...

Υποχρεωτική για τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» θα είναι η αξιοποίηση των πληροφοριών από την άρση του τραπεζικού, χρηματιστηριακού, φορολογικού και επαγγελματικού απορρήτου μετά την υπερψήφιση σχετικής τροπολογίας. ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗ.ΣΥ. και ΚΚΕ υπερψήφισαν την τροπολογία, ωστόσο σοβαρά ερωτήματα εγείρει η στάση της Νέας Δημοκρατίας που καταψήφισε μαζί με τη Χρυσή Αυγή.

Και αυτό διότι επί της ουσίας το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιτίθεται στο να μπορεί η αρμόδια επιτροπή μπορεί να ελέγχει τραπεζικές και χρηματιστηριακές αλλαγές, όταν αποφασίζεται να ελεγθεί το πόθεν έσχες ενός πολιτικού προσώπου. "Ποιος ξέρει τι φοβάται ότι θα αποκαλυφθεί" τονίζει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου, στηλιτεύοντας τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. "Δεν θέλει, δηλαδή, όταν η αρμόδια Επιτροπή ελέγχει το πόθεν έσχες κάποιου πολιτικού προσώπου, ο έλεγχος να επεκτείνεται αυτομάτως και σε τραπεζικές και χρηματιστηριακές συναλλαγές" σημειώνεται.

"Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε", συμπληρώνει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, "ότι η Ν.Δ. εξελίσσεται", θυμίζοντας ότι στο παρελθόν, σε αντίστοιχη συζήτηση για τη συμμετοχή αιρετών σε off shore, "η Ν.Δ. το είχε βάλει στα πόδια και δεν είχε ψηφίσει καν". "Αφού όμως σήμερα καταψήφισε χωρίς αιδώ, περιμένουμε να εξηγήσει τι ακριβώς φοβάται και δεν θέλει έλεγχο στις τραπεζικές και χρηματιστηριακές συναλλαγές των στελεχών της" καταλήγει το Μαξίμου.

Και είναι πράγματι απορίας άξιο γιατί το κόμμα που καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για διαπλοκή και για σκάνδαλα αρνείται καταφανώς μια τροπολογία που ενισχύει σε βάθος τον έλεγχο και τη διαφάνεια. Εκτός βέβαια εάν για τη Νέα Δημοκρατία αρμόδιοι για τον "έλεγχο" είναι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, τα sites και οι εφημερίδες που ανακαλύπτουν δήθεν σκάνδαλα. Το βέβαιο είναι πάντως πως η συγκεκριμένη ρύθμιση και η ενίσχυση της αξιοπιστίας του ελέγχου της Επιτροπής πόθεν έσχες δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σκέλος κάποιας "σκευωρίας".

Ενίσχυση της αξιοπιστίας και επιτάχυνση του ελέγχου

«Με την πρόταση που γίνεται, αφενός ενισχύεται η αξιοπιστία του ελέγχου, αφετέρου ενιαιοποιείται όλη η διαδικασία του ελέγχου και κατά τρίτον υπάρχει μεγάλη επιτάχυνση στη συγκεκριμένη διαδικασία» τόνισε η Π. Κοζομπόλη περιγράφοντας τη γραφειοκρατική διαδικασία που ισχύει σήμερα για τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες». Από τη μεριά του, ο Σπ. Λάππας σχολίασε δηκτικά την επαναφορά του θέματος Πετσίτη από τη Ν.Δ. μετά την παραγγελία διώξεων για τα «θαλασσοδάνειά» της.

«Και αν έχετε στοιχεία για τον Πετσίτη, σας φέραμε τροπολογία σήμερα, κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε η Επιτροπή του 'πόθεν έσχες' για όποια πληροφορία υπάρχει και διακινείται από εφημερίδα, από τηλεόραση, από site, αμέσως να έχει τη δυνατότητα να άρει το τραπεζικό, το φορολογικό και το επαγγελματικό απόρρητο, ακόμη και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Σπ. Λάππας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL