Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.4°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C19.9°C
4 BF 45%
Η Ν.Δ. βουλιάζει στις συμφωνίες των Πρεσπών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. βουλιάζει στις συμφωνίες των Πρεσπών

Βραχυκύκλωμα προκαλούν στη Ν.Δ. οι οικονομικές συμφωνίες και τα μνημόνια συνεργασίας που υπεγράφησαν ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, από τη στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση αξιώνει διακαώς την “πολιτική αλλαγή” για την “προσέλκυση επενδύσεων” και την “οικονομική ανάκαμψη” της χώρας...

“Αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών θα δείτε ότι είναι και το ζήτημα με τα προϊόντα” υποστήριξε γενικόλογα η Σοφία Ζαχαράκη, ενώ “τα προβλήματα ήδη εμφανίζονται για τα μακεδονικά μας προϊόντα που εξάγουμε” ισχυρίστηκε η Ντ. Μπακογιάννη! Ανάλογη ρητορική από το Κίνημα Αλλαγής, που ζητάει “να ξεκαθαριστούν άμεσα οι εκκρεμότητες που προκύπτουν για τα ελληνικά προϊόντα από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Κινδυνολογία Ζαχαράκη

Η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. επιχείρησε να υποβαθμίσει την επέκταση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών ισχυριζόμενη (Real FM) ότι “ο κ. Τσίπρας αυτό το οποίο κάνει με την επικοινωνιακή διάσταση που δίνει στα πράγματα είναι να μας αποδείξει ότι ουσιαστικά πρόκειται για μια ιστορική επίσκεψη, ότι είναι το αποτέλεσμα ιστορικής συμφωνίας”.

Η Σοφία Ζαχαράκη, επιδιώκοντας να κινδυνολογήσει, πρόσθεσε ότι “όλα αυτά όμως έχουν ακυρωθεί και στη συνείδηση των Ελλήνων, περισσότερο μάλλον θα το δούμε με πρακτικά αποτελέσματα στην καθημερινότητα του Βορειοελλαδίτη επιχειρηματία, αυτών των ανθρώπων οι οποίοι θα επιχειρήσουν να εξαγάγουν τα προϊόντα τους”.

Σε ανάλογο κλίμα, η Ντόρα Μπακογιάννη (ΣΚΑΪ) ισχυρίστηκε ότι “προσπάθησα να έχω συνεργασία με τον κ. Κοτζιά, πριν προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, ώστε να αποφύγουμε τις παγίδες και τους κινδύνους, αλλά δεν βρήκα ουσιαστική ανταπόκριση και τα αποτελέσματα τα είδαμε». Η πρώην υπουργός Εξωτερικών, αγνοώντας τις θετικές προσεγγίσεις των εκπροσώπων επιχειρήσεων που συνόδευσαν το κυβερνητικό κλιμάκιο στη γειτονική χώρα, επεσήμανε ότι “είχα υπογραμμίσει να μην μείνουν εμπορικά θέματα εκτός συμφωνίας, γιατί αν αφήνονταν για αργότερα, όπως κάνει τελικά η Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουν στις ελληνικές καλένδες”.

Κ. Τσιάρας: "Άσχετο με τη συμφωνία"!

Δεν πέρασε απαρατήρητο το επιχείρημα του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Τσιάρα ότι “η επιχειρηματική αποστολή που βρέθηκε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό μπορεί να είδε θετικές προοπτικές, όμως δεν αλλάζει κάτι, με την έννοια ότι η γειτονική χώρα προσφέρεται για τέτοιου είδους οικονομικές εμπορικές επενδύσεις”! Στο ίδιο μοτίβο συμπλήρωσε (Πρακτορείο FM) ότι “άρα λοιπόν εδώ δεν είχαμε να κερδίσουμε κάτι στην ουσία, το οποίο θα ερχόταν μέσα από μια συμφωνία, η οποία είναι εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Θα γινόταν ούτως ή άλλως, όποια και να ήταν η συμφωνία. Αυτή είναι η πραγματικότητα»...

Ουρά της Ν.Δ. το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ο πρωθυπουργός «επέλεξε να μην υπερασπιστεί τα εθνικά επιχειρηματικά συμφέροντα και να κρυφτεί πίσω από στημένες φιέστες» αναφέρει -σε παρόμοιο μήκος κύματος με την αξιωματική αντιπολίτευση- το Κίνημα Αλλαγής. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε προχθές τη συγκρότηση επιτροπής για τα εμπορικά σήματα, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ζητάει “να ξεκαθαριστούν άμεσα οι εκκρεμότητες που προκύπτουν για τα ελληνικά προϊόντα από τη Συμφωνία των Πρεσπών” καθώς “απαιτούμε άμεση συγκρότηση της ειδικής επιτροπής που προβλέπεται από το άρθρο 1 παρ. 3(θ) της συμφωνίας για να γίνει το συντομότερο ξεκάθαρο ποιο θα είναι το μέλλον των ελληνικών μακεδονικών προϊόντων και να αναληφθούν οι απαιτούμενες πρωτοβουλίες για την υπεράσπισή του”.

