Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Το "success story" πέθανε, ζήτω το "success story"

Το “success story” ξέφτισε, αλλά ο Αντ. Σαμαράς ψάχνει σωσίβιο σε ένα άλλο “εφεύρημα”: το πρωτογενές πλεόνασμα. Όπως φάνηκε και από τη χθεσινή πρωθυπουργική ομιλία στη Θεσσαλονίκη...

Το "success story" ξέφτισε, αλλά ο Αντ. Σαμαράς ψάχνει σωσίβιο σε ένα άλλο "εφεύρημα": το πρωτογενές πλεόνασμα. Όπως φάνηκε και από τη χθεσινή πρωθυπουργική ομιλία στη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση ανάγει πλέον σε "εθνικό στόχο" την επίτευξη πλεονάσματος στον προϋπολογισμό και επ' αυτού "στήνει" το νέο πολιτικό της αφήγημα: την... "πολιτική απαλλαγή από τα Μνημόνια και την τρόικα".

Ήδη από την περασμένη Κυριακή, όταν ο Αντ. Σαμαράς υποσχέθηκε, μέσω της "Ελευθεροτυπίας", διανομή του 70% του πλεονάσματος στους χαμηλοσυνταξιούχους, το σκηνικό έγινε πάλι -ατύπως- προεκλογικό. Εξάλλου, συνομιλητές του πρωθυπουργού δεν κρύβουν ότι σκέψεις για εκλογικό αιφνιδιασμό πάντα καλλιεργούνταν στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, ενόψει των αδιεξόδων της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και των απαιτήσεων της τρόικας.

Απαγκίστρωση

Σε κάθε περίπτωση, κατά πληροφορίες, στον σχεδιασμό του Αντ. Σαμαρά δεν προβλέπονται εκλογές πριν την άνοιξη του 2014, αν ώς τότε έχει καταφέρει η κυβέρνηση -όπως ελπίζει ο πρωθυπουργός- να εμπεδώσει την εικόνα ενός νέου "success story", το οποίο συμπυκνώνεται στην εξής φράση: "το πρωτογενές πλεόνασμα μας καθιστά ανεξάρτητους, οι έλεγχοι της τρόικας σταματούν στα μέσα του 2014 και μετά αποκαθίσταται η εθνική ανεξαρτησία". Αυτό το νέο "αφήγημα" επιχειρεί να στήσει το Μέγαρο Μαξίμου, εξ ου και η χθεσινή ομιλία του Αντ. Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη ήταν μια... "ωδή" στο πρωτογενές πλεόνασμα. Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι αν αυτό το "αφήγημα" διαχυθεί στην κοινωνία, τότε θα κερδηθεί πολιτικός χρόνος ώστε ο Αντ. Σαμαράς να φτάσει στον χρονικό στόχο του: στην 1η Ιανουαρίου του 2014, όταν και αρχίζει η ελληνική προεδρία στην Ε.Ε.

Νέο Μνημόνιο

Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, το Μαξίμου έχει ζητήσει από όλους τους υπουργούς να τηρούν σιγήν ιχθύος για δύο θέματα: για το ελληνικό χρέος και την μακροπρόθεσμη διαχειρισιμότητά του (να μην μιλούν για "κούρεμα", σε απλά ελληνικά) και να μην προεξοφλούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί "δάνειο-γέφυρα" μόλις τελειώσει το Μνημόνιο 2. Είναι ενδεικτική η στάση του Γ. Στουρνάρα: καίτοι ήταν ο υπουργός Οικονομικών που επιβεβαίωσε τις αποκαλύψεις Σόιμπλε για ένα "μικρό δάνειο", στη συνέχεια -και κατόπιν υποδείξεων από τον Αντ. Σαμαρά-, ο κ. Στουρνάρας σιώπησε και επανήλθε στο προηγούμενο "ποίημα": στην πιθανότητα, δηλαδή, να μπορέσει η Ελλάδα να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις και να βγει στις αγορές τον Ιούλιο του 2014, έστω και με "τσουχτερά" επιτόκια της τάξης του 6%.

Πάντως, πριν καν η κυβέρνηση "στήσει" τη νέα επικοινωνιακή στρατηγική της, διαψεύδετα από τους εταίρους και δανειστές. Εκτός του Β. Σόιμπλε που εδώ και ημέρες ουσιαστικά προαναγγέλλει νέο δάνειο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντέισελμπλουμ, επιβεβαίωσε ότι "η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέα στήριξη", ενώ ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης, Μ. Ντράγκι, υπογράμμισε με έμφαση ότι "πρόσθετο δάνειο σημαίνει πρόσθετους όρους". Η κυβέρνηση, πάντως, προς το παρόν επιλέγει την τακτική της σιωπής και συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά ισχυρίζονται ότι "το επόμενο δάνειο, αν χρειαστεί, θα είναι τόσο μικρό που δεν θα συνεπάγεται νέο Μνημόνιο".

Το "αγκάθι" της τρόικας...

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν θα αφεθεί ανεμπόδιστη να προσπαθήσει να φτάσει στις αρχές του 2014 με το "αφήγημα" περί "πρωτογενούς πλεονάσματος". Στο Μαξίμου, αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών, παίρνουν ήδη βαθιές ανάσες, προετοιμαζόμενοι για τη "μεγάλη επιθεώρηση" της τρόικας, που ξεκινά στις 23 Σεπτεμβρίου - ένα 24ωρο μετά τις γερμανικές εκλογές. Ήδη, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν συνδέσει την επόμενη δόση με τέσσερα προαπαιτούμενα: να βρεθεί λύση στο θέμα της αμυντικής βιομηχανίας και της ΛΑΡΚΟ, να έχουν οδηγηθεί ώς τα μέσα Σεπτεμβρίου 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι σε "διαθεσιμότητα", να εξοφληθούν οι κρατικές οφειλές προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ ώστε να προχωρήσει η εκποίησή τους και, τέλος, να νομοθετηθεί ο νέος κώδικας για τους δικηγόρους, με τον οποίο θα καταργούνται οι υποχρεωτικές παραστάσεις στα συμβόλαια και οι ελάχιστες αμοιβές.

...και τα παιχνίδια της Αθήνας

Μ' άλλα λόγια, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι θα υποχρεωθεί να προωθήσει νέα σκληρά μέτρα, τα οποία θα προβάλει σαν "παλιές δεσμεύσεις" και όχι ως νέες υποχωρήσεις. Ήδη, μάλιστα, το Μαξίμου επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, κάτι που φάνηκε την περασμένη εβδομάδα με το περίφημο e-mail της τρόικας. Οι κυβερνητικές διαρροές ήθελαν τους δανειστές να ζητούν τον "ξαφνικό θάνατο" της ΛΑΡΚΟ και της αμυντικής βιομηχανίας και μάλιστα με απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις, ενώ η τρόικα ζητεί "αναδιάρθρωση" με ιδιωτικοποιήσεις και απολύσεις με αποζημιώσεις μεν, αλλά όχι "πέραν των νόμιμων" - δηλαδή χωρίς μπόνους εθελουσίας εξόδου. Η αποκάλυψη του επίμαχου e-mail εξέθεσε ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση, καθώς όλα δείχνουν ότι ευθύς εξαρχής είχε συμφωνηθεί να γίνει ό,τι ζητεί η τρόικα, αλλά η κυβέρνηση ήθελε να δείξει ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν... κι άλλα τόσα, τα οποία δήθεν αποκρούστηκαν...

Βουλευτές έτοιμοι για όλα;

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ο Αντ. Σαμαράς έρχεται πλέον αντιμέτωπος και με την εξάντληση της δυνατότητας ορισμένων βουλευτών του να στηρίξουν είτε νέα μέτρα, είτε συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Ήδη προχθές, ο Ν. Κακλαμάνης αποδόμησε πλήρως την κυβερνητική επιχειρηματολογία, επισημαίνοντας (Βήμα FM) ότι "το "success story" ανήκει στο παρελθόν", ενώ προανήγγειλε και κοινοβουλευτικές συγκρούσεις με τον Γ. Στουρνάρα. Κατά του υπουργού Οικονομικών έβαλε και η Ντ. Μπακογιάννη, ενώ, όπως όλα δείχνουν, περισσότεροι από 10 "γαλάζιοι" βουλευτές ετοιμάζονται για ηχηρές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, ξεκινώντας με ένα επίμονο αίτημα για κατάργηση της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Τούτων δοθέντων, οι συμπολιτευόμενοι βουλευτές θυμίζουν "κινούμενη άμμο" και στο οποιοδήποτε σκληρό μέτρο εισάγεται προς ψήφιση θα δοκιμάζεται κάθε φορά η δεδηλωμένη της κυβέρνησης. Δηλαδή, ενόσω η κυβέρνηση καταστρώνει "αφηγήματα" για να προλάβει ο Αντ. Σαμαράς να "προεδρεύσει" της Ε.Ε., μπορεί η Βουλή να έχει διαφορετική άποψη. Έστω και από ατύχημα...

Δείτε όλα τα σχόλια