Τέλος, το Κίνημα Αλλαγής ισχυρίζεται ότι «την ίδια στιγμή, με την ψηφισθείσα συμφωνία, η εμπορική χρήση του ονόματος 'Μακεδονία', όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς, αλλά επιτρέπεται στους Σκοπιανούς να καταχρώνται παρανόμως τους προσδιορισμούς ΠΟΠ των ελληνικών προϊόντων!».

Σία Αναγνωστοπουλου: Προσβλέπουν στην Ελλάδα για το μέλλον

* "Αυτό που διαπίστωσα από τους επιχειρηματίες ήταν η διάθεση να βρουν λύσεις"

* Σύσκεψη τη Δευτέρα στο υπουργείο για να οριστούν τα μέλη της επιτροπής για τα εμπορικά ονόματα, στην οποία συμφώνησαν Τσίπρας - Ζάεφ

“Το κλίμα ήταν αυτό το οποίο μετέφεραν οι δημοσιογράφοι με τον καλύτερο τρόπο. Τα περισσότερα μέσα μετέφεραν αυτό το κλίμα χαράς, ενθουσιασμού και συγκίνησης” υποστήριξε ωστόσο η Σία Αναγνωστοπούλου. Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών (News 247, Alpha 989) επικαλέστηκε δήλωση του πρόεδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Βόρειας Μακεδονίας, που ανέφερε ότι «όσο εσείς οι πολιτικές ηγεσίες επί τόσα χρόνια είχατε αντιπαραθέσεις, εμείς οι επιχειρηματίες βρίσκαμε τον τρόπο να ανοίξουμε δρόμο», διαπιστώνοντας ότι “αυτό είναι αλήθεια, γιατί δραστηριοποιούνται πολλές ελληνικές επιχειρήσεις εκεί”.

“Εγώ αυτό που διαπίστωσα από τους επιχειρηματίες ήταν η διάθεση να βρουν λύσεις. Δεν άκουσα καμία γκρίνια" σημείωσε η Σία Αναγνωστοπούλου και υπογράμμισε ότι “οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ συμφώνησαν να συσταθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα η αρμόδια επιτροπή με τους διεθνείς εμπειρογνώμονες αναφορικά με τα εμπορικά σήματα” προαναγγέλλοντας ότι “τη Δευτέρα έχουμε σύσκεψη στο υπουργείο για να ορίσουμε τα ονόματα». Συμπλήρωσε δε “ότι μέχρι τα μέσα Μαΐου η επιτροπή πρέπει να έχει συγκροτηθεί και να ξεκινήσει τις εργασίες της”.

Παράλληλα, σημείωσε ότι “υπάρχει ενθουσιασμός και από την άλλη πλευρά, και όχι μόνο ενθουσιασμός, προσβλέπουν στην Ελλάδα ως τη φιλική χώρα που μπορεί να τους δώσει και προοπτική για το μέλλον αλλά και να σταθεροποιήσει το κράτος τους σε αυτή την περιοχή χωρίς παρεμβολές ξένων. Θέλουν να περιφρουρήσουν τη χώρα τους από τα προβλήματα και τους ανταγωνισμούς της περιοχής και ευρύτερα”.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την προσδοκία “ η γειτονιά μας να έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Αυτό δεν είναι αυτόματο” είπε εκτιμώντας ότι “χρειάζονται χρόνια και υπάρχουν επιφυλάξεις από κάποιους για εσωτερικούς λόγους ενόψει ευρωεκλογών. Η απόφαση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας θα παρθεί τέλη Ιουνίου. Ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε ένα κλειστοφοβικό τοπίο μετά τις ευρωεκλογές...”.

Η Μακεδονική Εταιρεία ΜΕΛ "αδειάζει" τη Ν.Δ.

Δεν σχετίζονται με τη Συμφωνία των Πρεσπών τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Μακεδονική Εταιρεία - ΜΕΛ Α.Ε. στην Κίνα, όπως επισήμανε η εταιρεία, ευχαριστώντας μάλιστα το ΥΠΕΞ για την παρέμβασή του.

"Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως το κινεζικό κράτος ουδέποτε απέκλεισε συναλλαγές μεταξύ της εταιρείας μας και κινεζικών εταιρειών. Στη διαδικασία κατοχύρωσης της επωνυμίας μας παγκόσμια και ύστερα από σειρά επιτυχημένων αιτήσεων τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική και την Αυστραλία, οι κινεζικές υπηρεσίες εξέφρασαν κάποιες επιφυλάξεις, οι οποίες, βάσει των σχετικών εγγράφων, ουδόλως σχετίζονται με την πρόσφατη συμφωνία. Ύστερα από ενημέρωση, αρμοδίως, του ελληνικού ΥΠΕΞ, τους παράγοντες του οποίου ευχαριστούμε για τα άμεσα αντανακλαστικά, προχωρήσαμε στις ενδεδειγμένες ενέργειες για ευτυχή κατάληξη της υπόθεσης", αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, το παράδειγμα της οποίας είχε επικαλεστεί, χωρίς καν να την κατονομάσει, η Ν.Δ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL